ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: «ΧΤΥΠΟΥΣΑΝ ΜΕ ΜΙΣΟΣ ΤΟΝ ΚΑΤΣΟΥΛΗ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Για σφοδρότατη και οργανωμένη επίθεση την οποία δέχτηκαν οι φίλαθλοι του Εθνικού και ειδικά ο Κώστας Κατσούλης έκανε λόγο η εισαγγελέας της έδρας στην πολύκροτη δίκη για τον θάνατο του 46χρονου φιλάθλου, που διεξάγεται στο Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Νεάπολης.

Αναφερόμενη στα περιστατικά της 14ης Σεπτεμβρίου 2014, στο γήπεδο της Νέας Αλικαρνασσού, λίγο πριν από τη λήξη του αγώνα μεταξύ Ηροδότου και Εθνικού, η εισαγγελέας τόνισε πως από όσα ακούστηκαν στη δίκη προκύπτει το συμπέρασμα πως η επίθεση των χούλιγκαν του Ηροδότου έγινε με ιδιαίτερα μεγάλο μένος και πρότεινε την ενοχή των τριών εκ των έξι κατηγορουμένων (26, 28 και 34 ετών) για τη βασική κατηγορία της «θανατηφόρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης».

Για έναν εξ αυτών (τον 34χρονο), η εισαγγελέας τόνισε πως είχε ηγετικό ρόλο στην επίθεση και πως ο ίδιος ήταν που έδωσε το σύνθημα για να παύσουν τα χτυπήματα στον άτυχο φίλαθλο, προστρέχοντας στη συνέχεια να δει σε ποια κατάσταση βρισκόταν το θύμα.

Για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο υπάρχει η υπόνοια συμμετοχής του στη Χρυσή Αυγή, κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά μέσω της συνηγόρου του.

Εντύπωση προκάλεσε από την πλευρά της έδρας η υιοθέτηση των περιγραφών που είχαν κάνει μάρτυρες κατηγορίας, για χτυπήματα με μίσος εις βάρος του Κώστα Κατσούλη, ιδίως από την πλευρά συγκεκριμένου κατηγορουμένου.

Διαφορετική ήταν η αντιμετώπιση στην πρόταση της εισαγγελέως για τους άλλους τρεις κατηγορουμένους. Για έναν εξ αυτών ζήτησε την ενοχή του μόνο για την κατηγορία της συμπλοκής καθώς, όπως είπε, χτυπούσε μεν τον Κώστα Κατσούλη, αλλά μόνο με κλοτσιές στο σώμα και όχι στο κεφάλι, πρόταση που προκάλεσε την αντίδραση της πολιτικής αγωγής.

Τέλος, για τους άλλους δύο που φέρονται να ξεκίνησαν το επεισόδιο πηγαίνοντας πρώτοι στην κερκίδα των φιλάθλων του Εθνικού, η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή τους για τη βασική κατηγορία καθώς δεν συμμετείχαν στη δεύτερη, σοβαρότερη φάση του επεισοδίου.

Οι κατηγορίες

Σε ό,τι αφορά τα ακριβή αίτια θανάτου, η εισαγγελέας απέρριψε την εκδοχή των παθολογικών αιτίων καθώς, όπως είπε, στην ακροαματική διαδικασία φάνηκε πως και μόνον η ισχυρή πλήξη της κεφαλής του θύματος ήταν ικανή να προκαλέσει την εσωτερική αιμορραγία και τελικά τον θάνατό του.

Η πρόταση αυτή πάντως δικαιώνει τον ισχυρισμό της πολιτικής αγωγής για λανθασμένη μετατροπή της βασικής κατηγορίας από «ανθρωποκτονία με πρόθεση» σε «θανατηφόρα βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη», που οδηγεί και σε χαμηλότερες ποινές σε περίπτωση καταδίκης.

Με αυτό το δεδομένο οι συνήγοροι της οικογένειας Κατσούλη ζήτησαν, έστω και τώρα, την εκ νέου αλλαγή της βασικής κατηγορίας, κάτι για το οποίο το δικαστήριο έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίσει κατά την έκδοση της απόφασης.

Μήνυση στον Αγαπητό

Η ανατροπή της θεωρίας των παθολογικών αιτίων, πλέον και από την εισαγγελέα της έδρας, έδωσε αφορμή για οξύτατη επίθεση των συνηγόρων της οικογένειας Κατσούλη στους γιατρούς και τεχνικούς συμβούλους που εξέδωσαν τις σχετικές γνωματεύσεις.

Η πλευρά της πολιτικής αγωγής έκανε ευθέως λόγο για χρηματισμό του καθηγητή Παθολογοανατομίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλη Αγαπητού, ο οποίος ήταν εκείνος που διέγνωσε «αμυλοειδική εγκεφαλοπάθεια» στον θανόντα και με βάση το δικό του πόρισμα μετατράπηκε η κατηγορία.

Μάλιστα, ο δικηγόρος Αλέξης Στεφανάκης προανήγγειλε την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς εις βάρος του καθηγητή τόσο από την οικογένεια Κατσούλη όσο και από την οικογένεια της Αρτεμισίας Γαβαλά, που αν και είχε πέσει θύμα στραγγαλισμού το 2013 (το είχε ομολογήσει ο αρραβωνιαστικός της), εν τούτοις ο κ. Αγαπητός είχε εκδώσει πόρισμα θανάτου από «πνευμονική εμβολή» για να πέσει στα μαλακά ο θύτης.

«Μεταφέρετε στον καθηγητή ότι κάποιος εδώ στη δίκη λέει ευθέως ότι τα ’πιασε. Αυτό που δεν ξέρουμε ακριβώς είναι από ποιον, αλλά θα το μάθουμε και αυτό, μετά τη μήνυση που θα υποβάλουν και οι δύο οικογένειες», είπε χαρακτηριστικά στην αγόρευσή του ο κ. Στεφανάκης.

«Βρείτε και τους άλλους»

Ενδιαφέρον, τέλος, έχει η πρόταση της εισαγγελέως για επιστροφή της δικογραφίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου ώστε να διερευνηθεί η εμπλοκή και άλλων προσώπων στην επίθεση. Συγκεκριμένα, πρότεινε να διερευνηθεί η υπόθεση ως προς την εμπλοκή τριών νεαρών, τα ονόματα των οποίων ακούστηκαν στην ακροαματική διαδικασία (καταγγέλθηκε πως είναι γόνοι γνωστών οικογενειών του Ηρακλείου που προστατεύονται από την τοπική κοινωνία), αλλά και άλλων πιθανών συμμετασχόντων καθώς η επίθεση διαπιστωμένα διαπράχθηκε από 20 με 30 άτομα.

Χθες οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης συνεχίστηκαν μέχρι αργά το απόγευμα, με τους δικηγόρους να εστιάζουν ξανά στις πραγματογνωμοσύνες περί πιθανών παθολογικών αιτίων, ενώ έγινε και καταγγελία για προσπάθεια δημιουργίας εκδικητικού κλίματος, με δημοσιεύσεις και σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα sites με απώτερο στόχο τον επηρεασμό της απόφασης του δικαστηρίου. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται αύριο, Τετάρτη, ενώ το όριο προφυλάκισης των πέντε εκ των έξι κατηγορουμένων λήγει στις 18 Μαρτίου.

(Κεντρική φωτογραφία: Για ιδιαίτερα σφοδρή επίθεση στον Κώστα Κατσούλη έκανε λόγο η εισαγγελέας στην πολύκροτη δίκη).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 08.03.2016