+

«ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ» ΤΕΛΟΣ – ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ

Με τον πιο σκληρό τρόπο αποκαλύπτεται το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης και της Τρόικας για τους εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Όπως και αν βαφτίστηκε η επίθεση στο δικαίωμα της εργασίας (κινητικότητα, διαθεσιμότητα, μετάταξη), στο τέλος η μόνη λέξη που περιγράφει ακριβώς την πραγματικότητα είναι η απόλυση. Σήμερα Σάββατο 22 Μαρτίου λήγει το οκτάμηνο «διαθεσιμότητας» των καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης και από τη Δευτέρα αρχίζει πλέον και επισήμως η ανεργία. Χειρότερη όμως απ’ όλα είναι η κοροϊδία που υφίστανται οι ίδιοι εργαζόμενοι από τους κυβερνητικούς εκπροσώπους των δανειστών.

Το «κόλπο» στον κλάδο Υγείας

Όσοι από τους καθηγητές προέρχονταν από τον καταργηθέντα κλάδο Υγείας – Πρόνοιας των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, τον Ιούλιο, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα πήραν την υπόσχεση ότι θα απορροφηθούν σε υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα τότε ο Άδωνις Γεωργιάδης έλεγε επί λέξει για αυτούς: «Μπορώ μετά βεβαιότητας να πω στους ανθρώπους που έχουν σήμερα αυτή την αγωνία, ότι πολύ γρήγορα θα έχουμε καταλήξει στην νέα τους εργασία…»
Αν και στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι κάτοχοι πτυχίων ΑΕΙ και ΤΕΙ είδαν να προκηρύσσονται θέσεις ΔΕ που απαιτούν μόνο απολυτήριο Λυκείου αλλά και άδεια εξάσκησης επαγγέλματος «βοηθού νοσηλευτή», την οποία φυσικά δεν προλαβαίνουν να αποκτήσουν στο περιθώριο υποβολής της αίτησης μετάταξης. Στην ουσία, με ένα πρόχειρο τερτίπι, οι άνθρωποι αυτοί αποκλείονται αφού δεν έχουν τα τυπικά προσόντα για να υποβάλουν αίτηση και άρα από τη Δευτέρα μένουν στην ανεργία.

Κατάληψη στο γραφείο του Μητσοτάκη

Μήνυμα καταγγελίας για την πολιτική της κυβέρνησης έστειλαν από το ίδιο το πολιτικό γραφείο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη δεκάδες εκπαιδευτικοί, μέλη της ΟΛΜΕ, που πραγματοποίησαν πολύωρη κατάληψη, από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ της Πέμπτης (φωτογραφία). Οι εργαζόμενοι, κυρίως καθηγήτριες δέχτηκαν επίθεση από δυνάμεις των ΜΑΤ πετυχαίνοντας ωστόσο να καταλάβουν το γραφείο του υπουργού, από το οποίο αποχώρησαν οικειοθελώς αργά το βράδυ, υπό την απειλή διώξεων, αλλά έχοντας στείλει σαφές μήνυμα στην κοινωνία.

Στην ουρά γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί και σχολικοί φύλακες
Στην ανεργία μπαίνουν οι καθηγητές των υπόλοιπων τομέων της Τεχνικής Εκπαίδευσης (Εφαρμοσμένων Τεχνών και Αισθητικής – Κομμωτικής) στους οποίους δεν είχε δοθεί καν η παραμικρή υπόσχεση για επαναπρόσληψη. Μετά τη λήξη του οκταμήνου, στις 23/3 επέρχεται η ανεργία. Στον ίδιο δρόμο, ένα μήνα αργότερα οδηγούνται και Κοινωνικοί Λειτουργοί του ΙΚΑ αλλά και οι σχολικοί φύλακες που σε λίγες μέρες θα δουν και το δικό τους οκτάμηνο της διαθεσιμότητας να λήγει.

Στη χθεσινή απεργία των καθηγητών συμμετείχε και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ζητώντας να πάψουν οι διαθεσιμότητες και η ομηρία των επί θητεία γιατρών, οι οποίοι μετά από πέντε χρόνια προσφοράς στο ΕΣΥ δεν έχουν ακόμη μονιμοποιηθεί. Παρά το συλλογικό αίτημα της εξασφάλισης για το μέλλον όλων των παραπάνω κλάδων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε (μέσω twitter) πως οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν αλλάζουν ενώ δεν δόθηκε η παραμικρή απάντηση από την πλευρά των άλλων αρμόδιων υπουργών.

Εξάλλου, αυτές τις μέρες ήταν όλοι απασχολημένοι με το μοίρασμα του πρωτογενούς πλεονάσματος… 

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 22.03.2014