Σε θετικό κλίμα, παρά την αρχική ένταση, ολοκληρώθηκε η δημόσια συζήτηση που οργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου για τη μελέτη αναβάθμισης του Πάρκου Γεωργιάδη. Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από τα 17 ερωτήματα που είχαν θέσει με δημόσια παρέμβασή τους οι «Φυλές του πάρκου» αλλά επεκτάθηκε και σε ευρύτερα πολιτικά ζητήματα για τη διαχείριση του δημόσιου χώρου.
Στην έναρξη αλλά και κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξαν στιγμές έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των εκπροσώπων του Δήμου Ηρακλείου και πολιτών κυρίως ως προς τις διασφαλίσεις για τη διατήρηση όλων των δέντρων του πάρκου αλλά και περί του σχεδιαζόμενου φορέα διαχείρισής του στο μέλλον.
Από την πλευρά των πολιτών έγινε σαφές πως θα διαφυλαχτεί με κάθε τρόπο ο χαρακτήρας του πάρκου και δε θα επιτραπεί καμία παρέμβαση που θα αλλοιώνει τον ρόλο του ως χώρου έκφρασης, δημιουργίας, συλλογικής δράσης αλλά και ως ζωντανού οικοσυστήματος. Υπήρξαν έντονες επιφυλάξεις για τα θέματα φύλαξης και γενικότερα του κανονισμού λειτουργίας (μπάρες εισόδου, ωράρια κτλ) αλλά και για τη βιωσιμότητα των σχεδιαζόμενων παρτεριών με χιλιάδες λουλούδια με δεδομένο ότι δεν θα γίνει κλάδεμα των δέντρων ώστε να φωτίζονται και τα χαμηλότερα φυτά (από την υπεύθυνη γεωπόνο του δήμου ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός και δεν είναι απαραίτητο το κλάδεμα για αυτό τον σκοπό).
Από την πλευρά του Δήμου απαντήσεις έδωσαν κυρίως ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αναστασάκης αλλά και η αναπληρώτρια δημάρχου Αριστέα Πλεύρη, μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες της Υπηρεσίας Πρασίνου αλλά και της Δασικής Υπηρεσίας που ήταν παρόντες.
Συγκεκριμένα δόθηκαν εγγυήσεις ότι δεν θα κοπεί κανένα δέντρο (πλην όσων είναι ήδη ξερά – 13 από τα 300) αλλά και ότι δεν θα γίνει βαθύ κλάδεμα των δέντρων, όπως σε άλλες πρόσφατες περιπτώσεις στο κέντρο της πόλης, που προκάλεσαν δικαιολογημένες αντιδράσεις.
Επίσης δόθηκαν διευκρινίσεις ως προς τις «ασύμβατες» δραστηριότητες που αναφέρει η μελέτη με παραδείγματα το Pride Κρήτης αλλά και την αγορά των βιοκαλλιεργητών με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να δεσμεύεται πως οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν.
Διευκρινίστηκε επίσης πως δεν θα μείνει για κανένα διάστημα κλειστό όλο το πάρκο αλλά οι εργασίες θα εκτελούνται τμηματικά ενώ τονίστηκε πως σε ένα με ενάμιση μήνα θα είναι έτοιμη και η φωτορεαλιστική απεικόνιση της κατάστασης που θα δημιουργηθεί στο πάρκο ώστε να έχουν όλοι οι πολίτες πλήρη εικόνα για τις αλλαγές που σχεδιάζονται.
Τέλος υπήρξε δέσμευση για παράταση της δημόσιας διαβούλευσης για το θέμα, τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα (έως τις 10 αντί για τις 3 Φεβρουαρίου) αλλά και για δημοσιοποίηση όλων των κατατεθειμένων απόψεων πολιτών και φορέων επί του σχεδίου ανάπλασης και της διαχειριστικής μελέτης.
Πάντως, από την πλευρά των πολιτών που πήραν το λόγο, τονίστηκε αρκετές φορές πως είναι οξύμωρο να γίνεται διαβούλευση για ένα έργο που έχει ήδη ανατεθεί σε εργολάβο επισημαίνοντας πως αυτή είναι μια διαδικασία που θα έπρεπε να έχει προηγηθεί πριν από κάθε κίνηση του Δήμου για την αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης.
Στα θετικά συμπεράσματα της εκδήλωσης προσμετράται ο υψηλός βαθμός ενεργοποίησης των πολιτών και μάλιστα με λεπτομερή δουλειά και επιστημονικά τεκμηριωμένες ενστάσεις – παρατηρήσεις επί του σχεδιαζόμενου έργου. Όχι μόνο για το Πάρκο Γεωργιάδη αλλά για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη ζωή τους οι κάτοικοι έδειξαν πως μπορούν να ελέγξουν αποτελεσματικά (σ.σ. ενδεχομένως και ασφυκτικά κάποιες φορές, αλλά έτσι πρέπει) τη δημοτική διοίκηση.
Εκδήλωση στις 5 Φεβρουαρίου
Την προσεχή Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου τα μέλη της συλλογικότητας «Φυλές του Πάρκου» διοργανώνουν ενημερωτική ημερίδα για το Πάρκο Γεωργιάδη αλλά και γενικότερα για τη διαχείριση των κοινών αγαθών και του δημόσιου χώρου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Ανδρόγεω, στις 7μ.μ.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:
· Λιάνα Σταρίδα, αρχαιολόγος
Η πικρή ιστορία του «πράσινου» στην πόλη του Ηρακλείου από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα
· Γιώργος Νικολακάκης, διδάκτωρ κοινωνικής και ιστορικής ανθρωπολογίας
Κήποι και πάρκα: Πρακτικές του δημοσίου χώρου της νεωτερικότητας – παραδείγματα της πόλης μας
· Γιάννης Ζαϊμάκης, αναπλ. καθηγητής της κοινωνιολογίας του πολιτισμού και των τοπικών κοινωνιών
Το δικαίωμα στην πόλη και τα κοινά της συλλογικής μνήμης
· Νίκος Νικηφοράκης, μηχανικός περιβάλλοντος
Σχόλια πάνω στη μελέτη εφαρμογής του πάρκου Γεωργιάδη
· Η νομική ομάδα των Φυλών του Πάρκου και άλλοι ομιλητές.
Έπειτα από τις κεντρικές εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση με παρεμβάσεις από το κοινό.
(Κεντρική φωτογραφία: Πανό έξω από τον χώρο της συζήτησης για το Πάρκο Γεωργιάδη. *IMAGE SERVICES).