ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΕΡΓΙΑ…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ο ομότιμος καθηγητής Υδρογεωλογίας του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος λέει πως η Κρήτη πρέπει να αναλάβει το ρίσκο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων προκειμένου να σώσει ολόκληρη την Ελλάδα από το χρέος και την ανεργία. Η συζήτηση για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο της Κρήτης έχει ανοίξει για τα καλά.

Ο κ. καθηγητής περιγράφει την περιοχή που βρίσκονται τα κοιτάσματα των υδρογονανδράκων, κάτω από τη Γαύδο και κάτω από τον Πλακιά ενώ θεωρεί αναπόφευκτη την παραχώρησή τους σε ξένες εταιρίες για την εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου με αντάλλαγμα το 20% των εσόδων για την Ελλάδα. «Επαρκούν για την αποπληρωμή του χρέους και θα περισσέψουν και 300 δις ευρώ» λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φώσκολος οραματίζεται την Κρήτη ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης, η οποία μετά το 2015 θα έχει σοβαρό πρόβλημα ενέργειας και καλεί τις ελληνικές κυβερνήσεις να «ξυπνήσουν» και να αρπάξουν την τεράστια ευκαιρία που παρουσιάζεται για τη χώρα.

Η συζήτηση για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Ελλάδας έχει ανοίξει για τα καλά. Μόνο που πέρα από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους ακόμα και η ίδια η «μοιρασιά» γίνεται με την πλάτη της Ελλάδας στον τοίχο και στη δίνη της χρεοκοπίας. Ο ίδιος ο κ. Φώσκολος λέει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να διεκδικήσει πάνω από το 20% των κερδών για να μη διώξει τελικά τις εταιρίες.

Ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης
Κάμερα: Νίκος Σαράντος
Μουσική: Δημήτρης Σφακιανάκης