Με μαχητικό τρόπο επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων μετά το συνέδριο στη Βιάννο της Κρήτης, παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών τέθηκε σε όλους τους τόνους το αίτημα για ανάληψη ουσιαστικών ενεργειών (νομικών κυρίως) από την κυβέρνηση, για πρώτη φορά μετά τη ρηματική διακοίνωση του 1995 της ελληνικής πλευράς προς τη Γερμανία.
Ωστόσο, τόσο ο Ν. Βούτσης όσο και ο Α. Χαρίτσης απέφυγαν να δεσμευτούν για κάτι συγκεκριμένο, με τον πρόεδρο της Βουλής να επαναλαμβάνει τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής θα εισαχθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια στο τέλος του χρόνου, χωρίς όμως να διευκρινίζει πώς θα αξιοποιηθεί νομικά και ποιες ενέργειες θα γίνουν από εκεί και πέρα.
Την ίδια στιγμή, πάντως, πλήρως απαξιωτική για τα θύματα των Ολοκαυτωμάτων ήταν η στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αν και προσκλήθηκε δεν έστειλε καν εκπρόσωπο στο Συνέδριο, ενώ ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει «λαϊκισμό» το αίτημα για καταβολή των αποζημιώσεων (σ.σ. 431 δισ. ευρώ με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους).
«Οχι» στη… Συνέλευση
Θερμός χειμώνας αναμένεται στην Κρήτη και για το θέμα της διοργάνωσης της 8ης Συνδιάσκεψης της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης», στη Χερσόνησο τον Νοέμβριο. Πρόκειται για μία γερμανικής έμπνευσης ένωση γερμανικών και ελληνικών δήμων, που ίδρυσαν λίγο μετά το πρώτο Μνημόνιο η Ανγκελα Μέρκελ και ο Γιώργος Παπανδρέου.
Η Συνέλευση προσεγγίζει επί 8 χρόνια περιφερειάρχες και δημάρχους της χώρας με σκοπό να πουλήσει (να «προωθήσει», πιο κομψά) τεχνογνωσία σχετικά με θέματα ενέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων, τουριστικής και τεχνικής εκπαίδευσης κτλ.
«Σχεδόν το σύνολο των χρηματοδοτήσεων για τους τομείς αυτούς έρχεται από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και οι γερμανικές εταιρείες είναι και πάλι εκεί για να κερδίσουν, με “Δούρειο Ιππο” το πρόσχημα της ανταλλαγής τεχνογνωσίας» αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Αριστομένης Συγγελάκης, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Αποζημιώσεων, αποδομώντας το προφίλ της «αμοιβαίας συνεργασίας» που μεθοδικά επιχειρεί να χτίσει η γερμανική πλευρά. «Προσφέρουν καθρεφτάκια τεχνογνωσίας με βάση το δόγμα “συμφιλίωση χωρίς αποζημίωση” που μεθοδικά καλλιεργεί το γερμανικό κράτος έναντι της Ελλάδας», αναφέρει ο ίδιος.
Η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Χερσονήσου είναι συνδιοργανωτές της 8ης Συνέλευσης, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις των δημάρχων μαρτυρικών δήμων της Κρήτης (όπως του Παύλου Μπαριτάκη από τη Βιάννο, του Μανώλη Καλλέργη από τα Ανώγεια και του Αντώνη Περράκη από την Κάνδανο) αλλά και του αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Λεονταράκη, καθώς και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλου Μηταφίδη που συνηγόρησαν σε ομόφωνο ψήφισμα του Συνεδρίου για το θέμα.
Με το ψήφισμα ζητείται από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χερσονήσου «να ακυρώσουν την 8η Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και να μην προσχωρήσουν σε ενέργειες και μεθοδεύσεις που συμψηφίζουν, υπονομεύουν και προσβάλλουν την ιστορική μνήμη».
Την ίδια στιγμή, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που επιχειρηθεί η πραγματοποίηση της συνέλευσης στην Κρήτη.
(Κεντρική φωτογραφία: Οι δήμαρχοι των μαρτυρικών δήμων της Κρήτης, Π. Μπαριτάκης (αριστερά) από τη Βιάννο, Μ. Καλλέργης (κέντρο) από τα Ανώγεια και Αντ. Περράκης από την Κάνδανο που αντιδρούν στην «Eλληνογερμανική Συνέλευση»).