Οι πυροσβέστες τιμωρούνται επειδή υπήρξαν ήρωες το καλοκαίρι, οι μετεωρολόγοι τιμωρούνται επειδή προέβλεψαν τις πλημμύρες και τις φωτιές, οι Εξαρχειώτες τιμωρούνται επειδή προστατεύουν την πλατεία τους, οι αρχαιολόγοι επειδή μίλησαν για την Πύλο και γενικότερα όποιος αντιδρά θα δοκιμάσει κάποια στιγμή τις συνέπειες της αντίδρασής του.
Ο μόνος τελικά που επιβραβεύεται από αυτή την κυβέρνηση είναι ο Νετανιάχου…
Στις Πίσω Σελίδες μιλούν:
—–
Νίκος Παπακώστας, κάτοικος Εξαρχείων: «Ηρθαν με ΜΑΤ και χημικά εναντίον των δέντρων της πλατείας»
Ο Νίκος Παπακώστας, κάτοικος Εξαρχείων, μιλά για την οργή που επικρατεί μεταξύ των κατοίκων της πλατείας, καθώς το πρωί Δευτέρας, μηχανήματα του υπουργείου Υποδομών μπήκαν στον περιφραγμένο χώρο που έχει επιλεγεί για τη δημιουργία σταθμού του Μετρό και προχωρούν στην κοπή των 72 δέντρων.
Στο σημείο συγκεντρώθηκαν δεκάδες πολίτες για να αποτρέψουν την κοπή, καταγγέλλοντας ότι η κατασκευάστρια εταιρεία δεν διαθέτει την απαιτούμενη άδεια για την καταστροφή που προκαλεί.
Ο ίδιος αναφέρεται και στην αστυνομική βία που σημειώθηκε για ακόμη μία φορά ενώ καταγγέλλει τη χρήση χημικών σε βάρος απλών πολιτών, κάνοντας λόγο για ένα συνειδητό σχέδιο καταστροφής.
Λαμπρινή Θωμά, δημοσιογράφος: «Η πιο φασιστική κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από το Ισραήλ»
Η δημοσιογράφος, Λαμπρινή Θωμά, μιλά για το σημερινό καθεστώς στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση την πιο ρατσιστική και ακροδεξιά που έχει υπάρξει ποτέ στο Ισραηλινό κράτος.
Η ίδια υποστηρίζει ότι σε αυτήν την κυβέρνηση υπάρχουν στοιχεία που πιστεύουν στην φυλετική ανωτερότητα των Εβραίων, σημειώνοντας παράλληλα ότι πέρα των Αράβων της περιοχής, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν από αυτήν την μεταστροφή του Ισραήλ και οι χριστιανοί.
Παράλληλα επισημαίνει ότι ο λαός του Ισραήλ είναι διχασμένος, σημειώνοντας ότι για αυτόν τον λόγο δεν βγαίνουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις, ωστόσο οι ακραίοι πολλαπλασιάζονται, φέρνοντας ωα παράδειγμα και τους εποίκους.
Τέλος μιλά για το πρωτόγνωρο γεγονός του να παρακολουθεί ο κόσμος μια γενοκτονία, για την κριτική στο κράτος του Ισραήλ που δεν έχει καμία σχέση με τον αντισημιτισμό ενώ αναφέρεται και στην μεταστροφή της κοινωνίας, ακόμα και εντός Ισραήλ, ως προς την ανοχή για ό,τι συμβαίνει.
Γιώργος Κολιδάκης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Συμβασιούχων Πυροσβεστών: «Παρά τα κενά και την κλιματική κρίση, μας πληρώνουν για να είμαστε σπίτι μας»
Ο Γιώργος Κολιδάκης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, μιλά για την ολοκλήρωση των συμβάσεων με την λήξη της αντιπυρικής περιόδου, αποδυναμώνοντας τις υπηρεσίες, την ώρα που ακόμη υπάρχουν σοβαρές πυρκαγιές όπως στην Κάρυστο.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι πυροσβέστες δεν είναι μόνο για τις πυρκαγιές, αλλά και για τις κακοκαιρίες, όπως τα χιόνια και οι πλημμύρες που σίγουρα θα έρθουν όσο μπαίνουμε στον χειμώνα, καθώς οι εποχικοί πυροσβέστες έχουν ανάλογα καθήκοντα με τους μόνιμους και συνδράμουν παντού.
Τέλος σημειώνει ότι μέρος της προετοιμασίας του κράτος για την κλιματική αλλαγή θα έπρεπε να περιλαμβάνει περισσότερο μόνιμο προσωπικό, ειδικά από τη στιγμή που πρόκειται για έμπειρα άτομα, ενώ χαρακτηρίζει παράλογο να στέλνονται αυτά τα άτομα στην ανεργία, για 300 και 400 ευρώ, ενώ με λίγο επιπλέον κόστος, θα μπορούσαν να συνεισφέρουν μόνιμα.
Μανώλης Πλειώνης, διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών: «Αν η έρευνα θεωρείται πολιτική σκοπιμότητα είμαστε ξανά στον Μεσαίωνα»
O Μανώλης Πλειώνης, διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλά για την αντίθεση των επιστημόνων στην υπαγωγή του φορέα στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας
Όπως τονίζει, αυτή η αντίθεση δεν έγκειται στο κομμάτι της συνεργασίας καθώς ο φορέας επιδιώκει μόνιμα με προτάσεις και εκθέσεις να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία του και η εμπειρία του, σημειώνοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος που επιδιώκεται αυτή η υπαγωγή.
Ο ίδιος λέει ότι η δουλειά του φορέα είναι να παράγει γνώση και να παρέχει δεδομένα και επιστημονικές αξιολογήσεις προς βοήθεια της πολιτείας, τονίζοντας ότι οι επιστήμονες υπηρετούν την πολιτεία και την κοινωνία στο πλαίσιο του Συντάγματος.
Επίσης σημειώνει ότι με την υπαγωγή του φορέα στο υπουργείο θα υποστεί ζημιά η ερευνητική δραστηριότητα, υποστηρίζοντας ούτως ή άλλως ότι για να λειτουργήσει ένα ερευνητικό κέντρο θα πρέπει να βρίσκεται υπό την Γενική Γραμματεία Έρευνας και στόχος της αντίθεσης δεν είναι να ξεκόψει από αυτήν την σύνδεση το Αστεροσκοπείο.