ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗ, «ΧΑΔΙ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΑΣΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Δικαίωση της μνήμης της Εφης Τσιχλάκη αλλά και της οικογένειάς της, που από την πρώτη στιγμή μιλούσε για ανθρωποκτονία και όχι για αυτοκτονία της άτυχης γυναίκας, από τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου στα Χανιά. Ενοχος για τη δολοφονία της γυναίκας τον Μάρτιο του 2006 στο Κολυμπάρι Χανίων κρίθηκε ο 55χρονος σήμερα σύζυγός της, ο οποίος πρωτόδικα είχε αθωωθεί αφού, τότε, είχε πείσει το δικαστήριο πως η γυναίκα του αυτοκτόνησε έπειτα από έντονο διαπληκτισμό που είχαν.

Ολα αυτά τα χρόνια η οικογένεια του θύματος μιλούσε για μια τεράστια δικαστική πλάνη, ενώ είχε καταγγείλει ακόμα και απειλές που δεχόταν από το περιβάλλον του κατηγορουμένου. Υστερα από πέντε συνεχείς αναβολές, η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Χανίων όπου παρουσιάστηκαν νέα συντριπτικά στοιχεία για την ενοχή του δράστη.

Συγκεκριμένα στο δικαστήριο κατέθεσαν τόσο οι ιατροδικαστές που χειρίστηκαν την υπόθεση όσο και εξειδικευμένος οπλουργός, που ανέλυσαν τα κενά που έχει το σενάριο της αυτοκτονίας, με βάση τόσο τον βαλλιστικό έλεγχο όσο και τη θέση στην οποία βρέθηκε το πτώμα της γυναίκας. Τόσο η ιατροδικαστής όσο και ο ειδικός οπλουργός αλλά ακόμα και ο αστυνομικός που έφτασε στον τόπο του εγκλήματος ανέτρεψαν πλήρως τον ισχυρισμό του κατηγορουμένου ότι επρόκειτο για αυτοκτονία. Μάλιστα αποδείχτηκε πως ο θάνατος της γυναίκας συντελέστηκε σε δύο χρόνους καθώς αρχικά είχε επιχειρήσει να τη στραγγαλίσει με τα χέρια του, κάνοντάς τη να χάσει τις αισθήσεις της, και στη συνέχεια την πυροβόλησε στο κεφάλι σχεδόν εξ επαφής.

Για ξεκάθαρη υπόθεση ανθρωποκτονίας έκανε λόγο και η εισαγγελέας της έδρας, η οποία πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου, κυρίως με βάση τα ευρήματα της νεκροψίας, αναγνωρίζοντας όμως πως δεν υπήρχε προμελέτη για το έγκλημα. Τελικά στον κατηγορούμενο επιβλήθηκε ποινή μόλις 8 ετών καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Από την ποινή θα αφαιρεθούν 17 μήνες προφυλάκισης που επιβλήθηκαν στον κατηγορούμενο καθώς είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί μετά την αρχική απολογία του το 2016. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος, ο οποίος εργάζεται ως σωματοφύλακας και ήταν υποψήφιος με τη Χρυσή Αυγή, επέμεινε στην εκδοχή της αυτοκτονίας και δήλωσε εκ νέου αθώος.

Ποινή-χάδι

«Πρόκειται για μια δικαίωση αλλά και επανόρθωση της αρχικής απόφασης» είπε μετά την έκδοση της απόφασης η δικηγόρος της οικογένειας, Κλειώ Παπαπαντολέων, τονίζοντας πως το δικαστήριο έκρινε με βάση όλα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιόν του, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τον μικρό χρόνο που θα παραμείνει τελικά στη φυλακή ο δράστης.

Οι συγγενείς της άτυχης γυναίκας, αν και δήλωσαν πως δικαιώνεται η μνήμη της, έκαναν λόγο για ποινή-χάδι αφού συνολικά ο δράστης δεν πρόκειται να μείνει πάνω από 3 χρόνια στη φυλακή, ενώ η πλευρά της υπεράσπισης έχει δικαίωμα να καταθέσει και αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο. Ο αδελφός της Εφης Τσιχλάκη, Γιώργος, είχε καταθέσει στο δικαστήριο για τον φόβο που ένιωθε η αδελφή του, στην οποία είχε προτείνει να φύγει στο εξωτερικό για να προστατευτεί από τον βίαιο σύζυγό της, με εκείνη να του απαντά «όπου κι αν πάω θα με βρει».

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 25.05.2022