ΕΝΟΧΗ Η ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Καταδικαστική απόφαση ύστερα από 8 χρόνια και μια μακρά δικαστική διαδικασία. Δικαιωμένη δηλώνει η οικογένεια του παιδιού, προσφυγή στον Άρειο Πάγο προαναγγέλλει η υπεράσπιση της γιατρού.

Την ενοχή της αναισθησιολόγου του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης. Στην αναισθησιολόγο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τριετή αναστολή, ενώ της αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Η Μελίνα Παρασκάκη είχε εισαχθεί για μια επέμβαση ρουτίνας (κρεατάκια) στο Βενιζέλειο τον Δεκέμβριο του 2015 και έχασε τη ζωή της όταν παρουσίασε αλλεργική αντίδραση στο αναισθητικό φάρμακο, με βρογχόσπασμο και αιμοδυναμική κατάρρευση. Η ευθύνη για τον θάνατό της αποδόθηκε στην αναισθησιολόγο καθώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δεν τήρησε αυστηρά το ισχύον πρωτόκολλο κατά τη διαδικασία της αφύπνισης και της αντιμετώπισης της αλλεργικής αντίδρασης, αφού «δεν χορήγησε άμεσα, εντός των πρώτων 5 λεπτών, ως όφειλε, τις κατάλληλες βρογχοδιασταλτικές ουσίες, γεγονός που πυροδότησε αλυσιδωτή έκπτωση πολλαπλών οργάνων, πνευμονικό οίδημα και καρδιογενή καταπληξία».

Για αυτές τις κατηγορίες η αναισθησιολόγος είχε αθωωθεί πρωτόδικα, ωστόσο ο εισαγγελέας είχε υποβάλει έφεση που οδήγησε σε εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό. Η υπεράσπιση της αναισθησιολόγου είχε υποβάλει ένσταση επί της έφεσης αυτής με το αιτιολογικό της αοριστίας. Την ένσταση επί της έφεσης είχε κάνει δεκτή το Τριμελές Εφετείο και προσωρινά φάνηκε η υπόθεση να κλείνει. Στη συνέχεια, ωστόσο, παρενέβη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος άσκησε αναίρεση επί της απόφασης αυτής και τελικά η δίκη σε δεύτερο βαθμό διεξήχθη κανονικά και ολοκληρώθηκε χθες με την καταδικαστική απόφαση. Στην υπόθεση δόθηκε και πολιτικό χρώμα καθώς η αναισθησιολόγος είναι συγγενής του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη.

Στον Αρειο Πάγο

Μετά την έκδοση της απόφασης, πάντως, οι συνήγοροι της γιατρού προανήγγειλαν προσφυγή στον Αρειο Πάγο, τονίζοντας πως ακόμα και στην παρούσα δίκη, όπως και στον πρώτο βαθμό, όλοι ανεξαιρέτως οι μάρτυρες και οι πραγματογνώμονες κατέθεσαν πως η θεραπευτική αντιμετώπιση του περιστατικού ήταν η επιστημονικά ενδεδειγμένη. Η συνήγορος της γιατρού, Αλεξάνδρα Σπανάκη, δήλωσε πως η προσφυγή στον Αρειο Πάγο θα γίνει αφού πραγματοποιηθεί η καθαρογραφή της απόφασης του δικαστηρίου.

Ο πατέρας της Μελίνας, Μάνος Παρασκάκης, μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης (cretalive), δήλωσε πως η οικογένεια αισθάνεται δικαιωμένη: «Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη, αν και καμιά φορά χρειάζεται να επιμείνουμε λίγο παραπάνω», ανέφερε ο πατέρας του παιδιού, ευχαριστώντας τον δικηγόρο αλλά και την πραγματογνώμονα της οικογένειας που έδωσαν μάχη για να φτάσει η υπόθεση μέχρι το τέλος, δικαιώνοντας τη μνήμη του παιδιού του.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 26.09.2023