ΔΩΣΤΕ ΣΤΟΝ ΛΑΟ F-16

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Για πρώτη φορά η Περιφέρεια Κρήτης έκανε ένα τεράστιο δώρο στους Ηρακλειώτες. Με αφορμή τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Μηνά τους πρόσφερε αεροπορικές επιδείξεις με μαχητικό αεροσκάφος F-16 που για αρκετή ώρα έσκιζε τους αιθέρες πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων.

Οι τίτλοι των τοπικών ΜΜΕ την εβδομάδα που πέρασε μιλούσαν για «ρίγη συγκίνησης», για «εθνική ανάταση» και για «ενέσεις εθνικής συνείδησης» στο πλήθος που συγκεντρώθηκε στην παραλιακή λεωφόρο να θαυμάσει τα κατορθώματα του (Ηρακλειώτη) πιλότου.

Ήταν (ήμασταν) τραγικά λιγότεροι όσοι αναρωτηθήκαμε για το σκοπό και το νόημα της «επίδειξης» μιας πολεμικής μηχανής εν καιρώ ειρήνης. Όσοι θέσαμε θέμα για το κόστος της παράστασης (περίπου 30.000 ευρώ), αλλά και για την υποβάθμιση ακόμα και του ίδιου του ρόλου των πιλότων και της Πολεμικής Αεροπορίας με αντίστοιχου τύπου πανηγυράκια. Εμποροπανηγύρεις κανονικές, αφού η Hellenic Air Force είχε και πάγκο όπου οι πιλότοι πουλούσαν μπλουζάκια και σουβενίρ με τον Εθνικό Ύμνο να παίζει από τα μεγάφωνα.

Και ο πιλότος από τον ασύρματο να στέλνει κακότεχνες μαντινάδες και οι τροχονόμοι να κάθονται προσοχή μέσα στη μέση του δρόμου επειδή παίζει ο Εθνικός Ύμνος.

Φαιδρά φαινόμενα, ντροπής πράγματα, τσίρκο κανονικό, να μην ξέρεις τι να πρωτοσχολιάσεις. Και το χειρότερο, όταν διαφωνείς να έχεις απέναντί σου εκείνους που μιλούν για τα ακριβά ιδεώδη, για το μεγαλείο της φυλής και για τον εθνικό κίνδυνο, με επιχειρήματα του στυλ: «Αν δεν ήταν αυτοί, εσείς δε θα μπορούσατε σήμερα να κάνετε κριτική και να σχολιάζετε». Προσπαθήσαμε να πούμε πως τα τριάντα χιλιάρικα θα πιάνανε πιο πολύ τόπο αν κάλυπταν τη θέρμανση 30 σχολείων για ένα χρόνο. Και πάλι «αν δεν πετούσαν αυτοί εσείς δεν θα είχατε καν σχολεία»…

Σε λίγα λεπτά πτήσης πήγαμε χρόνια πίσω και ναι, ήμασταν τραγικά λιγότεροι όσοι διαφωνήσαμε.

Σκατά!

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 19.11.2014