ΕΝΑΣ ΘΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ξεκινά την Τετάρτη η γιορτή του κινηματογράφου στην Κρήτη, που αγκαλιάστηκε από κοινό και κινηματογραφιστές ● Στα Χανιά θα βρεθεί ο Κώστας Γαβράς, που θα είναι και ο τιμώμενος δημιουργός.

Με την παρουσία του Κώστα Γαβρά θα πραγματοποιηθεί φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, που ανοίγει την προσεχή Τετάρτη τις πύλες του. Κλείνοντας πια 10 χρόνια παρουσίας, το φεστιβάλ έχει ήδη κερδίσει την καθιέρωση ως ο κατεξοχήν κινηματογραφικός αλλά και ταυτόχρονα εκπαιδευτικός θεσμός στην Κρήτη και έχει αγκαλιαστεί θερμά από την τοπική κοινωνία αλλά και το κινηματογραφόφιλο κοινό και τους δημιουργούς εντός και εκτός Ελλάδας.

Φέτος η διοργάνωση περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες και animation. Επίσης στο φεστιβάλ εντάσσονται ειδικές προβολές, αφιερώματα, εκθέσεις, masterclasses, εκδόσεις, πάρτι, παρουσιάσεις βιβλίων και ένας πλούσιος κατάλογος ταινιών και εργαστηρίων για την εκπαιδευτική κοινότητα. Ολα αυτά θα χωρέσουν σε 10 μέρες, από την Τετάρτη 19 έως και το Σάββατο 29 Οκτωβρίου. Κεντρικός χώρος συνάντησης θα είναι το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, ενώ για τις ταινίες θα υπάρχει και online προβολή σε ασφαλές περιβάλλον.

Η πρεμιέρα θα γίνει με την ταινία «1922» του Νίκου Κούνδουρου, παρουσία του διευθυντή φωτογραφίας του φιλμ, Νίκου Καβουκίδη, αλλά και με τον διεθνώς αναγνωρισμένο στην κατασκευή κινηματογράφων και home theater, Χανιώτη στην καταγωγή, Θοδωρή-Theo Καλομοιράκη.

Δύσκολο στοίχημα

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι πάντα ρόδινα και ο αγώνας για την καθιέρωση και ενίσχυση ενός φεστιβάλ στην περιφέρεια δεν ήταν εύκολη υπόθεση, όπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης, εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ.

«Δεν είναι εύκολο να σχεδιάζεις και να προχωράς μεγάλες δράσεις στην περιφέρεια χωρίς να είσαι στο κέντρο των αποφάσεων και δεν είναι εύκολη η εδραίωση προσπαθειών που έχουν συλλογικό χαρακτήρα και αποτελούν καρπό συνεργειών» λέει ο κ. Φραντζεσκάκης. «Η πολιτεία στηρίζει ελάχιστα τέτοιες προσπάθειες, παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο συντάσσονται απολογισμοί, παρουσιάζοντας έτσι το σύνολο της δουλειάς που γίνεται», λέει ο ίδιος, ενώ συμπληρώνει:

«Κάθε χρόνο ξεκινάμε από το μηδέν όσον αφορά τους οικονομικούς πυλώνες μας. Σαν να μην υπάρχει προηγούμενο. Κάθε χρόνο σε ένα επαναλαμβανόμενο σπιράλ επαφών που περιορίζεται στο να “βλέπει” τη γιορτή του Οκτώβρη και όχι όλο το φάσμα παρέμβασης, στερώντας τη δυνατότητα ουσιαστικού σχεδιασμού και ανάπτυξης. Με ενδιαφέρει το μέλλον, αλλά με προβληματίζει η μέχρι τώρα εμπειρία σε σχέση με το πώς στέκει η πολιτεία απέναντί μας».

Η ιστορία

Το φεστιβάλ ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια, μέσα σ’ ένα κλίμα όπου κυριαρχούσαν η οικονομική κρίση, τα μνημόνια, η περιθωριοποίηση και η ανέχεια για ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. «Σ’ αυτές τις συνθήκες θεωρήσαμε πως ο πολιτισμός δεν μπορεί να μένει αμέτοχος» λέει στην «Εφ.Συν.» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ. Με πολλές δυσκολίες στην αρχή αλλά και με πάθος στον στόχο, που ήταν η δημιουργία μιας μεγάλης γιορτής του κινηματογράφου στα Χανιά, η οποία θα αναδεικνύει την κινηματογραφική τέχνη και ιστορία και θα αναπτύσσει την κινηματογραφική εκπαίδευση, κερδήθηκε το πρώτο στοίχημα στην εκκίνηση της προσπάθειας.

Τα επόμενα χρόνια το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων άρχισε να κάνει άλματα κυρίως επειδή αγκαλιάστηκε ως ένας θεσμός με δράσεις όχι μόνο το δεκαήμερο των κεντρικών εκδηλώσεων (κάθε Οκτώβρη) αλλά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. «Στην πορεία αυτών των χρόνων, ενδυναμώνοντας την ταυτότητά μας, συνδεθήκαμε με εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κοινών δράσεων και συνεργειών.

Αλλωστε, ένα στοιχείο που μας χαρακτηρίζει από τη σύλληψη αυτού του ταξιδιού είναι οι συνέργειες, τόσο για τη διαμόρφωση του περιεχομένου όσο και για την υλοποίηση της διοργάνωσης» λέει ο Μ. Φραντζεσκάκης, επισημαίνοντας πως το πιο επιτυχημένο κομμάτι είναι τα «Cine Μαθήματα», το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που φέρνει κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές κοντά στη μαγεία του κινηματογράφου.

Επόμενος στόχος

Το 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων κάνει φέτος και δημιουργικό απολογισμό, αναδεικνύοντας μουσειακό υλικό από την ιστορία του κινηματογράφου. Παράλληλα θυμάται και τιμά μορφές όπως ο Νίκος Κούνδουρος, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Ροβήρος Μανθούλης, ενώ τιμά φέτος τον Κώστα Γαβρά εμπνεόμενο από την αυτοβιογραφία του και τη φράση του «πήγαινε εκεί που είναι να πας».

Επόμενος στόχος: η δημιουργία ενός κέντρου που θα στεγάσει το σύνολο των δράσεων του φεστιβάλ και θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού. «Οραματιζόμαστε ένα κέντρο για την κινηματογραφική ιστορία –όπως αυτή ξεκινάει και αναπτύσσεται και στα Χανιά–, την κινηματογραφική τέχνη, την κινηματογραφική εκπαίδευση, το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο» λέει στην «Εφ.Συν.» ο καλλιτεχνικός διευθυντής.


ℹ️ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

19-29 Οκτωβρίου | Πνευματικό Κέντρο Χανίων
Σχεδιασμός υλοποίησης: Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Χανίων, Δήμος Πλατανιά
Υπό την αιγίδα: ΥΠΟΑ, ΥΠΕΠΘ, υπουργείο Τουρισμού, ΕΕΟΤ, ΕΚΟΜΕ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 16.10.2022