ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΡΙΧΤΕΡ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Στο εδώλιο του Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου κάθεται την Τετάρτη ο Γερμανός ακαδημαϊκός και ιστορικός Χάινς Ρίχτερ, κατηγορούμενος για τα γραφόμενά του σε σχέση με τη Μάχη της Κρήτης.

Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρεθύμνου Γ. Πατεράκης, έχει ασκήσει δίωξη εις βάρος του καθηγητή για αναφορές στο βιβλίο του που συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο» και η δίκη θα γίνει με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2014. Θα είναι η πρώτη δίωξη με βάση τον συγκεκριμένο νόμο που ασκείται όχι για γεγονότα και ρατσιστικές πράξεις, αλλά για τηδιατύπωση άποψης επί ιστορικών γεγονότων και μάλιστα από έναν πανεπιστημιακό καθηγητή, άσχετα με το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τα γραφόμενά του.

Για το θέμα έχει ξεσηκωθεί θύελλα διαμαρτυριών στην Κρήτη, κυρίως από στρατιωτικούς, αλλά και πολιτικούς κύκλους εναντίον του καθηγητή, ο οποίος σε συγκεκριμένα σημεία του βιβλίου του με τίτλο «Η Κατάκτηση της Κρήτης» χαρακτηρίζει τη γερμανική εισβολή στο νησί ως «ιπποτική και δίκαιη» και την ίδια ώρα προσδίδει μελανά χρώματα στην αντίσταση των κρητικών, κάνοντας λόγο για έναν αγώνα «βρώμικο και κτηνώδη», περιγράφοντας κυρίως τον τρόπο με τον οποίο επιτίθεντο στους Γερμανούς στρατιώτες οι αμυνόμενοι Κρητικοί το 1941.

Το θέμα είχε προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ένταση όταν ο κ. Ρίχτερ ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης με οργισμένες συγκεντρώσεις πολιτών, ιδίως από τα χωριά της Κρήτης που κάηκαν κατά τη γερμανική κατοχή. Από το σημείο αυτό μέχρι την άσκηση δίωξης και μάλιστα με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο για ένα επιστημονικό σύγγραμμα μεσολάβησε η παρέμβαση διάφορων στρατιωτικών κύκλων όπως του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μανούσου Παραγιουδάκη, ο οποίος έχει καταθέσει στον εισαγγελέα εις βάρος του καθηγητή, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ρεθύμνου αλλά και του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη που έφερε το θέμα μέχρι και τη Βουλή.

Ο Γερμανός καθηγητής κινδυνεύει με φυλάκιση τριών μηνών έως τριών ετών και χρηματικό πρόστιμο 5.000 έως 20.000 ευρώ. Ο ίδιος ο Γερμανός ακαδημαϊκός σε παλαιότερες δηλώσεις του έχει υποστηρίξει πως είναι και ο ίδιος θύμα «του μίσους που κυριαρχεί αυτή την περίοδο στην Ελλάδα έναντι των Γερμανών πολιτικών», ενώ έχει χαρακτηρίσει εξοργιστικό το γεγονός ότι από όσους διαμαρτύρονται ουδείς έχει διαβάσει το συγκεκριμένο ή άλλα βιβλία του. Η δίκη πραγματοποιείται σήμερα στο πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου μετά από αναβολή που είχε αιτηθεί η πλευρά Ρίχτερ στις 2 Σεπτεμβρίου.

(Κεντρική φωτογραφία: Ο καθηγητής κατηγορείται για τα γραφόμενά του σε σχέση με τη Μάχη της Κρήτης).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 24.11.2015