ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΣΩ… ΟΑΕΔ

Meeting of the Central Coordination Council of the Democratic Coalition in Athens, Greece on Oct. 9, 2017. / Συνεδρίαση Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Αθήνα στις 9 Οκτωβρίου, 2017.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια εκμετάλλευσης της ανάγκης ειδικά των νέων ανθρώπων για δουλειά από το κυβερνητικό επιτελείο. Οι πρόσφατες υποσχέσεις του υφυπουργού Εργασίας για μείωση της ανεργίας από τον Απρίλιο στηρίχτηκαν για ακόμα μία φορά στα περιβόητα πεντάμηνα προγράμματα με μισθό λίγο πάνω από τα 400 ευρώ για πλήρες ωράριο απασχόλησης.

Αν και χιλιάδες πολίτες προστρέχουν για την εξασφάλιση μιας υποτυπώδους θέσης εργασίας σε δήμους, φορείς και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εντούτοις η ανεργία όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά αυξάνεται, αγγίζοντας το 27,8% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το μήνα Οκτώβριο. Αν και ο υφυπουργός Εργασίας αναγνώρισε πως «περνάμε δύσκολο χειμώνα», υποσχέθηκε μια χαραμάδα ελπίδας στους επόμενους μήνες σε ακόμα 80.000 νέους ανέργους.

Πάνω στις εκλογές

Οι εξαγγελίες του κ. Κεγκέρογλου αναμένεται να δημιουργήσουν νέες ουρές στα γραφεία του ΟΑΕΔ όλης της χώρας, κυρίως από νέους ανθρώπους που θα απασχοληθούν με ελάχιστα χρήματα σε διάφορους φορείς και των οποίων οι συμβάσεις πλέον θα τελειώνουν κοντά ή λίγο μετά τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Αν και θεωρητικά η διαδικασία προσλήψεων είναι αδιάβλητη, ειδικά στην περιφέρεια ήδη καλλιεργείται η γνωστή πρακτική των υποσχέσεων για ανανέωση της σύμβασης ή για επανεπιλογή έστω και σε άλλο φορέα. Ήδη από το τέλος του προηγούμενου έτους οι σημερινές διοικήσεις των δήμων «κάνουν παιχνίδι» με τις θέσεις αυτές, οι οποίες αξιοποιούνται στο έπακρο επικοινωνιακά ειδικά από τον τοπικό Τύπο.

Ειδικά στην Κρήτη, εκλογική Περιφέρεια του υφυπουργού Εργασίας, δίνεται ιδιαίτερο βάρος από τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ώστε να τονιστεί η προσωπική του συμβολή στη μάχη κατά της ανεργίας με συχνά-πυκνά δημοσιεύματα που αναφέρουν τον αριθμό προσλαμβανομένων σε κάθε δήμο ή φορέα του νησιού χωρίς να παραλείψουν την αναγκαία αναφορά στις ενέργειες του μοναδικού πλέον εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ από το νησί στην κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο. Με δεδομένη την κομματική τοποθέτηση των περισσότερων δημάρχων στο νησί φαίνεται πως οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές θα περάσουν και μέσα από τα γραφεία του ΟΑΕΔ. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι αιρετοί φροντίζουν να κρατούν καλή σχέση με τον υφυπουργό παρά τα εσωτερικά μαχαιρώματα στο πάλαι ποτέ «κάστρο» του ΠΑΣΟΚ.

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ

Για το θέμα των προγραμμάτων απασχόλησης σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση στην οποία καταγγέλλεται ο αποσπασματικός χαρακτήρας των δράσεων κατά της ανεργίας που υλοποιούνται χωρίς σχεδιασμό και χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως ειδικά στους νέους η ανεργία ξεπερνά το 60%, καθιστώντας στην πράξη αποτυχημένο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που καταρτίστηκε πριν από ένα χρόνο με μοναδικό κριτήριο την απορρόφηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων μέσω του ΕΣΠΑ. «Ως αποτέλεσμα η χώρα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στο ποσοστό ανεργίας και χιλιάδες νέοι μεταναστεύουν ή προσπαθούν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό», επισημαίνεται στην επίκαιρη ερώτηση.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 20.01.2014