ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ, ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, Η CRETA FARMS

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Για μία ακόμα φορά οι κάτοικοι των οικισμών γύρω από τη βιομηχανία Creta Farms στο Ρέθυμνο, βλέπουν τις Αρχές του τόπου να παρακάμπτουν τις ανησυχίες τους αλλά και σοβαρές παραβάσεις που έχουν κατά καιρούς επισημάνει επιστημονικοί και περιβαλλοντικοί φορείς. Την εβδομάδα που πέρασε η εταιρία έλαβε ακόμα μία έγκριση από την επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης σχετικά με την προτεινόμενη επέκτασή της αγνοώντας την εμπεριστατωμένη ένσταση που υπέβαλαν οι κάτοικοι της περιοχής.

Στην ένσταση περιλαμβάνονται οι επισημάνσεις του διεθνούς Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος EPA για το ανεπίστρεπτο αποτύπωμα που αφήνουν μονάδες εντατικής κτηνοτροφίας με περισσότερα από 1.000 ζώα επισημαίνοντας πως «παράγουν τέτοιο όγκο υγρών αποβλήτων και αέριων ρύπων που η ποιότητα νερών και η Δημόσια Υγεία δεν μπορεί να διασφαλιστεί με οποιαδήποτε τεχνολογική διαχείριση».

Η Creta Farms ενώ έχει άδεια για 160 χοιρομητέρες, αυτή τη στιγμή στεγάζει στις εγκαταστάσεις της 1.800, λέει στον Δρόμο ο Μπάμπης Κιαγιάς, πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου του Πρίνου. Τις επιπτώσεις στον αέρα, τα υπόγεια ύδατα αλλά και στη θαλάσσια περιοχή του Λατζιμά Ρεθύμνου έχουν καταδείξει με σειρά ανεξάρτητων ερευνών το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αλλά και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». Ως απάντηση από την εταιρία έλαβαν αγωγές εκατομμυρίων ευρώ για συκοφαντική δυσφήμηση, αγωγές που απορρίφθηκαν όταν έφτασαν στο ακροατήριο.

«Τα λύματα της Creta Farms αντιστοιχούν σε μια πόλη 350.000 κατοίκων και θα έπρεπε να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων από κατοικημένη περιοχή. Η εταιρία εγκαταστάθηκε στα 1.024 μέτρα από τον παλιό οικισμό του Πρίνου τη δεκαετία του ’70 και από τότε επεκτείνεται συνεχώς εις βάρος των κατοίκων» λέει ο κ. Κιαγιάς. «Στην ένστασή μας παρουσιάσαμε σειρά καταδικαστικών αποφάσεων εις βάρος της εταιρίας για περιβαλλοντική υποβάθμιση του Γεροποτάμου, της θαλάσσιας περιοχής αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα, όμως η επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας τις αγνόησε. Τους καλούμε να έρθουν στην περιοχή μας, να δοκιμάσουν αν μπορούν να σταθούν στο χωριό μας από τη δυσωδία και να δοκιμάσουν νερό από τις μολυσμένες γεωτρήσεις μας».

Από την πλευρά της Creta Farms ανέλαβε να απαντήσει στις καταγγελίες ο Αντώνης Κακλιδάκης, ο οποίος συγκεντρώνει δύο φαινομενικά ασύμβατες ιδιότητες: αυτή του… εκπροσώπου της εταιρίας και του προέδρου των εργαζομένων της. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος τόνισε πως η εταιρία κάνει χρήση συγκεκριμένων εξαιρέσεων στο νόμο περί αποστάσεων από οικισμούς και εν τέλει λειτουργεί απολύτως νόμιμα με 1.800 χοιρομητέρες.

Παραδέχτηκε το τεράστιο πρόβλημα με τις οσμές τονίζοντας πως ήδη έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις σε τεχνολογικά συστήματα για τον περιορισμό τους, ενώ και το ένα σκέλος της ζητούμενης επέκτασης αφορά εφαρμογή μεθόδων που θα συμβάλουν στον ίδιο σκοπό. Ωστόσο, τόνισε πως η τοπική και εθνική οικονομία έχουν τεράστια ανάγκη από την ύπαρξη τέτοιων βιομηχανικών μονάδων κρέατος οι οποίες, εντέλει δεν είναι και… αρωματοποιίες.

Από την πλευρά των κατοίκων επισημαίνεται πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί, ενώ τονίζουν πως δεν έχουν στόχο να κλείσει αλλά να περιοριστεί η Creta Farms.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 19.10.2013