ΕΚΛΟΓΕΣ – ΠΑΡΩΔΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οι διαδικασίες για την ανάδειξη εκπροσώπου των φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, που προβάλλονται από την κυβέρνηση ως «επιτυχημένο παράδειγμα» εφαρμογής του νέου νόμου, αποδείχθηκαν τελικά φιάσκο. Οι καταγγελίες για λαθροχειρίες, για εκλογές-παρωδία, ακόμα και οι υπόνοιες για νοθεία έρχονται βροχή τόσο από τον ενιαίο σύλλογο φοιτητών του Πολυτεχνείου όσο και από τους συλλόγους των Σχολών και Τμημάτων αλλά και τις φοιτητικές παρατάξεις.

Τα νούμερα που προέκυψαν από τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 15 Νοεμβρίου είναι από μόνα τους αποκαλυπτικά τόσο για την (μη) αποδοχή του νέου συστήματος από τους φοιτητές όσο και για τη (μη) νομιμοποίηση των νέων εκπροσώπων τους στη διοίκηση. Συγκεκριμένα, ενώ στις κανονικές φοιτητικές εκλογές του περασμένου Μαΐου είχαν συμμετάσχει πάνω από 1.300 φοιτητές, εκ των οποίων συνολικά 300 ήταν υποψήφιοι, στις εκλογές-παρωδία οι υποψήφιοι ήταν μόλις 20 και όλοι από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, στις πέντε Σχολές του Πολυτεχνείου η συμμετοχή των φοιτητών στην ηλεκτρονική ψηφοφορία κινήθηκε από το 8% έως το 16% και αντίστοιχα η αποχή από 84% έως 92%.

Ηταν τέτοια η απαξίωση των φοιτητών προς τη διαδικασία, που δεν κατάφεραν ούτε καν να συσταθούν εφορευτικές επιτροπές, οι οποίες τελικά συγκροτήθηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες και πάλι αποκλειστικά από φοιτητές της ΔΑΠ. Μέχρι και ευθείες υπόνοιες για νοθεία διατυπώθηκαν, αφού ο διαχειριστής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ΖΕΥΣ ήταν κι αυτός μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και, όπως καταγγέλλει ο Φοιτητικός Σύλλογος της Σχολής Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών, μπορούσε να παρεμβαίνει στη διαδικασία κατά τη διεξαγωγή της και να καθορίζει τα αποτελέσματα, ενώ πήρε στα χέρια του τα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων, χωρίς καμία διαδικασία να προβλέπει την καταστροφή της λίστας αυτής.

Τη νομιμότητα των διαδικασιών αμφισβητεί κι ο φοιτητικός σύλλογος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, που κατήγγειλε ότι δόθηκε αδικαιολόγητη παράταση στην ψηφοφορία της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης αλλά και ότι υπήρξε καθυστέρηση 27 ωρών στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Αντίστοιχες καταγγελίες έχει εκδώσει ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος Πολυτεχνείου καθώς και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Μηχανικών Περιβάλλοντος, οι παρατάξεις της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. κ.ά.

Διακριτικές αλλά σαφείς αποστάσεις από τη διαδικασία κρατά ο νέος πρύτανης του ιδρύματος, καθηγητής Μιχάλης Ζερβάκης. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο κ. Ζερβάκης αναφέρει αρχικά ότι δεν ήταν αυτός που διεξήγαγε την ηλεκτρονική εκλογική διαδικασία (σ.σ. εκλέχθηκε στις 30.11.22), ωστόσο γνωρίζει για τις μεγάλες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αναφέροντας πως σε έναν βαθμό είναι βάσιμες. «Ασφαλώς οι εκλογές για την ανάδειξη του εκπροσώπου των φοιτητών θεωρούνται έγκυρες με βάση τον νέο νόμο-πλαίσιο και δικαίωμα ψήφου στα όργανα της διοίκησης έχουν μόνο οι νέοι εκπρόσωποί τους, έστω και αν οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν τους αναγνωρίζουν», λέει, τονίζοντας, πάντως, πως «η Σύγκλητος θα είναι πάντα ανοιχτή για τις τοποθετήσεις των φοιτητικών συλλόγων και παρατάξεων» και ότι «δεν τίθεται καμία αμφισβήτηση για τον ρόλο των εκπροσώπων που αναδείχτηκαν στις φοιτητικές εκλογές του περασμένου Μαΐου».

Παταγώδης αποτυχία

Πάντως, η εικόνα μέχρι στιγμής αποτυπώνει παταγώδη αποτυχία και απαξίωση του νέου συστήματος από τα ίδια τα μέλη της φοιτητικής κοινότητας, που φαίνεται να μην ανέχονται την ωμή κρατική παρέμβαση και υπονόμευση των συλλόγων τους και να αρνούνται να δώσουν λευκή επιταγή στα συμβούλια διοίκησης, τα οποία θα επικυρώνουν αποφάσεις που είναι κόντρα στα συμφέροντα των φοιτητών.

«Πρόλαβαν» στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Την προνοητικότητα να αναστείλει τη διενέργεια των ηλεκτρονικών εκλογών είχε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης, προφανώς και υπό το βάρος των φοιτητικών αντιδράσεων.

Αν και οι εκλογές στα 16 Τμήματα του Πανεπιστημίου είχαν προκηρυχθεί από τις 16/11, λίγες μέρες μετά, στις 25/11, με απόφασή του η προκήρυξη ανεστάλη. Ο πρύτανης έστειλε στην υπουργό Παιδείας επιστολή με ερωτήματα αναφορικά με επιμέρους θέματα της εκλογικής διαδικασίας και έκτοτε οι ηλεκτρονικές εκλογές είναι στον αέρα. Σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα του ιδρύματος, αυτή γίνεται κανονικά από τους εκλεγμένους εκπροσώπους των φοιτητικών εκλογών, των οποίων η θητεία λήγει τον Αύγουστο, με το τέλος του ακαδημαϊκού έτους.

Αντίστοιχη περίπτωση ανάκλησης της εκλογικής διαδικασίας συναντάμε και από τον πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής του ΕΚΠΑ, Χαράλαμπο Γ. Χρυσανθάκη.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 07.01.2023