ΕΚΤΟΣ ΦΥΛΑΚΗΣ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ «ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εληξε το 18μηνο της προσωρινής κράτησης, ενώ ακόμα δεν έχει οριστεί δικάσιμος ● Περίεργη αφαίρεση της κατηγορίας για «εγκληματική οργάνωση», παρά τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων ● Στα «μαλακά» προς το παρόν και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας

Με αισθήματα οργής αντιμετωπίζουν οι συγγενείς των ηλικιωμένων που έφυγαν με μαρτυρικό τρόπο στα χέρια των ιδιοκτητών του γηροκομείου «Αγία Σκέπη» την αποφυλάκιση των βασικών κατηγορουμένων λόγω παρέλευσης του 18μήνου, καθώς έχει καθυστερήσει υπερβολικά η παραπομπή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη. Οι αποκαλύψεις για το γηροκομείο-κολαστήριο είχαν συνταράξει το πανελλήνιο τον Απρίλιο του 2021, με συνολικά 293 θανάτους να αποκαλύπτονται στο συγκεκριμένο ίδρυμα σε διάστημα έξι χρόνων και με καταγγελίες για κακοποιήσεις και κακομεταχείριση εκ μέρους των ιδιοκτητών και κάποιων εκ των εργαζομένων στη δομή.

Στη φυλακή είχαν οδηγηθεί οι δύο ιδιοκτήτριες του γηροκομείου (μητέρα και κόρη) καθώς και ο γενικός γιατρός που εξέδιδε τα πανομοιότυπα πιστοποιητικά θανάτου (πάντα με αιτιολογία καρδιακή ανακοπή) αλλά και ο ψυχίατρος της δομής που ελέγχεται για υπερδοσολογίες ως προς τα βαριά αντικαταθλιπτικά φάρμακα που χορηγούνταν στους ηλικιωμένους για να παραμένουν αδρανείς και σε καταστολή.

Οι τέσσερις είχαν συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2022 για ανθρωποκτονίες τελεσθείσες εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο και διά παραλείψεως κατά συρροή και σε απόπειρα. Από τους εκατοντάδες θανάτους που σημειώθηκαν από το 2009 έως το 2020 στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται μόλις οι 32 υποθέσεις θανάτων ηλικιωμένων.


«Κλειδί» η εγκληματική οργάνωση

Εκείνο πάντως που προκαλεί τη μεγαλύτερη οργή των συγγενών είναι η αφαίρεση από το κατηγορητήριο της κατηγορίας για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, με την οποία αρχικά είχαν συλληφθεί οι κατηγορούμενοι.

Οπως εξηγούν στην «Εφ.Συν.» νομικοί κύκλοι, η αφαίρεση αυτή έγινε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Κρήτης, όχι επειδή δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία για την εγκληματική οργάνωση αλλά επειδή υπήρχαν ασάφειες ως προς το παραπεμπτικό βούλευμα, ενώ είναι σε εξέλιξη η έρευνα για πιθανές απάτες και υφαρπαγή ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων από τους ηλικιωμένους από τους υπεύθυνους της δομής.

Επίσης, υπό έρευνα βρίσκεται και η υπόθεση παράνομων συνταγογραφήσεων φαρμάκων με πιθανή τέλεση απάτης εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Στις δύο ιδιοκτήτριες επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης να πλησιάσουν το γηροκομείο, ενώ στον γενικό γιατρό επιβλήθηκε απαγόρευση άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος μέχρι την παραπομπή τους σε δίκη.

Ευθύνες στην Περιφέρεια

Υπενθυμίζεται πως για τη συγκεκριμένη υπόθεση στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται και υπηρεσιακοί παράγοντες και υπάλληλοι της Περιφέρειας Κρήτης και συγκεκριμένα της διεύθυνσης Υγείας, που είναι αρμόδιοι για τους ελέγχους στα γηροκομεία με κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα για ελλιπείς ελέγχους.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται ο νυν και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής και Απόστολος Βουλγαράκης, αντίστοιχα, που κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος. Για αυτές τις υποθέσεις το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων έχει προχωρήσει σε αναστολή της ποινικής διαδικασίας έως ότου τελεσιδικήσει το κακουργηματικό σκέλος της υπόθεσης. Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις η υπόθεση αναμένεται να φτάσει σε λίγους μήνες στο ακροατήριο (σίγουρα μέχρι το τέλος του χρόνου), ενώ, αν παραμείνει εκτός κατηγορητηρίου η «εγκληματική οργάνωση», η υπόθεση θα παραπεμφθεί το φθινόπωρο στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου.

Εν τω μεταξύ, το γηροκομείο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, έχοντας αλλάξει διακριτικό τίτλο (λέγεται «Ευ Ζην Care», αντί για «Αγία Σκέπη»), ενώ δεν έχουν υπάρξει αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών την 01.08.2023