ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΛΑ ΕΔΩ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Το ακροδεξιό πρόσωπό της δείχνει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες επαφές υπουργών με δημάρχους τηςΚρήτης. Τόσο ο… «άριστος» υφυπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μετέφεραν στους δημάρχους πως θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν πρέπει να περνούν καλά οι μετανάστες στη χώρα μας, ακυρώνοντας στην ουσία το επιτυχημένο πρόγραμμα ESTIA που υλοποιείται με ευθύνη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Την Παρασκευή, αντιπροσωπεία αυτοδιοικητικών τηςΚρήτηςβρέθηκε στο γραφείο του κ. Στεφανή για να διαμαρτυρηθεί για τη διατυπωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει κλειστό κέντρο κράτησης στην περιοχή της Χερσονήσου. Τόσο ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης όσο και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης ΔήμωνΚρήτηςΓιάννης Κουράκης προσπάθησαν να πείσουν τον κ. Στεφανή πως τα κέντρα κράτησης δεν εξασφαλίζουν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους μετανάστες, ενώ προκαλούν και αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Οι εκπρόσωποι τηςΚρήτηςζήτησαν τη διεύρυνση του προγράμματος ESTIA που υλοποιείται χωρίς προβλήματα στο νησί, φιλοξενώντας μέχρι σήμερα 900 ανθρώπους σε διαμερίσματα που ενοικιάζονται με χρήματα του ΟΗΕ, διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία και πλήρως ενταγμένοι στις τοπικές κοινωνίες.

«Λάθος μήνυμα»

Ωστόσο, οι δήμαρχοι άκουσαν με έκπληξη τον υφυπουργό Αμυνας να απορρίπτει κατηγορηματικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα καθώς, όπως τους είπε, στέλνει λάθος μήνυμα. Μια από τις φράσεις που άκουσαν από τον κ. Στεφανή ήταν το «ανοίξαμε και σας περιμένουμε», εξηγώντας πως αν οι άνθρωποι αυτοί περνούν καλά εδώ, τότε θα στείλουν μήνυμα και στις χώρες τους για να έρθουν ακόμα περισσότεροι. Στο ίδιο κλίμα ήταν και η θέση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, στον οποίο επίσης απευθύνθηκε η αντιπροσωπεία του Δήμου Χερσονήσου, διαμαρτυρόμενη για το ενδεχόμενο εγκατάστασης hot spot στην περιοχή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Θεοδωρικάκος μετέφερε στους εκπροσώπους του δήμου πως θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν πρέπει να περνούν καλά εδώ οι μετανάστες και δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι θελκτική χώρα υποδοχής.

Τα λεγόμενα των δύο υπουργών δείχνουν τη φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το όλο θέμα, την ώρα που στο ESTIA έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα πάνω από 21.000 πρόσφυγες που ζουν ή έζησαν αξιοπρεπώς ένα διάστημα στη χώρα μας, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ασύλου και να αναχωρήσουν για τις χώρες τελικού προορισμού τους.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών διαμένει στην Αττική (55%) και στη Βόρεια Ελλάδα (20,7%) ενώ στηνΚρήτη, που μπήκε τελευταία στο πρόγραμμα, βρίσκεται ο μικρότερος αριθμός – σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας.

«Μπορούμε περισσότερους»

«Μπορούμε από τις 900 να φτάσουμε μέχρι και τις 3.000 θέσεις, ενοικιάζοντας κι άλλα διαμερίσματα, και να τις διασπείρουμε σε όλη τηνΚρήτηχωρίς να προκληθούν αντιδράσεις», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΕΔΚρήτηςΓιάννης Κουράκης, προκρίνοντας τη λύση αυτήν έναντι των στρατοπέδων κράτησης που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης, και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Α.Ε., η οποία υλοποιεί το πρόγραμμα ESTIA στηνΚρήτη, εκφράζει στην «Εφ.Συν.» την απογοήτευσή του για τα νέα που μετέφεραν στηνΚρήτηοι συνάδελφοί του από τις συναντήσεις με τους δύο υπουργούς. «Οι Κρητικοί εδώ και δύο χρόνια έχουν αγκαλιάσει τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο νησί και τώρα κάποιοι θέλουν να τους προκαλέσουν ώστε να αντιδράσουν. Από το 2017 που ξεκίνησε το πρόγραμμα όχι μόνο δεν έχει προκληθεί το παραμικρό πρόβλημα, αλλά έχουμε και δεκάδες αιτήματα για ενοικίαση σπιτιών, κυρίως στην ενδοχώρα. Η διαθεσιμότητα που έχουμε είναι 1.300 θέσεις, ωστόσο τώρα έχουμε 900 και απορούμε γιατί δεν στέλνουν κι άλλους. Η φιλοξενία των ανθρώπων γίνεται με όρους αξιοπρέπειας και με κόστος πολύ χαμηλότερο από αυτό που θα χρειαστεί για να φτιαχτεί και να συντηρηθεί ένα στρατόπεδο κράτησης», λέει ο ίδιος.

