ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του θανάτου του φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη που είχε συγκλονίσει την Κρήτη και όλη την Ελλάδα πριν από περίπου τρεις μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους δικηγόρους της οικογένειας Γιακουμάκη, για τον θάνατο του παιδιού, ο εισαγγελέας Ιωαννίνων έχει απαγγείλει κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παρά το γεγονός ότι η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε αυτοκτονία του φοιτητή.

Αν και δεν είναι σαφές αν η κατηγορία στρέφεται κατά συγκεκριμένου προσώπου, εντούτοις η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τις φήμες για εμπλοκή συγκεκριμένων ατόμων στην υπόθεση θανάτου του φοιτητή, με γεγονότα και πράξεις εις βάρος του τόσο κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων όσο και κατά τα τελευταία 24ωρα πριν την εξαφάνισή του. Σύμφωνα με τo δικηγόρο της οικογένειας Γιακουμάκη, Δημήτρη Μπούκα, υπάρχουν ήδη κατηγορίες σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων (πέραν του ενός) για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών και παράνομη βία κατ’ εξακολούθηση εις βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ενώ ευθύνες αποδίδονται και σε μέλη του προσωπικού της Γαλακτοκομικής Σχολής για παραλείψεις και ελλιπή αντίδραση, όταν έλαβαν γνώση των όσων συνέβαιναν εις βάρος του άτυχου φοιτητή.

Για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση ο δικηγόρος μιλώντας σε τοπικά Mέσα της Κρήτης ανέφερε πως δεν γνωρίζει αν στρέφεται κατά συγκεκριμένου ατόμου και πως η υπόθεση, με το συγκεκριμένο κατηγορητήριο, έχει παραπεμφθεί στην κύρια ανάκριση.

Το θέμα του σχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας αποτελεί εδώ και τρεις μήνες αντικείμενο προβληματισμού για την εκπαιδευτική κοινότητα της Κρήτης. Με αφορμή το τραγικό περιστατικό πραγματοποιούνται διαλέξεις και εκδηλώσεις σε σχολεία του νησιού για ένα πρόβλημα που εδώ και χρόνια μένει κρυμμένο «κάτω από το χαλί». Την εβδομάδα που πέρασε το Δημοτικό Σχολείο των Αρμένων, όπου φοίτησε στα πρώτα μαθητικά του χρόνια ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, πραγματοποίησε σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη του και στο πλαίσιο του προγράμματος Κλειδώνοντας τον ρατσισμό και τη βία έξω από το σχολείο. Πάντως, πέρα από τις εκδηλώσεις και τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, «ζωντανή» παραμένει στην Κρήτη και η συζήτηση για τις πολιτικές παρεμβάσεις που είχε δεχτεί ο διευθυντής της σχολής, ώστε να πέσουν στα μαλακά κρητικοί φοιτητές που είχαν δημιουργήσει συγκεκριμένα επεισόδια.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 16.06.2015