ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ – ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΊΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εμφανώς μεροληπτική υπέρ των ακροδεξιών ήταν η στάση της αστυνομίας στα επεισόδια που προκλήθηκαν έξω από το δημαρχείο του Ρεθύμνου όπου συνεδρίαζετο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης με θέμα μεταξύ άλλων και το προσφυγικό. Πριν από τη συνεδρίαση ομάδα ατόμων που αντίκειται στην εγκατάσταση προσφύγων στην Κρήτη συγκρούστηκε με ομάδα αντιεξουσιαστών και την αστυνομία, σύγκρουση που κατέληξε σε «κυνήγι» από τα ΜΑΤ εις βάρος των αλληλέγγυων προς τους μετανάστες.

Για αρκετή ώρα επικράτησε ένταση στην κεντρική Λεωφόρο Κουντουριώτη στο Ρέθυμνο, ενώ έγινε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία προκειμένου να αποκοπεί η επαφή μεταξύ των δύο συγκεντρωμένωνομάδων. Η ένταση ξεκίνησε από τις 12 το μεσημέρι με την αστυνομία να κινείται από την αρχή επιθετικά εναντίον της ομάδας των αντιφασιστών, προστατεύοντας όσους διαμαρτύρονταν κατά της έλευση μεταναστών στο νησί. Σε βίντεο από τα επεισόδια φαίνονται άτομα από τη συγκεκριμένη ομάδα να χτυπούν έναν από τους υποστηρικτές των προσφύγων ακριβώς δίπλα στους αστυνομικούς, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αντίδραση από μέρους τους.

Αντίθετα οι δικμοιρίες των ΜΑΤ επιθόθηκαν σε κυνηγητό των αντιφασιστών από το δημαρχείο μέχρι την άκρη της πόλης χτυπώντας με βία αρκετούς από αυτούς.Ο απολογισμός των επεισοδίων είναι τρεις τραυματίες και δύο συλλήψεις από τον χώρο των αντιφασιστών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζεγια να εκφράσει γνώμη επί της πρόσφατης απόφασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων σχετικά με την αποδοχή εγκατάστασης 2000 προσφύγων στην Κρήτη, τους επόμενους μήνες. Ειδικά ο Δήμος Ρεθύμνου έχει προτείνει να γίνει η φιλοξενία τους σε μικρότερες δομές και όχι σε ανοιχτά camp αλλά σε μικράξενοδοχεία ίσως και σε διαθέσιμα διαμερίσματα, πρόταση που έγινε αποδεκτή και από τους υπόλοιπους δήμους του νησιού. Στην έναρξη της συνεδρίασης ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης μίλησε για ισχνή μειοψηφία η οποία αντιτίθεται στην φιλοξενία προσφύγων.

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου Δέσποινα Νικολάου, παίρνοντας το λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο κατήγγειλε πως η αστυνομία έδειξε σαφώς μεροληπτική στάση μεταξύ των δύο ομάδων, κυνηγώντας για εκατοντάδες μέτρα τους αντιφασίστες, τραυματίζοντας ελαφρά τρεις από αυτούς και προσάγοντας συνολικά τέσσερις. Η κ. Νικολάου κατήγγειλε επίσης τη ρήψη δακρυγόνου σχεδόν μέσα στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τα μικρά παιδιά ενώ τόνισε πως οι αστυνομικοί βρέθηκαν εκεί κυρίως για να προστατέψουν την ομάδα των ακροδεξιών.Η κ. Νικολάου ζήτησε την έκδοση σχετικού ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο, με τον δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη να τονίζει πως ασφαλώς το Σώμα καταδικάζει τα έκτροπα αλλά να επισημαίνει πως αναφέρεται «σε κάθε είδους έκτροπα από όποια πλευρά και πολιτική πτέρυγα και αν προκαλούνται».

(Κεντρική φωτογραφία: Αστυνομικοί τραβούν από τα μαλλιά μία γυναίκα μετά το κυνηγητό των αντιφασιστών από τα ΜΑΤ στους δρόμους του Ρεθύμνου).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 28.09.2016