Με κλειστές αίθουσες, χωρίς καθαριότητα, μειωμένο ωράριο και είσοδο 12 ευρώ (αντί για 6€ τη χειμερινή περίοδο) υπολειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο στην πρωτεύουσα της Κρήτης ● Παταγώδης αποτυχία η μετατροπή σε ΝΠΔΔ ● Εκθετοι οι Λίνα Μενδώνη και ο εκλεκτός της, πρόεδρος του μουσείου, Ιωακείμ Γρυσπολάκης.
Σε φιάσκο εξελίσσεται η πολυδιαφημισμένη «ευελιξία» των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας που πριν από έναν χρόνο μετατράπηκαν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Η μετατροπή όχι μόνο δεν έφερε αναβάθμιση, αλλά η λειτουργία τους γίνεται όλο και πιο δυσχερής.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, που μετρά κλειστές αίθουσες (σχεδόν ολόκληρος ο δεύτερος όροφος), αλλά που πλέον λειτουργεί και με μειωμένο ωράριο, κλείνοντας στις 3 και μισή το μεσημέρι (εκτός από την Τρίτη), τη στιγμή μάλιστα που έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος στην Κρήτη.
Για όλη την περίοδο του Πάσχα οι χιλιάδες επισκέπτες της πόλης του Ηρακλείου, τόσο τουρίστες όσο και Ελληνες που βρέθηκαν για διακοπές, αλλά φυσικά και οι ντόπιοι που ήθελαν να επισκεφθούν όσες αίθουσες του μουσείου είναι ανοιχτές, έπρεπε να το κάνουν μέχρι το μεσημέρι (με ωράριο περίπου δημόσιας υπηρεσίας) καθώς μετά τις 15.30 οι πόρτες έκλειναν. Και όλα αυτά με το διπλάσιο εισιτήριο (12 αντί για 6 ευρώ) αφού μετά την 1η Απριλίου εφαρμόζεται το θερινό τιμολόγιο (εκεί προφανώς δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση).
Αιτία για το μειωμένο ωράριο είναι η μεγάλη αργοπορία για τις προσλήψεις προσωπικού φύλαξης αλλά και ο εξαιρετικά μειωμένος αριθμός των θέσεων που έχουν προκηρυχτεί τόσο για το Μουσείο Ηρακλείου όσο και για τα άλλα τέσσερα ΝΠΔΔ. Οπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους πέντε σωματεία εργαζομένων του ΥΠΠΟ, ενώ πέρυσι προσλήφθηκαν συνολικά 296 συνάδελφοι για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες λειτουργίας των πέντε μουσείων κατά τη θερινή περίοδο, φέτος οι προγραμματισμένες προσλήψεις είναι μόνο 185.
Ειδικά στο Ηράκλειο, πάντως, ο διορισμένος από τη Λίνα Μενδώνη πρόεδρος του Αρχαιολογικού Μουσείου, Ιωακείμ Γρυσπολάκης, προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι με αναλυτικό δελτίο Τύπου λίγο πριν από τις γιορτές. Παίζοντας με τις λέξεις, εστίαζε κυρίως στο ότι κάποια στιγμή μετά το Πάσχα θα μπορεί να γίνει η διεύρυνση του ωραρίου (χωρίς να προσδιορίζει πότε ακριβώς), ενώ διαβεβαίωνε το κοινό (μέσω των φίλιων τοπικών ΜΜΕ) για τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες του μουσείου μετά τη μετατροπή του σε ΝΠΔΔ, κρύβοντας κάτω από το χαλί μια σειρά από τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.
Απαντώντας του το παράρτημα Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζει πως το Μουσείο Ηρακλείου όχι μόνο δεν αναβαθμίστηκε μετά την ψήφιση του νόμου 5021, αλλά αδυνατεί όλο και περισσότερο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κοινού.
