ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ Η ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Tο πρώτο εθνικό συνέδριο για τη συνολική διαχείριση των απορριμμάτων μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την ανακύκλωση πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιστημονικών φορέων από όλη την Ελλάδα.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης αλλά και ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ε.Ε. Γιώργος Κρεμλής τόνισαν την ανάγκη συντονισμού των δράσεων σε εθνικό επίπεδο με τις καλές πρακτικές που προωθούνται για την Κυκλική Οικονομία από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το γενικό συμπέρασμα που προέκυψε από τις 60 ομιλίες και από τη συζήτηση με το κοινό είναι πως θα πρέπει πλέον να δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε όλα τα στάδια που περιλαμβάνονται στη διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων και συγκεκριμένα:

 Στην ορθή απόρριψη με προσεκτική διαλογή στη πηγή.

 Στη σωστή και προγραμματισμένη αποκομιδή.

 Στην ορθολογική επεξεργασία και τον διαχωρισμό σε ρεύματα.

 Στην ανάκτηση υλικών και ενέργειας και στην επαναπροώθηση των υλικών στην αγορά για κατασκευή νέων.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, Χάρης Μαμουλάκης, βασική φιλοσοφία της Κυκλικής Οικονομίας είναι η αλλαγή του γραμμικού μοντέλου «παίρνω – φτιάχνω – απορρίπτω» στο «επαναχρησιμοποιώ – επισκευάζω – ανανεώνω – ανακυκλώνω» και έχει γίνει κατανοητή από τους τοπικούς φορείς.

Σε επίπεδο Κρήτης, πέρα από την υλοποίηση όλων των σταδίων διαχείρισης απορριμμάτων με βάση τις νέες κατευθύνσεις της Ε.Ε., προωθείται και η κατασκευή του πρώτου στην Ελλάδα Περιβαλλοντικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας – Eco Park, έκτασης 300 στρεμμάτων, στη θέση Μαύρος Σπήλιος Ηρακλείου.

Στο πάρκο, που σχεδιάζεται να λειτουργήσει σταδιακά από το 2021, περιλαμβάνονται μονάδες διαλογής στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών και διαχείρισης βιοαποβλήτων, μονάδα ανάκτησης υλικών από τα απορρίμματα, αλλά και δράσεις Καινοτομίας και Ερευνας. Επίσης, χώρος άνω των 150 στρεμμάτων θα διατίθεται για δράσεις αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Στο συνέδριο έγινε σε μεγάλο βαθμό λόγος για την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων (αυτός ήταν και ο λόγος που συγκέντρωσε το τεράστιο ενδιαφέρον αλλά και χορηγίες από τις εταιρείες του χώρου), με εισηγήσεις γύρω από την κατασκευή και λειτουργία μονάδας βιοαερίου.

Πάντως τόσο ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ όσο και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισαν πως ο ψηφισμένος περιφερειακός Σχεδιασμός της Κρήτης έχει απορρίψει τις εφαρμοσμένες μεθόδους καύσης των σκουπιδιών.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 02.04.2018