Πνιγμένα ζώα, κατεστραμμένα θερμοκήπια και μεγάλες ζημιές σε σπίτια και αγροτικές καλλιέργειες άφησαν πίσω τους οι χείμαρροι που κατέκλυσαν αυτή τη φορά τα νοτιοανατολικά παράλια του νησιού.
Tις πληγές της μετρά για ακόμα μία φορά η Κρήτη μετά το κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε το νησί το περασμένο Σαββατοκύριακο. Αυτή τη φορά στο επίκεντρο των ισχυρών βροχοπτώσεων βρέθηκε το ανατολικό κομμάτι του νησιού, με τα κυριότερα προβλήματα να εντοπίζονται στις περιοχές της Ιεράπετρας, του Μακρύ Γιαλού και της Σητείας.
Πνιγμένα ζώα, κατεστραμμένα θερμοκήπια και μεγάλες ζημιές σε σπίτια και αγροτικές καλλιέργειες άφησαν πίσω τους οι χείμαρροι που κατέκλυσαν τα νοτιοανατολικά παράλια του νησιού.
Ζημιές σε υποδομές σημειώθηκαν επίσης σε περιοχές των Δήμων Βιάννου, Φαιστού και Αρχανών Αστερουσίων του νομού Ηρακλείου αλλά και στο Οροπέδιο Λασιθίου, με τον κάμπο να έχει μετατραπεί σε μια τεράστια λίμνη.
Σε περιοχές της Σητείας το Σάββατο το μεσημέρι χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων που είχαν αποκλειστεί στα σπίτια τους, ενώ σε ξενοδοχείο όπου διέμεναν φοιτητές του ΤΕΙ Σητείας το νερό έφτασε σε ύψος τα δύο μέτρα, καταστρέφοντας τόσο την οικοσκευή όσο και τα προσωπικά τους αντικείμενα, ενώ οι ίδιοι παραμένουν επί της ουσίας άστεγοι.
Χαρακτηριστικό είναι πως δύο 24ωρα μετά τη νεροποντή σε σπίτια και ξενοδοχεία συνεχιζόταν μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας η απάντληση υδάτων από την Πυροσβεστική και συνεργεία των τοπικών δήμων.
Οι Δήμοι Ιεράπετρας και Σητείας υπέβαλαν αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών για την κήρυξή τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ σχετικό έγγραφο απέστειλε προς τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η Περιφέρεια Κρήτης.
Ταυτόχρονα ζητήθηκε η αναστολή πληρωμών ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες κατοίκους, όπως έγινε και στις περιοχές των Χανίων και του Ρεθύμνου που επλήγησαν από τα προηγούμενα κύματα κακοκαιρίας.
Αποκατάσταση των ζημιών
Στις πληγείσες περιοχές περιόδευσε χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ενώ σε συσκέψεις με τους τοπικούς φορείς τόνισε πως θα διεκδικηθούν και πάλι πιστώσεις από το υπουργείο Υποδομών για την αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο.
Ανακοίνωσε επίσης ότι θα γίνει καταγραφή από τον ΕΛΓΑ και μέσω των δήμων για να υπάρξουν το συντομότερο αποζημιώσεις.
Με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν επικοινώνησε ήδη ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος ανέλαβε τη δέσμευση για αποκατάσταση των ζημιών αμέσως μετά την ολοκλήρωση των καιρικών φαινομένων. Εξάλλου χθες ανακοινώθηκε η έγκριση πιστώσεων ύψους 92 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών στη δυτική Κρήτη.
Αναλυτικά, μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί και πιστωθεί:
● 3 εκατ. ευρώ στον Δήμο Μυλοποτάμου
● 2,5 + 4 εκατ. ευρώ στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου
● 1,3 εκατ. ευρώ στον Δήμο Σφακίων
● 3 εκατ. ευρώ στον Δήμο Χανίων
● 32,7 εκατ. ευρώ στον Δήμο Πλατανιά
● 9,5 εκατ. ευρώ στον Δήμο Κισσάμου
● 2 εκατ. ευρώ στον Δήμο Αποκορώνου
● 1,255 εκατ. ευρώ στον Δήμο Αγίου Βασιλείου
● 17,5 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Κρήτης
● 15 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση κατολισθητικών φαινομένων στον ΒΟΑΚ.
Εν τω μεταξύ, και ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε ανοιχτή γραμμή με τον περιφερειάρχη Κρήτης και τους δημάρχους των περιοχών που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία.
Μάλιστα, ανακοίνωσε τη χορήγηση 2 εκατομμυρίων ευρώ στους δήμους Σητείας και Ιεράπετρας (από ένα στον καθένα) για την αποκατάσταση των ζημιών.