ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΡΗΤΗΣ: ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ, ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΟΦΕΛΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το μάθημα των θρησκευτικών και άλλα θέματα, φέρνει πιο κοντά τις Εκκλησίες Ελλάδος και Κρήτης. Απόλυτη σύμπνοια απόψεων διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση των δύο αρχιεπισκόπων, Ιερώνυμου και Ειρηναίου και αντίστοιχων αντιπροσωπειών, την Τετάρτη, στο Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη.

Για συμπόρευση και συνεργασία, έκαναν λόγο οι δύο ιεράρχες που δήλωσαν απόλυτα σύμφωνοι σε ότι αφορά το μάθημα των θρησκευτικών, αλλά και σε γενικότερα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στη συνάντηση μετείχαν εκτός από τους δύο αρχιεπισκόπους τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και αντιπροσωπεία αρχιερέων της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης, με τους μητροπολίτες Γορτύνης, Μακάριο και Πέτρας και Χερρονήσου, Γεράσιμο.

Αμοιβαία οφέλη

Στη σκληρή στάση που κρατά ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας φαίνεται να βρίσκει συμμάχους και σε αντάλλαγμα να «λειαίνει» τις αιχμές που χωρίζουν τις Εκκλησίες Ελλάδος και Κρήτης. Η συνάντηση των δύο προκαθημένων δεν είναι ένα συνηθισμένο γεγονός αφού παραδοσιακά οι επαρχίες της Κρήτης, που βρίσκονται σε κανονική εξάρτηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο,  αποτελούν σημείο τριβής μεταξύ Αθήνας και Φαναρίου. Η Εκκλησία της Ελλάδος εδώ και χρόνια θεωρεί «αγκάθι» το ημιαυτόνομο καθεστώς της Εκκλησίας της Κρήτης  ενώ το θέμα τέθηκε ανοιχτά και στην Ιερά Σύνοδο πριν από λίγους μήνες ενόψει της Πανορθόδοξης Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά. Τότε είχαν υπάρξει και ακραίες φωνές (Πειραώς Σεραφείμ) που ζήτησαν από τον αρχιεπίισκοπο Ιερώνυμο να μη μεταβεί η ελληνική αντιπροσωπεία στη Σύνοδο, θεωρώντας μεταξύ άλλων προσβολή τη διοργάνωσή της σε τόπο που ανήκει μεν στην ελληνική επικράτεια αλλά όχι στη δικαιοδοσία της ελλαδικής Εκκλησίας.  

Ωστόσο, ήδη από την Πανορθόδοξη είχαν υπάρξει σημάδια προσέγγισης των δύο Εκκλησιών μπροστά στον «εξωτερικό κίνδυνο» που δεν ήταν άλλος από τις προσπάθειες χωρισμού κράτους – εκκλησίας που, τουλάχιστον σε επίπεδο εξαγγελιών, επικαλείται η κυβέρνηση της Αριστεράς. Το πρώτο δείγμα γραφής ήρθε στις αρχές Οκτωβρίου με την επιστολή στήριξης ως προς τους χειρισμούς του στο μάθημα των Θρησκευτικών, που απέστειλε στον Ιερώνυμο ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος. Η συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών την Τετάρτη αποτελεί συνέχεια της προσέγγισης αυτής και δημιουργεί ένα νέο status quo, με αμοιβαία οφέλη: Από τη μία, η Εκκλησία της Κρήτης, μιας περιφέρειας που στις τελευταίες εκλογές έδωσε από τα μεγαλύτερα ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ, παρέχει και επίσημα στήριξη στον Ιερώνυμο κατά της κυβέρνησης.  Από την άλλη, η Εκκλησία της Ελλάδος ανοίγει τις πύλες του Συνοδικού Μεγάρου για τους ιεράρχες της Κρήτης δηλώνοντας τύποις αλλά και ουσία την απουσία οποιασδήποτε αμφισβήτησης ως προς το ημιαυτόνομο καθεστώς της εκκλησίας της μεγαλονήσου. 

Οι δηλώσεις των αρχιεπισκόπων

Κατά τη συνάντηση της Τετάρτης, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε ότι τα θρησκευτικά είναι μια σταθερά για τον λαό μας και πρέπει να έχουν το ωράριο που απαιτείται και το πνεύμα της ορθοδόξου πίστεώς μας ενώ ο αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος συμφώνησε απόλυτα με τις απόψεις και τις ενέργειες της Ελλαδικής Εκκλησίας. «Όσα είπα χθες δεν αφορούν πρόσωπα, αλλά καταστάσεις. Αυτό που ευχόμαστε είναι να υπάρξει συνεργασία. Τα Θρησκευτικά να είναι σταθερά στον λαό μας, να έχουν το ωράριο που απαιτείται, το άρωμα και το πνεύμα της ορθοδόξου πίστεώς μας», τόνισε ο ίδιος.

«Συμφωνούμε με όσα είπε ο αρχιεπίσκοπος και δεχόμαστε όσα ειπώθηκαν. Δεν μπορούμε να ξεριζωθούμε, να πάψουμε να είμαστε αυτό που είμαστε», δήλωσε από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος.

(Κεντρική φωτογραφία: Ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 02.11.2016