ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΜΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολύ μικρή απήχηση έχει στην ελληνική περιφέρεια το κλίμα τρομοκράτησης των πολιτών ενόψει του δημοψηφίσματος από τα ΜΜΕ και τους… μνημονιακούς ταγούς. Σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις (κρυφές και φανερές) γίνεται φανερό πως σε σχέση με την Αθήνα, στις πόλεις και τα χωριά της περιφέρειας η απόδοση της προπαγάνδας υπέρ του «Ναι» εμφανίζεται την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, πολύ χαμηλότερη καθορίζοντας και το τελικό αποτέλεσμα των μετρήσεων.

Αυτός είναι και ο λόγος που τις τελευταίες ημέρες, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, παρά την ακατάπαυστη προπαγάνδα, παρά την τρομολαγνεία των δελτίων ειδήσεων και τη συνεχή προβολή των απελπισμένων γερόντων στις ουρές των ΑΤΜ, πήραν εντολή για εξορμήσεις προκειμένου να αντιστρέψουν το κλίμα στην περιφέρεια. Κάπως έτσι βρέθηκε ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης να ταξιδεύει στην Κρήτη (αν και εκλέγεται στις Κυκλάδες), ο δράστης του μαύρου της ΕΡΤ Σίμος Κεδίκογλου να ταξιδεύει στη Λάρισα (αν και εκλέγεται στην Εύβοια) και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου να ταξιδεύει στα Ιωάννινα (αν και κατάγεται από τη Λέσβο).

Το πλάνο Γιούνκερ για τον τουρισμό

Το γεγονός ότι οι άνθρωποι στην επαρχία έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν πιο εύκολα τα βασικά αγαθά όπως την επάρκεια αγροτικών προϊόντων, αλλά και οι δυνατότερες δομές αλληλεγγύης στα μικρότερα αστικά κέντρα ίσως εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το σπάσιμο του φόβου που επιχειρούν να σταλάξουν οι υπερασπιστές του «Ναι» στις ψυχές των ανθρώπων. Βέβαιο είναι πως ιδιαίτερο ρόλο παίζουν οι τουριστικές περιοχές όπου το πλάνο των προτάσεων Γιούνκερ, τόσο για την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ, όσο και για την αύξηση των φόρων στην εστίαση και τον τουρισμό, είναι αρκετό για να δώσει μια εικόνα για τη μετά το «Ναι» εποχή. Οι τουριστικές περιφέρειες της Κρήτης αλλά και των νησιών του Αιγαίου δίνουν τα χαμηλότερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις υπέρ του «Ναι», καθώς εκεί αν και οι πολίτες τάσσονται σε μεγάλο ποσοστό υπέρ του ευρώ δείχνουν να έχουν καταλάβει τι ξημερώνει για τις τοπικές οικονομίες η πιθανή λαϊκή έγκριση στο μέχρι τώρα καθεστώς των μνημονίων.

Ειδικά στην Κρήτη, με εξαίρεση την Τετάρτη, πρώτη μέρα καταβολής μέρους των συντάξεων, το κλίμα ήταν εξαιρετικά ήρεμο, τόσο στις ουρές των ΑΤΜ όσο και στην αγορά υγρών καυσίμων και άλλων αγαθών, αλλά και στον τουρισμό. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου (που ως φορέας κρατά σαφώς φιλομνημονιακή στάση) τόνιζε σε δηλώσεις του πως το κλίμα ήταν ελεγχόμενο μεταξύ των τουριστών, από τη στιγμή που ενημερώθηκαν ότι οι δικές τους κάρτες λειτουργούν κανονικά. Ο Νίκος Χαλκιαδάκης, επισημαίνει πως δεν υπήρξαν ούτε δραματικές ακυρώσεις από tour oparators, παρά μόνο ίσως σε μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες.

Ψυχραιμία

Ομοίως και στην αγορά των καυσίμων, ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Χανίων Βαγγέλης Κώτσος, τόνιζε σε επανειλημμένες δηλώσεις του πως δεν υπάρχει λόγος πανικού, εφόσον ρυθμιστεί από τις τράπεζες η χρηματική ροή των πρατηριούχων για τις εταιρίες πετρελαιοειδών ενώ διαβεβαίωνε πως στην αγορά υπάρχει επάρκεια καυσίμων τουλάχιστον για ένα μήνα. Αυτός ήταν και ο λόγος που χάλασε πολύ γρήγορα η… σούπα των τηλεοπτικών πλάνων με ουρές χιλιομέτρων στα πρατήρια.

Ακόμα όμως και μέσα στον πανικό, την Τετάρτη που σημειώθηκαν μεγάλες ουρές και λιποθυμίες συνταξιούχων μπροστά στα καταστήματα των τραπεζών του Ηρακλείου, ήταν εμφανές πως οι άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί γνώριζαν ποιος ευθύνεται για την κατάστασή τους. Τα σχόλια των πολιτών για τον Σόιμπλε, για τη διάψευση της Ευρώπης που ονειρεύτηκαν για τα παιδιά τους, για τις ανάλγητες πολιτικές που έφτασαν να μετατρέψουν σε ψίχουλα τις συντάξεις τους, έδειχναν πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος γι’ αυτούς από ένα περήφανο ΟΧΙ.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 04.07.2015