Όσο για το «μήνυμα» που στέλνει η φιλοξενία σε διαμερίσματα, ο κ. Κοκοσάλης τονίζει πως είναι «μήνυμα ανθρωπισμού. […] Αν θέλουν ας φτιάξουν μια γρήγορη και δίκαιη διαδικασία ασύλου ώστε να μην εγκλωβίζονται τόσοι άνθρωποι εδώ. Αυτό θα ήταν το καλύτερο μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα».

Και ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης του προγράμματος ESTIA. «Εχω δηλώσει και στο παρελθόν πως είναι η μόνη αποδοτική λύση. Τα στρατόπεδα κράτησης είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν σοβαρές αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και μάλιστα πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για έναν τουριστικό δήμο, όπως η Χερσόνησος», λέει στην «Εφ.Συν.».

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση φαίνεται να επιμένει στο δόγμα τής «μη θελκτικής χώρας» για τους μετανάστες και σχεδιάζει στρατόπεδα κράτησης σε όλη την Ελλάδα. Για τηνΚρήτη, εκτός από τις Γούβες Χερσονήσου (όπου σήμερα, στις 4 μ.μ., διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας), συζητείται και το εγκαταλειμμένο στρατόπεδο στους Αρμένους Ρεθύμνου, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται να προκαλούνται σοβαρές αντιδράσεις.

Αξιοσημείωτη, τέλος, είναι η… εξαφάνιση των Κρητικών βουλευτών της Ν.Δ. (Αυγενάκης, Κεφαλογιάννης, Πλακιωτάκης), οι οποίοι το 2017 κατήγγειλαν σφοδρά την εφαρμογή του προγράμματος ESTIA στην Κρήτη, αναφέροντας πως «υποκρύπτει τη δημιουργία hot spot». Σήμερα που η κυβέρνηση μιλά επισήμως για hot spot στο νησί, τόσο οι ίδιοι όσο και οι υπόλοιποι «γαλάζιοι» βουλευτές της Κρήτης παραμένουν εξαφανισμένοι για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Απόβαση» Κρητικών στο γραφείο του Στεφανή

«Απόβαση» Κρητικών στο γραφείο του Στεφανή

Αποφασισμένοι να αποτρέψουν τη δημιουργία στρατοπέδου προσφύγων οι δήμαρχοι της Κρήτης. Θα απαιτήσουν οπισθοχώρηση από τον υφυπουργό, προτείνοντας αξιοπρεπείς λύσεις για την υποδοχή των προσφύγων.

Εξηγήσεις από τον υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή θα ζητήσουν σήμερα δήμαρχοι τηςΚρήτης, απαιτώντας να αποσύρει τον σχεδιασμό για δημιουργία κέντρου κράτησης προσφύγων στο πεδίο βολής Γουβών του Δήμου Χερσονήσου, αλλά και οπουδήποτε αλλού στο νησί.

Το σχέδιο ήρθε στο φως της δημοσιότητας έπειτα από διαρροή της εντολής του υφυπουργού προς τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ) να καθαρίσει και να προετοιμάσει τον χώρο του πεδίου βολής για την εγκατάσταση οικίσκων. Οι συγκεκριμένες δομές κρίνονται ακατάλληλες για την αξιοπρεπή φιλοξενία ανθρώπων, τη στιγμή που ηΚρήτησυμμετέχει ήδη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος με ένα πρόγραμμα-πρότυπο και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Χθες συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης ΔήμωνΚρήτηςπαρουσία του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και επαναδιατυπώθηκε η κατηγορηματική άρνηση των δημάρχων στη δημιουργία στρατοπέδων προσφύγων. Το αρχικό ραντεβού, που είχε κλειστεί μεταξύ του δημάρχου Χερσονήσου και του υφυπουργού Άμυνας, μετατρέπεται περίπου σε… απόβαση των αυτοδιοικητικών του νησιού που θα προσπαθήσουν να μεταπείσουν την κυβέρνηση, ακόμα και υπό την απειλή δυναμικότερων κινητοποιήσεων.

Στη συνάντηση θα μετάσχουν ο περιφερειάρχηςΚρήτηςΣταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Κουράκης, ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος αλλά και ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Α.Ε. και δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης.

Όπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο κ. Κοκοσάλης, η «Αναπτυξιακή» τρέχει εδώ και δύο χρόνια το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα σε Ηράκλειο, Χανιά και Σητεία με απόλυτη επιτυχία και χωρίς να έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα. Μάλιστα, όπως ο ίδιος αποκαλύπτει, υπάρχουν ακόμα κενές θέσεις στα ήδη νοικιασμένα διαμερίσματα. «Μέχρι στιγμής έχουμε βρει 195 σπίτια, στα οποία φιλοξενούνται κυρίως οικογένειες προσφύγων, συνολικά 900 άνθρωποι. Υπάρχουν και άλλα σπίτια που μένουν ξενοίκιαστα και ο αριθμός άμεσα μπορεί να φτάσει μέχρι τους 1.300, όπως ήταν από την αρχή η δυνατότητα του προγράμματος» λέει ο ίδιος.

Πηγές της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Α.Ε. τονίζουν πως αν θέλει η κυβέρνηση μπορεί αύριο το πρωί να καλύψει τις 400 θέσεις που απομένουν καθώς υπάρχουν η υποδομή και τα χρήματα (καλύπτονται για το 2019 και για το 2020 από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες). Και πολλούς παραπάνω, όμως, όπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΕΔΚρήτηςΓιάννης Κουράκης. «Άμεσα μπορούν να βρεθούν κι άλλα σπίτια και με τον ίδιο τρόπο να φτάσουμε μέχρι και τους 3.000 ανθρώπους που μπορεί να φιλοξενήσει ηΚρήτηοργανωμένα και με αξιοπρέπεια» λέει ο ίδιος. Ο πρόεδρος της «Αναπτυξιακής» Μαν. Κοκοσάλης εξηγεί πως αν αλλάξουν τα κριτήρια και εκτός από τις μεγάλες πόλεις είναι επιλέξιμα και σπίτια στην ενδοχώρα, τότε άμεσα μπορούμε να φτάσουμε σε αυτούς τους αριθμούς. «Έχουμε ήδη πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες κατοικιών στα χωριά τηςΚρήτης. Τα σπίτια θα βρεθούν σε χρόνο μικρότερο ακόμα και απ’ ό,τι θα απαιτηθεί για τη δημιουργία στρατοπέδων» λέει ο ίδιος.

Οι άνθρωποι που μέχρι σήμερα φιλοξενούνται στην Κρήτη εντάσσονται πλήρως στη ζωή των τοπικών κοινωνιών, τα παιδιά τους πηγαίνουν στα σχολεία της Κρήτης ενώ κάποιοι από αυτούς, εκτός από το επίδομα που λαμβάνουν, καταφέρνουν να βρουν και εργασία. «Με αυτά τα δεδομένα, ειδικά για την Κρήτη, θα είναι παράλογο η κυβέρνηση να επιμείνει στη λύση των στρατοπέδων κράτησης, εκτός αν έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους…», καταλήγει ο κ. Κοκοσάλης και αυτή την πεποίθηση είναι έτοιμη να μεταφέρει στον κ. Στεφανή σήμερα στις 7 μ.μ. η κρητική αντιπροσωπεία.

«Βράζει» και η Κρήτη κατά του Στεφανή

«Βράζει» και η Κρήτη κατά του Στεφανή

Μπορεί τα πτυχία του υφυπουργού Άμυνας, αρμόδιου για το προσφυγικό, να αναφέρονται στη «διαχείριση κρίσεων», όμως τις τελευταίες ημέρες ο στρατηγός φαίνεται να μένει… μετεξεταστέος. Ενώ το όνομά του είναι στην κορυφή της επικαιρότητας μετά την έρευνα της «Εφ.Συν.» για την αυθεντικότητα των πτυχίων του, την ίδια ώρα στην Κρήτη οι τοπικοί φορείς, ειδικά στον Δήμο Χερσονήσου, πνέουν μένεα εναντίον του.

Η αποκάλυψη του «κρυφού» σχεδίου εγκατάστασης κλειστού κέντρου κράτησης προσφύγων στις Γούβες Ηρακλείου προκαλεί την οργή των τοπικών φορέων καθώς στην παρουσίαση του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού από τους κ. Πέτσα και Στεφανή (στις 20 Νοεμβρίου) δεν είχε γίνει καμία αναφορά στηνΚρήτη, ενώ, όπως φαίνεται, οι εξελίξεις δρομολογούνταν ήδη εν κρυπτώ.

Το πεδίο βολής στις Γούβες το οποίο προγραμματίζεται να μετατραπεί σε κλειστό κέντρο κράτησης προσφύγων.

