ΕΔΩ ΑΣΧΗΜΟΝΟΥΝ ΞΕΝΟΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Νατοϊκοί στρατιώτες από το αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν» εισέβαλαν σε δωμάτιο 14χρονης στα Χανιά ● Αν και κάποιοι συνελήφθησαν, δεν θα έχουν καμία συνέπεια καθώς η… «αποικία» δεν μπορεί να τους δικάσει και έτσι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το καθεστώς «αποικίας» που έχει εγκαθιδρύσει στα Χανιά η νατοϊκή βάση της Σούδας επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά τα ξημερώματα της Δευτέρας όταν μέλη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Χάρι Τρούμαν» εισέβαλαν σε κατάσταση μέθης σε δωμάτιο ξενοδοχείου όπου βρισκόταν ένα 14χρονο κορίτσι, σπάζοντας την πόρτα. Η νεαρή κοπέλα πανικοβλήθηκε και κλείστηκε στην τουαλέτα του δωματίου, καλώντας σε βοήθεια.

Το κορίτσι είχε βρεθεί στο ξενοδοχείο μαζί με τον αδερφό της προκειμένου να συναντήσουν τον πατέρα τους που είχε έρθει από την Αθήνα για να τους δει καθώς βρίσκεται σε διάσταση με τη σύζυγό του. Οι νατοϊκοί διέμεναν σε διπλανό ξενοδοχείο και ισχυρίζονται πως όντας μεθυσμένοι μπέρδεψαν τις πόρτες και έτσι βρέθηκαν στο δωμάτιο του κοριτσιού.

Από τους τέσσερις δράστες συνελήφθησαν μόνο οι δύο, ενώ οι άλλοι δύο κατάφεραν να διαφύγουν. Ωστόσο κανείς από αυτούς δεν κρατήθηκε, παρόλο που η σύλληψη έγινε στο πλαίσιο του αυτοφώρου, καθώς για το προσωπικό της βάσης ισχύει το προκλητικό καθεστώς ετεροδικίας και (θεωρητικά τουλάχιστον) θα λογοδοτήσουν στις στρατιωτικές αρχές και όχι στην ελληνική Δικαιοσύνη.

«Ακόμα και αν ισχύει ετεροδικία, αυτό θα πρέπει να κρίνεται από το δικαστήριο και όχι από κανέναν προανακριτικό υπάλληλο. Είναι πρωτοφανή πράγματα αυτά» ανέφερε σε δηλώσεις του ο δικηγόρος Μανώλης Παπαδομανωλάκης, που παρέστη το πρωί της Δευτέρας στα δικαστήρια καθώς οι δύο γονείς κατέθεσαν μήνυση εις βάρος των νατοϊκών.

Ωστόσο, και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι απολαμβάνοντας το καθεστώς της μόνιμης ατιμωρησίας που τους εξασφαλίζει η ιδιότητά τους. «Παραβίασαν δύο πόρτες. Αναρωτιέμαι τι θα κάνατε αν ήταν το δικό σας παιδί, η δική σας αδελφή, η δική σας μάνα» ανέφερε ο κ. Παπαδομανωλάκης. Με αφορμή το γεγονός, στα Δικαστήρια Χανίων χθες το πρωί συγκεντρώθηκαν φορείς και σωματεία της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ και καταγγέλλοντας το καθεστώς ατιμωρησίας.

Διαδηλώσεις

Είχε προηγηθεί την Κυριακή μεγάλη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας μέχρι την είσοδο της βάσης της Σούδας από φοιτητικούς συλλόγους του Πολυτεχνείου Κρήτης, πολιτικές οργανώσεις, συνδικαλιστικούς φορείς και συλλογικότητες. Οι φοιτητικοί σύλλογοι κατήγγειλαν περίεργες υπόγειες παρεμβάσεις ώστε να ακυρωθεί η πορεία προς τη Σούδα.

Οπως αναφέρουν, υπήρξαν παρεμβάσεις σε επιχειρήσεις μεταφορών (πούλμαν) που είχαν αναλάβει τη μεταφορά των οργανωμένων φορέων με απειλές και «παραινέσεις» να μη μεταφέρουν διαδηλωτές όσοι θέλουν να συνεργάζονται με τη βάση για μεταφορές. Οι παρεμβάσεις αυτές οδήγησαν στην αιφνιδιαστική ακύρωση του δρομολογίου και μάλιστα δύο φορές, αλλά τελικά δεν ματαιώθηκε η μεταφορά των διαδηλωτών.

Την Κυριακή, επίσης, μέλη της ΚΝΕ τοποθέτησαν γιγαντοπανό στον φάρο των Χανίων με σύνθημα: «Δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών. Η μόνη μας ελπίδα, η πάλη των λαών. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο!».

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 22.03.2022