ΕΘΝΙΚΟΣ… ΑΧΤΑΡΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Χώρο για την αναβίωση ενός αλλοπρόσαλλου κινήματος αμφισβήτησης αφήνουν στηνΚρήτηοι κυβερνητικοί χειρισμοί και οι ήδη τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού, ειδικά μετά τα δύο τοπικά lockdown που έχουν επιβληθεί σε Χανιά και Ηράκλειο. Ενα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων κινητοποιείται, συνήθως καθοδηγούμενο από ακροδεξιάς προέλευσης ηγετίσκους, που βρίσκουν την ευκαιρία να ανθήσουν στον δημόσιο λόγο. Ολοι αντλούν αφορμές από την επικαιρότητα των τελευταίων μηνών, από τα lockdown μέχρι τον Ερντογάν και από την επερχόμενη οικονομική κρίση μέχρι το προσφυγικό, δημιουργώντας έναν απολίτικο… αχταρμά που, βοηθούμενος από τις συνθήκες, βγαίνει ξανά στο προσκήνιο.

Η αμφισβήτηση ξεκινά από τα περιοριστικά μέτρα και τις, όντως, σοβαρές επιπτώσεις στο εισόδημα των τοπικών επιχειρήσεων, αλλά φτάνει μέχρι τις θεωρίες για την ανυπαρξία του ίδιου του κορονοϊού, για την «παγκόσμια συνωμοσία εις βάρος της Ελλάδας» και τη συνεχιζόμενη «προσπάθεια εποικισμού της από μουσουλμάνους» και προχωρά όσο μακριά μπορεί να αντέξει κανείς, ανάλογα με τον βαθμό του πατριωτικού του φρονήματος.

Ειδικά για τα Χανιά, τα παράπονα φτάνουν απευθείας στον συντοπίτη τους πρωθυπουργό. «Εδώ είμαστε Χανιά και αυτό έπρεπε να το σκεφτεί ο Κυριάκος πριν μας υποχρεώσει να φοράμε μάσκα», έλεγε στις κάμερες εξοργισμένος έμπορος στο κέντρο της πόλης.

Τη Δευτέρα που πέρασε, στο κέντρο της πόλης, περίπου 100 άνθρωποι, αυτοαποκαλούμενοι «Ελεύθερα Σκεπτόμενοι Πολίτες Χανίων», με τα οχήματά τους σχημάτισαν μια μηχανοκίνητη πορεία που προκάλεσε κομφούζιο. Στην κεφαλή ήταν ένα ανοιχτό φορτηγό και στην καρότσα ντόπιοι μουσικοί με λύρες και λαούτα να παίζουν το «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί», ενώ στα διαλείμματα από το μικρόφωνο ο εκφωνητής μιλούσε για τον «νέου τύπου φασισμό που μας επιβάλλουν και για τις αποφάσεις του κράτους που οδηγούν στη στέρηση της ελευθερίας μας». Μαρτυρίες αναφέρουν πως οι διοργανωτές ήταν οι ίδιοι που καλούσαν και στις συγκεντρώσεις μίσους κατά των μεταναστών στη Σούδα, τον περασμένο Μάιο.

Στο Ηράκλειο, όπου ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους πιστούς να μη φορούν μάσκα στην εκκλησία για «να μη φυλακίζουν την πίστη τους», ήδη διάφορα καλέσματα μέσω των κοινωνικών δικτύων οργανώνουν συγκεντρώσεις ενάντια στα μέτρα. Πρόκειται για τους ίδιους πυρήνες που καλούσαν στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία αλλά και πριν από λίγους μήνες οργάνωναν διαμαρτυρίες ενάντια «στον εποικισμό τηςΚρήτηςαπό λαθροεισβολείς». Ηταν τότε που βγήκαν στην πλατεία Ελευθερίας μαχαίρια αλλά και… αλυσοπρίονα.

Ξανά ρατσισμός

Ειδικά για τους μετανάστες, το κλίμα είναι και πάλι βαρύ, κυρίως μετά τα πρόσφατα επεισόδια στο Τυμπάκι, όπου ομάδα εργατών γης επιτέθηκε σε Ελληνες που, όπως ισχυρίζονται οι παθόντες, προσπάθησαν να τους αποτρέψουν από το να παρενοχλήσουν κάποια γυναίκα. Ακόμα και αν είναι υπαρκτή η αφορμή, το θέμα βάζει στη σωστή του διάσταση το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του πως τα επεισόδια μόνο τυχαία δεν έγιναν, αφού «από την αρχή του καλοκαιριού ρατσιστικές ομάδες επιδόθηκαν σε σειρά επιθέσεων εναντίων ανυποψίαστων μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, ακόμα και μέσα στα σπίτια τους».Το συνδικάτο κάνει λόγο για σύγχρονο δουλεμπόριο εις βάρος ανθρώπων που λόγω της πανδημίας και της συνολικής μείωσης των εισοδημάτων οδηγούνται στην εξαθλίωση.

Από την αυτοαποκαλούμενη «Παγκρήτια Συνέλευση» στην Μονή Βροντησίου, στις αρχές Αυγούστου.

Τα πράγματα για τους μετανάστες χειροτερεύουν αν είναι μουσουλμάνοι, οπότε θεωρούνται και λαθροέποικοι, πιόνια του Ερντογάν, που έρχονται για να μας καταλάβουν εκ των έσω! Ηδη από τις αρχές Αυγούστου, μετά τα πρώτα γεγονότα στο Αιγαίο με την Τουρκία, στη Μονή Βροντησίου στον Ζαρό συγκλήθηκε «Παγκρήτια Συνέλευση», με πρωτεργάτες ανθρώπους που σχετίζονται ακόμα και με στελέχη της παράταξης Αρναουτάκη στο Περιφερειακό ΣυμβούλιοΚρήτης. Η συνέλευση εκείνη κατέληξε σε ψήφισμα ενάντια στην «οργανωμένη λαθροεισβολή του φασίστα Ερντογάν» αλλά και εναντίον όλων των ξενόδουλων πολιτικών που απεργάζονται την παραχώρηση ελληνικών εδαφών, πράξη για την οποία, όπως αποφάσισε η… συνέλευση, οι πολιτικοί θα υποστούν την εσχάτη των ποινών.

Μέσα σε αυτόν τον αχταρμά, οι ψύχραιμες φωνές που ζητούν ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων (Ελλήνων και ξένων) και των επιχειρήσεων μπροστά στην καταιγίδα που έρχεται φαντάζουν μειοψηφία. Κοινώς, ίσως ζούμε ανάμεσά τους…

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 03.09.2020