Η Πρυτανεία ζητά από τους φοιτητές της εστίας να περνούν έξι μαθήματα τον χρόνο για να μην τους κάνει… έξωση, σε μια πόλη όπως τα Χανιά, με τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα λόγω του υπερτουρισμού. «Θα μας βρουν μπροστά τους» απαντούν οι φοιτητές.
Αιτία πολέμου χαρακτηρίζουν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης τον σχεδιασμό της Πρυτανείας για αύξηση των ακαδημαϊκών κριτηρίων με βάση τα οποία παρέχεται στέγαση σε παιδιά που προέρχονται από οικονομικά ασθενείς οικογένειες. Ο Σύλλογος των φοιτητών της εστίας του Πολυτεχνείου καταγγέλλει πως στην ουσία μεθοδεύεται η εκδίωξη των φοιτητών κάνοντας λόγο για εκδικητική στάση από την πλευρά της Πρυτανείας. Το θέμα παίρνει δραματικές διαστάσεις με βάση το τεράστιο πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν τα Χανιά λόγω του υπερτουρισμού και των υπέρογκων ενοικίων που καθιστούν αδύνατη την εξεύρεση σπιτιού όχι μόνο για φοιτητές αλλά και για εργαζόμενους, οικογένειες κτλ.
Πρακτικά όποιος αδύναμος φοιτητής αποκλειστεί από την εστία οδηγείται σε διακοπή των σπουδών του αφού δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αντεπεξέλθει στις τιμές των ενοικίων στα Χανιά και αυτό είναι που τονίζουν οι φοιτητές με σχετική ανακοίνωσή τους: «Αντί να πάρουν υπόψη τη συνολική κατάσταση που επηρεάζει έναν φοιτητή με πολύ χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, η πλειονότητα των οποίων αναγκάζονται να δουλέψουν, το κατά πόσο απρόσκοπτα μπορεί να σπουδάσει, αλλά και τη δυσκολία των σχολών, αντιμετωπίζουν τη φοιτητική μέριμνα με όρους business, ανοίγουν τον δρόμο για να μπουν νέα, ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην προσπάθεια των φοιτητών να σπουδάσουν» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Μαράκης, πρόεδρος του Συλλόγου των φοιτητών της εστίας, εξηγεί πως η απόφαση της Συγκλήτου είναι να απαιτούνται εκτός από τα οικονομικά κριτήρια και 30 μονάδες ECTS ώστε να δικαιούται ένας φοιτητής στέγη. Πρακτικά αυτό σημαίνει να περνάει περίπου 6 μαθήματα τον χρόνο, χωρίς να λαμβάνει κανείς υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά, το γεγονός ότι εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα ή άλλα οικογενειακά και προσωπικά προβλήματα. Ο ίδιος εξηγεί πως μέχρι και σήμερα ισχύει το ακαδημαϊκό κριτήριο του ενός μαθήματος στο χειμερινό και ενός στο εαρινό εξάμηνο που πρέπει να έχει περάσει υποχρεωτικά ο φοιτητής ή η φοιτήτρια για να δικαιούται στέγη ενώ το αίτημά τους είναι να καταργηθούν εντελώς τα ακαδημαϊκά κριτήρια.
Ο ίδιος εξηγεί πως, παρά τις πομπώδεις ανακοινώσεις για δημιουργία νέων, σύγχρονων εστιών, τελικά φιλοξενούνται περίπου 260 φοιτητές (σε σύνολο περίπου 6.000, δηλαδή λιγότερο από το 5%), σε μια εποχή με πολύ σοβαρές οικονομικές δυσκολίες για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. «Με τα νέα κριτήρια επιχειρούν να πετάξουν κι άλλα παιδιά στον δρόμο και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Θα μας βρουν μπροστά τους με δυναμικές κινητοποιήσεις και δηλώνουμε από τώρα πως κανένας φοιτητής δεν θα αποχωρήσει λόγω των ακαδημαϊκών κριτηρίων» τονίζει ο ίδιος.
Στην ανακοίνωση του Συλλόγου τονίζεται και η συνολική στάση του Πολυτεχνείου Κρήτης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της περιουσίας του, με αναφορά στο γνωστό ζήτημα των κτιρίων στον λόφο Καστέλλι που οδηγούνται σε ξενοδοχοποίηση:
«Η διοίκηση του Π.Κ. δεν έχει απλά μια εκδικητική στάση απέναντι στους φοιτητές και τις διεκδικήσεις τους… Εχει σχέδιο και το μαρτυρούν και τα λόγια και οι πράξεις τους. Την επιχειρηματική αξιοποίηση των υποδομών του ιδρύματος, όπως των εστιών, των κτιρίων, π.χ. λόφος Καστέλι, της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα. Αλλά και τη δημιουργία ενός Πανεπιστημίου για λίγους και εκλεκτούς. […] Την ίδια στιγμή που μας λένε ότι το κράτος δεν έχει λεφτά για ανέγερση νέων εστιών, δωρίζουν απλόχερα 35 ολόκληρα στρέμματα στο ΙΤΕ για δημιουργία εγκαταστάσεων δίπλα στο Πολυτεχνείο, με χρηματοδότηση το ποσό των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης! […] Να σταματήσουν να είναι οι καλύτεροι υπηρέτες της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας» διαβάζουμε μεταξύ άλλων στη μακροσκελή ανακοίνωση.