ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ Ο ΠΛΕΥΡΗΣ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ο υπουργός Υγείας αγνόησε όλες τις αντιδράσεις και κράτησε στη θέση του τον διοικητή που αποτελεί πλέον «κόκκινο πανί» για τους εργαζόμενους. ● Αναμένονται κινητοποιήσεις.

Πολεμικό κλίμα επικρατεί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης μετά τις απανωτές αυθαιρεσίες του διοικητή Γιώργου Χαλκιαδάκη εις βάρος γιατρών και εργαζομένων, για τις οποίες, αντί να ελεγχθεί, επιβραβεύτηκε από την κυβέρνηση με την ανανέωση της θητείας του. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου αποφάσισαν χθες σειρά κινητοποιήσεων.

Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η αποχή από την κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων ώστε να υποχρεωθεί η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ να διεκδικεί κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ταυτόχρονα σχεδιάζεται και η αποχή των εργαζομένων από όλα τα θεσμικά όργανα του νοσοκομείου, όπως το Διοικητικό Συμβούλιο, το Επιστημονικό Συμβούλιο, η Επιτροπή Χειρουργείων κ.ά., όσο παραμένει στη θέση του ο συγκεκριμένος διοικητής, ενώ ήδη γιατροί που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του κ. Χαλκιαδάκη απειλούν με την υποβολή παραίτησης από το ΕΣΥ, προσπαθώντας να αναδείξουν τα τεράστια προβλήματα.

Η ένταση αυτή αποτελεί συνέχεια μακροχρόνιων αντιπαραθέσεων μεταξύ της διοίκησης και του προσωπικού, η οποία κορυφώθηκε λίγο πριν από την αλλαγή του χρόνου, όταν με εντολή του διοικητή πραγματοποιήθηκαν αιφνιδιαστικές έφοδοι στα σπίτια τριών αναισθησιολόγων για να διαπιστωθεί αν όντως είχαν νοσήσει από Covid, όπως είχαν δηλώσει στη σχετική πλατφόρμα του ΕΟΔΥ, αφού ο κ. Χαλκιαδάκης θεωρούσε ότι ψεύδονταν («Ο διοικητής μπήκε στη… μύτη των γιατρών» – «Εφ.Συν.», 3.1.2023). Ωστόσο, τα rapid tests στα οποία τις υπέβαλε ο γιατρός Εργασίας βγήκαν θετικά, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον κ. Χαλκιαδάκη.

Το συμβάν προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις του Σωματείου Εργαζομένων, που έκανε λόγο για «πρακτικές επίδειξης αυταρχισμού και καλλιέργεια τρομοκρατίας και φόβου από πλευράς της διοίκησης», ενώ την πράξη του διοικητή κατήγγειλαν ευθέως τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου όσο και μαζικοί φορείς όπως η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ζητώντας την απομάκρυνσή του από τη θέση του.

Χωρις σεβασμό στους γιατρούς

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Κόλαφος εναντίον του διοικητή ήταν και η θέση που διατύπωσε η Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής, τονίζοντας πως «ο διοικητής ενήργησε χωρίς να σεβαστεί τους γιατρούς» και σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν η διοίκηση να θεωρεί τους γιατρούς ως φυγόπονους ή ψεύτες» σε μια κλινική που έχει να επιδείξει σημαντικό κλινικό έργο. Και ο Φοιτητικός Σύλλογος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κάνει λόγο για χυδαία στοχοποίηση των γιατρών, χαρακτηρίζοντας τον κ. Χαλκιαδάκη «εγκάθετο της κυβέρνησης».

Στις αφορμές έντασης στο ΠΑΓΝΗ προστέθηκε και η αιφνιδιαστική καρατόμηση και αντικατάσταση του διευθυντή των ΤΕΠ, Γιώργου Νότα (πανεπιστημιακός, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής) από άλλον γιατρό κατώτερης βαθμίδας, και πάλι με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου. Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Νότας έστειλε εξώδικο, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης, ενώ αρνητική θέση έχει εκφράσει και η Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου.

Για όλα αυτά, την αποπομπή του διοικητή ως μόνο τρόπο εκτόνωσης της κρίσης στο ΠΑΓΝΗ είχαν ζητήσει και οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον Θάνο Πλεύρη «να ζητήσει με αυτόν τον τρόπο έμπρακτα συγγνώμη από τους συγκεκριμένους γιατρούς του νοσοκομείου, αλλά και από το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού». Τελικά ο υπουργός Υγείας έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο με τίνος το μέρος είναι. Οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ μετά τη χθεσινή συνέλευσή τους αποφάσισαν να ζητήσουν επείγουσα συνάντηση με τη διοίκηση της ΥΠΕ Κρήτης και στη συνέχεια θα καθορίσουν επακριβώς τη στάση και τις αντιδράσεις τους.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 17.01.2023