ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΣΟΥΛΑΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ηχηρό μήνυμα εναντίον της τυφλής βίας και των «καπεταναίων» που λυμαίνονται την Κρήτη έστειλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου, καταδικάζοντας σε ισόβια δεσμά τον δολοφόνο του κοινοτάρχη Ορθουνίου Χανίων, Κώστα Κατσουλάκη.

Ο Κατσουλάκης είχε πυροβοληθεί πισώπλατα μέσα στο κατάστημά του από τον δράστη, τον Μάιο του 2019, επειδή δεν του είχε επιτρέψει να καταπατήσει δημόσια έκταση. Την προσφορά του θύματος στην τοπική κοινωνία είχε επισημάνει και ο Δήμος Πλατανιά με ανακοίνωσή του, τονίζοντας πως το θύμα ήταν «ένα πρότυπο αυτοδιοικητικού λειτουργού και ανθρώπου που τύγχανε της καθολικής αποδοχής των συμπολιτών του, αλλά και προέδρου που τίμησε τον θεσμικό του ρόλο».

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον δράστη, απορρίπτοντας ακόμα και τον ισχυρισμό των ψυχολογικών προβλημάτων που επικαλέστηκε η πλευρά της υπεράσπισης. Ο ίδιος ο 61χρονος κατηγορούμενος στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τον Κώστα Κατσουλάκη «επειδή θόλωσε». Κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, καθώς και της παράνομης οπλοχρησίας και οπλοκατοχής. Εκτός από την ποινή της ισόβιας κάθειρξης του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών και πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Πληγή για τηνΚρήτη

Η οικογένεια του θύματος, ο οποίος άφησε πίσω του τη σύζυγό του και μια μικρή κόρη 6 ετών σήμερα, με ανακοίνωσή της λίγες μέρες μετά τη δολοφονία είχε αναδείξει το τεράστιο ζήτημα της τοπικής εγκληματικότητας στην Κρήτη αλλά και την απραξία των διωκτικών αρχών για τα φαινόμενα αυτού του είδους. Μεταξύ άλλων ανέφεραν τότε: «Υπήρχαν κατά συρροή εγκληματικές ενέργειες του φονιά και οι αρχές τον «χάιδευαν». Στον Κώστα με την ιδιότητα του προέδρου της κοινότητας είχε λάχει ο κλήρος να προασπίζει το δημόσιο και δημοτικό συμφέρον. Οταν ο φονιάς έβαζε φωτιά στο σχολείο, όταν έκαιγε μηχανήματα του δήμου, πόσο αποτελεσματικές ήταν οι αρχές; Πόσο αποτρεπτικά λειτούργησαν;

Οταν έκοβε λάστιχα για να ξεραίνονται μηλιές, όταν έβαζε τα ζώα του για να ταΐζει τα νιόφυτα των χωριανών, όταν καταλάμβανε τις δημοτικές πηγές, όταν έδερνε γέρους, όταν, όταν… Ο Κώστας ήταν ένα εμπόδιο στην άνομη δραστηριότητά του. Αυτό πλήρωσε. Και αισθανόμαστε ότι η πολιτεία με τα θεσμικά όργανά της ολιγώρησε. Οταν η μικροεγκληματικότητα γίνεται συνήθεια, τότε οπλίζεται το όπλο του δολοφόνου».

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, την 01.10.2020