Όπως αποκαλύφθηκε, υπάρχει ήδη σχεδιασμός για προετοιμασία του πεδίου βολής στις Γούβες ώστε να περιφραχτεί και να τοποθετηθούν κοντέινερ τύπου isobox, τα οποία θα στεγάσουν τους πρόσφυγες. Μάλιστα δημοσιογραφικές πληροφορίες την τελευταία εβδομάδα ανέφεραν πως η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ), που εδρεύει στο Ηράκλειο και στην οποία υπάγεται το πεδίο βολής, έχει ήδη πάρει γραπτή εντολή να καθαρίσει τον χώρο και να τον προετοιμάσει για τη νέα του χρήση. Το σχέδιο φέρεται να έχει εκπονηθεί από τον υφυπουργό Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή και αποκαλύφθηκε από τη δημοσιογραφική έρευνα των τοπικών μέσων ενημέρωσης (ΡάδιοΚρήτη, εφημερίδα «Πατρίς»).

Το πεδίο βολής στις Γούβες το οποίο προγραμματίζεται να μετατραπεί σε κλειστό κέντρο κράτησης προσφύγων

Επιβεβαίωση

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος, ο οποίος ζήτησε να έρθει σε επαφή με τον κ. Στεφανή. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος στην «Εφ.Συν.», από τον διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Άμυνας, τον αντισυνταγματάρχη Πεζικού Σωτήρη Γλυκοφρύδη, έλαβε την επιβεβαίωση πως πράγματι η πολιτική ηγεσία σχεδιάζει την εγκατάσταση κλειστού κέντρου στο συγκεκριμένο πεδίο βολής, χωρίς όμως να χαρακτηρίζεται ο σχεδιασμός αυτός ως ειλημμένη απόφαση. Θολή ήταν και η απάντηση που έλαβε ο δήμαρχος από τον διοικητή της ΣΕΑΠ με τον οποίο συναντήθηκε χθες το πρωί στο Ηράκλειο. Ο διοικητής αρνήθηκε την ύπαρξη σχετικού εγγράφου, ωστόσο δήλωσε πως η μονάδα του έχει μόνο εκτελεστικό και όχι αποφασιστικό ρόλο και καλείται μόνο να εκτελέσει τις εντολές που λαμβάνει.

Γιάννης Σέγκος, δήμαρχος Χερσονήσου

«Οι πληροφορίες είναι πλέον επιβεβαιωμένες, κάτι που προκαλεί την αγανάκτησή μας, καθώς ο δήμος δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Γιάννης Σέγκος. Με αυτά τα δεδομένα το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο προαναγγέλλει ότι θα εμποδίσει την εγκατάσταση αντίστοιχης δομής στην περιοχή.

«Τρέχει» το ΕΣΤΙΑ

ΣτηνΚρήτηυλοποιείται ήδη το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, που προβλέπει φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα με τη συνεργασία των δήμων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μέχρι στιγμής φιλοξενούνται περίπου 1.200 άτομα που εντάσσονται πλήρως στις τοπικές κοινωνίες, ενώ έχουν ήδη προχωρήσει οι συζητήσεις για τη δημιουργία δομών υποδοχής ειδικά για ασυνόδευτα παιδιά και στους τέσσερις νομούς του νησιού. Με πρόσφατη απόφασή της η Περιφερειακή Ένωση ΔήμωνΚρήτηςέχει ταχθεί κατά της δημιουργίας κέντρων μαζικής φιλοξενίας προσφύγων, προκρίνοντας μόνο τη συνέχιση ή και διεύρυνση του υπάρχοντος προγράμματος φιλοξενίας.

Πάντως, μέχρι στιγμής η συζήτηση στη Χερσόνησο επικεντρώνεται στον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής και στην πιθανή ζημιά που θα προκληθεί στην εικόνα ενός από τους σημαντικότερους, πράγματι, τουριστικούς προορισμούς της χώρας και όχι στις απάνθρωπες συνθήκες που διαμορφώνονται για τους πρόσφυγες σε κέντρα κράτησης κλειστού τύπου.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Χερσονήσου, Μανώλης Διαμαντάκης

Επ’ αυτού τοποθετείται στην «Εφ.Συν.» ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Χερσονήσου, Μανώλης Διαμαντάκης. «Πρώτο μας μέλημα είναι να τονίσουμε τον απάνθρωπο χαρακτήρα αυτών των δομών και όχι απλά να μεταφέρουμε το πρόβλημα μακριά από τον δήμο μας. Με αυτό το σκεπτικό συμβάλαμε στη διαμόρφωση ενός ψηφίσματος που δεν θα επικεντρώνει στον τουρισμό, αλλά στις ανάγκες των κατατρεγμένων ανθρώπων».

Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα στις 23.12.2019, στις 20.12.2019 και στις 19.12.2019