Εργατικοί φορείς εστιάζουν στις συνθήκες και το καθεστώς εργασίας των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στο πολύνεκρο τροχαίο στον ΒΟΑΚ ● Αρνητικά σχόλια για την παράλειψη οποιασδήποτε τοποθέτησης από τους αρμοδίους που συμμετείχαν στο γλέντι όπου εργάζονταν τα θύματα.
Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αντιδράσεις στα Χανιά για την τραγωδία στον ΒΟΑΚ με τους τρεις νέους που σκοτώθηκαν γυρίζοντας από την εργασία τους σε κέντρο δεξιώσεων, ενώ άλλη μια νέα γυναίκα, 22 ετών, δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.
Χθες το Εργατικό Κέντρο Χανίων με δημόσιες παρεμβάσεις έκανε λόγο για ξεκάθαρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, ειδικά ως προς τον έναν νέο που ήταν ανήλικος, ενώ την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας είχε ζητήσει και το Σωματείο Επισιτισμού- Τουρισμού Χανίων, ήδη από την επόμενη μέρα του πολύνεκρου δυστυχήματος.
Υπενθυμίζεται πως τα τρία αγόρια (15, 19 και 20 ετών) γύριζαν το πρωί του Σαββάτου από την εργασία τους στο Κτήμα ΑΛΚΥΩΝ, όπου έγινε το τραπέζι του γάμου του δημάρχου Χανίων με κουμπάρο τον περιφερειάρχη Κρήτης και παρόντες τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και άλλους υψηλούς προσκεκλημένους. Για άγνωστο λόγο το αυτοκίνητό τους συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με τουριστικό βαν στο ύψος του Γαλατά Χανίων ενώ μαζί τους στο αυτοκίνητο ήταν και η νεαρή κοπέλα που χαροπαλεύει και επίσης εργαζόταν στην ίδια επιχείρηση.
«Προσφύγαμε στην Επιθεώρηση Εργασίας για να ελέγξει όλες τις συμβάσεις εργασίας (ειδικά για τον ανήλικο) και τις επόμενες ημέρες θα επιδιώξουμε και τριμερή συνάντηση με τον επιχειρηματία για να διερευνηθούν όλα τα επιμέρους στοιχεία», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Βάσιας Μαθιουδάκης, γραμματέας του Σωματείου Επισιτισμού-Τουρισμού Χανίων, το οποίο έχει ήδη χαρακτηρίσει εργατικό δυστύχημα την απώλεια των τριών εργαζομένων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το Εργατικό Κέντρο Χανίων, σε σχετική του ανακοίνωση ζητά απαντήσεις με επιστολή του που απευθύνει στο ΣΕΠΕ (Τμήμα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων) αλλά και στο Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) Κρήτης. Συγκεκριμένα το Εργατικό Κέντρο ζητά να ελεγχθεί κατά πόσο τα θύματα εργάζονταν νόμιμα στην επιχείρηση, καθώς και οι συνθήκες εργασίας των θυμάτων, αν ήταν ασφαλισμένοι και αν τηρούνταν το ωράριο εργασίας τους.
Παρανομα δουλευε ο ανηλικος
Πάντως, για σαφή παραβίαση της νομοθεσίας σε σχέση με τον ανήλικο έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων Γιάννης Μανωλικάκης σε δηλώσεις του σε τοπικά ΜΜΕ της Κρήτης.
«Ετσι κι αλλιώς δεν μπορούσε να εργαστεί. Η νομοθεσία είναι ρητή, σαφής: έχει δικαίωμα να εργαστεί για έξι ώρες και μέχρι τις 10 το βράδυ. Και βέβαια ακολουθούνται διαδικασίες. Δεν μπορεί έτσι εύκολα να εκδοθεί ένα βιβλιάριο εργασίας ανηλίκου. Απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη ότι θα εργαστεί σε συγκεκριμένο σημείο, συγκεκριμένες ώρες, πρέπει να κάνει κάποιες εξετάσεις και βέβαια υπάρχει μεγάλη επιτήρηση. Είναι πολύ αυστηροποιημένα τα πράγματα όσον αφορά τους ανήλικους και ειδικά τώρα που ήταν 15 χρόνων» ανέφερε ο κ. Μανωλικάκης (στο CRETALIVE).
Το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας αναμένεται να είναι έτοιμο σε περίπου έναν μήνα και να παραδοθεί στον εισαγγελέα και από εκεί και πέρα, αν υπάρχουν συγκεκριμένες παρανομίες, να ακολουθήσει η διαδικασία των κυρώσεων.
Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι κανένας από τους επισήμους που συμμετείχαν στο τραπέζι του γάμου δεν έχει προβεί σε δήλωση σχετικά με την υπόθεση ενώ στον δήμαρχο Χανίων ασκήθηκαν πιέσεις για αναβολή των τοπικών μουσικών – πολιτιστικών εκδηλώσεων, κάτι το οποίο δεν έκανε. Ο ίδιος ο Παναγιώτης Σημανδηράκης βρέθηκε στις 19/8 στις προγραμματισμένες «Γιορτές Ρόκκας» και αφιέρωσε τη μουσική βραδιά στους τρεις αδικοχαμένους νέους σε μια ομιλία έξι λεπτών στην έναρξη της συναυλίας, καλώντας το κοινό να αντιμετωπίσει την τέχνη ως θεραπεία για το πένθος που βιώνει η πόλη. Και για την αναφορά του αυτή πάντως ο δήμαρχος δέχεται σφοδρή κριτική μέσω των κοινωνικών δικτύων.
Θέση για το ζήτημα πήρε με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Ανταρσία στα Χανιά», τονίζοντας το γεγονός της συμμετοχής των επισήμων στον γάμο αλλά και ότι κανένας από τους αρμοδίους για την κατασκευή του ΒΟΑΚ δεν έχει εκφράσει τη δημόσια συγγνώμη του.
«Αυτό συμβαίνει γιατί ουσιαστικά συνηγορούν στην πολιτική διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της συγκοινωνίας, των μεταφορών και του οδικού δικτύου, ενώ σε αντίστοιχες περιπτώσεις επέλεξαν και πάλι τη σιωπή, όπως στο θανατηφόρο τροχαίο έξω από τη Βουλή στις 12 Μαρτίου 2021 με θύμα τον 22χρονο φοιτητή Ιάσονα Λαλαούνη, στο οποίο εμπλέκεται ο οδηγός του υπηρεσιακού αυτοκινήτου της Ντόρας Μπακογιάννη. Από αυτή τη θέση, και αν είχαν τη στοιχειώδη αντίληψη, το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν όλοι οι παραπάνω θα ήταν να καταθέσουν την παραίτησή τους. Φυσικά, δεν πρόκειται να το κάνουν» αναφέρει η «Ανταρσία στα Χανιά».
Η παράταξη τονίζει επίσης την εργατική διάσταση του θέματος επισημαίνοντας πως είναι κρίσιμο και αναγκαίο να διερευνηθούν οι συνθήκες εργασίας στον χώρο που εργάζονταν τα θύματα (συμβάσεις, ωράριο εργασίας) και αναφέρει πως αποτελεί κοινό μυστικό ότι στην ελληνική βιομηχανία του τουρισμού και του επισιτισμού επικρατούν άθλιες συνθήκες εργασίας με τους υπεύθυνους να αποκομίζουν τεράστια κέρδη ενώ δεν διστάζουν να επιβάλλουν καθεστώς γαλέρας στους χώρους δουλειάς.