«ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ, ΔΕΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ξεκίνησε στο Εφετείο Χανίων η νέα δίκη για τη γυναικοκτονία της Εφης Τσιχλάκη, το 2016 στο Κολυμπάρι ● Δικάζεται ο σύζυγός της που είχε αθωωθεί πριν από πέντε χρόνια πείθοντας τότε το δικαστήριο πως η γυναίκα του αυτοκτόνησε ● Για ξεκάθαρη ανθρωποκτονία μίλησε η ιατροδικαστής.

Για ξεκάθαρη υπόθεση ανθρωποκτονίας έκαναν λόγο οι πρώτοι μάρτυρες που εξετάστηκαν στη δίκη για τον θάνατο της 47χρονης Εφης Τσιχλάκη το 2016 στο Κολυμπάρι Χανίων ύστερα από πυροβολισμό που δέχτηκε εξ επαφής στο κεφάλι. Η δίκη ξεκίνησε χθες σε δεύτερο βαθμό στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Χανίων και στο εδώλιο κάθεται ο 55χρονος, σήμερα, σύζυγος της άτυχης γυναίκας, κατηγορούμενος για τη δολοφονία της.

Πρωτόδικα, το 2017, ο φερόμενος ως δράστης είχε αθωωθεί από το δικαστήριο του Ρεθύμνου σε μια απόφαση που προκάλεσε πλήθος ερωτημάτων καθώς τότε ο θάνατος της 47χρονης θεωρήθηκε αυτοκτονία. Επί εκείνης της απόφασης άσκησε έφεση ο εισαγγελέας Εφετών και πλέον, μετά από πέντε αναβολές σε πέντε χρόνια, η υπόθεση έρχεται ξανά στο ακροατήριο.

Η οικογένεια της Εφης Τσιχλάκη έχει καταγγείλει πως σε όλο αυτό το διάστημα δέχεται απειλές και εκφοβισμούς από την πλευρά του κατηγορουμένου, ο οποίος είναι σωματοφύλακας και έχει υπάρξει υποψήφιος της Χρυσής Αυγής. Απόλυτα σαφής ήταν η ιατροδικαστής πολιτικής αγωγής που εξετάστηκε κατά την πρώτη ημέρα της διαδικασίας.

Η ίδια ανέφερε πως η θέση στην οποία βρέθηκε η Εφη Τσιχλάκη δεν συνάδει με το σενάριο της αυτοκτονίας, ενώ τόνισε πως η γυναίκα είχε δεχτεί προηγουμένως επίθεση καθώς βρέθηκαν εκχυμώσεις στην τραχηλική χώρα και υπάρχουν εντυπώματα δακτύλων με ασφυκτικές κηλίδες στον λαιμό της, καταθέτοντας και φωτογραφικό υλικό με τα σχετικά ευρήματα.

Ωστόσο, η ιατροδικαστής ήταν σαφής πως αν και η γυναίκα είχε λιποθυμήσει, ο θάνατός της δεν προήλθε από ασφυξία αλλά από ευθεία βολή που δέχτηκε από το όπλο από κοντινή απόσταση. Ενας άνθρωπος που έχει λιποθυμήσει δεν μπορεί να αυτοκτονήσει, είπε μεταξύ άλλων.

Την ίδια εικόνα έδωσε στην κατάθεσή του και ο αστυνομικός από την υποδιεύθυνση ασφαλείας που έφτασε στον χώρο του συμβάντος, λέγοντας πως η εντύπωση που δημιουργήθηκε ήταν ότι το θύμα πυροβολήθηκε και όχι ότι αυτοπυροβολήθηκε.

Τον φοβόταν

Για τον φόβο που ένιωθε η αδελφή του μίλησε στο δικαστήριο ο αδελφός της Εφης Τσιχλάκη, Γιώργος, τονίζοντας πως της είχε προτείνει, για να προστατευτεί, να πάει στο εξωτερικό όπου διαμένει και ο ίδιος. «Της είχα προτείνει να πάει στη Γερμανία για να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή. Μου είπε “όπου κι αν πάω θα με βρει”, φοβόταν τον σύζυγό της», ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια υπήρχαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα στο ζευγάρι και ο κατηγορούμενος συχνά έπαιρνε τα χρήματα που έβγαζε από τη δουλειά της η αδελφή του.

Σκηνοθεσία

Την ίδια εικόνα έδωσε στο δικαστήριο και ο ξάδελφος της θανούσας, δικηγόρος Μάνος Αθανασίου, χαρακτηρίζοντας «σκηνοθετημένο» το σκηνικό της αυτοκτονίας. «Η Εφη δεν θα αυτοκτονούσε ποτέ, ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε τη ζωή, αλλά ζούσε έναν εφιάλτη υπό τις συνθήκες που δημιουργούσε ο σύζυγός της», είπε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του κατηγορουμένου ο βασικός ισχυρισμός που διατυπώνεται είναι πως δεν πυροβόλησε εκείνος τη σύζυγό του, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν ίχνη πυρίτιδας στα χέρια του. Επί αυτού του ζητήματος πρόκειται να κληθεί να καταθέσει και εξειδικευμένος οπλουργός στην επόμενη δικάσιμο, που ορίστηκε για την προσεχή Δευτέρα. Η δίκη θα συνεχιστεί με την ολοκλήρωση της κατάθεσης της ιατροδικαστή, την εξέταση άλλων μαρτύρων και την απολογία του κατηγορουμένου.

(Κεντρική φωτογραφία: Η Εφη Τσιχλάκη).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 20.05.2022