«Εναν χρόνο αφότου ανέλαβε, και μετά από αλλεπάλληλες συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει, δεν είναι σε θέση να δώσει κανένα χρονοδιάγραμμα για όλα όσα ελαφρά τη καρδία είχε εξαγγείλει» λένε για τον κ. Γρυσπολάκη οι αρχαιολόγοι της Κρήτης και τον καλούν να απαντήσει από ποια ημερομηνία το μουσείο θα έχει πλήρες ωράριο (8 π.μ. έως 8 μ.μ.) αλλά και σε άλλα βασικά ερωτήματα, όπως το πότε επιτέλους θα αποκτήσει καθαριότητα αφού, όπως καταγγέλλουν, από το 2023 δεν υπήρχε προσωπικό καθαριότητας (και ακόμη δεν υπάρχει) ενώ όλο το μουσείο διαθέτει μόνο έναν υπάλληλο καθαριότητας!
Λιποθυμιες
Συνολική πάντως είναι η αδυναμία του νέου Δ.Σ. να υλοποιήσει τις αναγκαίες διοικητικές ενέργειες για την οικονομική λειτουργία του μουσείου. Οπως αναφέρουν οι αρχαιολόγοι, μέχρι και τα τέλη Απριλίου το… ευέλικτο ΑΜΗ του κ. Γρυσπολάκη δεν έχει καταφέρει να πληρώσει ούτε ένα ευρώ, με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα βασικές λειτουργίες όπως η συντήρηση του κλιματισμού, για την οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σύμβαση, ενώ πέρυσι το μουσείο παρέμεινε τους δύο καλοκαιρινούς μήνες χωρίς κλιματισμό και σημειώθηκαν περιστατικά λιποθυμίας τουριστών.
«Η αλλαγή του καθεστώτος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου μέχρι τώρα έχει φέρει μόνο προβλήματα» λένε οι αρχαιολόγοι της Κρήτης, τονίζοντας πως όχι μόνο δεν έχει μειωθεί η γραφειοκρατία, αλλά έχει αυξηθεί δραματικά, ενώ όλα τα παραπάνω ζητήματα λύνονταν όσο το μουσείο λειτουργούσε ως ειδική περιφερειακή υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
«Εναν χρόνο μετά την τοποθέτησή του στη διοίκηση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, τα αποτελέσματα είναι ήδη πολύ χειρότερα από ό,τι πριν την ισχύ του Ν. 5021. Κι αυτό δεν μπορεί πια να καλυφθεί πίσω από τις όποιες προνομιακές σχέσεις με κυβερνητικούς παράγοντες ή ΜΜΕ» αναφέρει με νόημα για τον κ. Γρυσπολάκη το παράρτημα Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
«Θεσμικη… ευκαμψια»
Το θέμα των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικόαλλά και της απαξίωσης των πέντε μουσείων που μετατράπηκαν σε ΝΠΔΔ έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους προς τη Λίνα Μενδώνη βουλευτές του ΚΚΕ.
Η απάντηση της υπουργού, αφού επιβεβαίωσε πως όντως για φέτος θα προσληφθούν μόνο 185 εποχικοί υπάλληλοι (αντί για 296 στα ίδια μουσεία πέρυσι), προκάλεσε τουλάχιστον θυμηδία ειδικά ως προς τη λέξη «ευκαμψία» που χρησιμοποίησε.
«Ο μετασχηματισμός των μουσείων σε σύγχρονους και βιώσιμους οργανισμούς ήταν επιβεβλημένος, ώστε να μπορούν να επιτελούν εν τοις πράγμασι το κοινωνικό τους έργο, υιοθετώντας έναν στρατηγικό σχεδιασμό που η σημερινή πραγματικότητα επιτάσσει, προσδίδοντας στα μουσεία θεσμική ευκαμψία, οικονομική αυτοτέλεια και ευελιξία. Η αναφορά σε δήθεν “απαξίωση” και “εγκατάλειψη” υποδηλώνει, τουλάχιστον, άγνοια της πραγματικότητας», απάντησε την Πρωτομαγιά στους βουλευτές του ΚΚΕ η κ. Μενδώνη.
Πράγματι, η θεσμική ευκαμψία που παρουσιάζει η παρούσα κυβέρνηση είναι παροιμιώδης. Και όχι μόνο στα μουσεία…