ΔΕΚΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Ο ΠΗΧΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Τι υποσχέθηκε στους αγρότες, γιατί αρνείται το debate με τον Αλ.Τσίπρα, ποια θα είναι τα πρώτα νομοσχέδια της επικείμενης κυβέρνησής του, τι θα κάνει με άσυλο, απλή αναλογική, μεταναστευτικό και προσλήψεις σε Υγεία και Παιδεία.

Τον στόχο της εκλογής 10 βουλευτών στην Κρήτη (από τους 16 που εκπροσωπούν το νησί στη Βουλή) έθεσε κατά τη διήμερη περιοδεία του σε Ηράκλειο και Χανιά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του εκλογικού κέντρου της Ν.Δ. στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως στις επικείμενες εκλογές «η Κρήτη θα βαφτεί γαλάζια από άκρη σε άκρη, από τα Χανιά ώς το Λασίθι» .

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το κόμμα του θα επιτύχει το αντίστροφο ακριβώς αποτέλεσμα από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές στην Κρήτη, εκλέγοντας τέσσερις βουλευτές στο Ηράκλειο, τέσσερις στα Χανιά και από έναν σε Ρέθυμνο και Λασίθι (ακριβώς όσους είχε εκλέξει στις προηγούμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ).

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο Ηράκλειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επαφές με παραγωγικούς φορείς στο ενετικό λιμάνι όπου συνομίλησε με εκπροσώπους επιχειρήσεων για τις αναπτυξιακές προοπτικές του νησιού.

Αναφέρθηκε ειδικά στα θέματα του τουρισμού τονίζοντας την έλλειψη μιας διεθνούς εμβέλειας σχολής τουρισμού στη χώρα μας, ενώ δεσμεύτηκε για δράσεις ανάπτυξης θεματικού τουρισμού τόσο στην Κρήτη όσο και πανελλαδικά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα ζητήματα του πρωτογενή τομέα, υποσχόμενος ότι θα βάλει τέλος στο πάρτι των «ελληνοποιήσεων» εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων.

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητροτάκης είχε συνάντηση με τους υποψήφιους του κόμματός του (μεταξύ των οποίων και η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη), όπου τόνισε πως στόχος είναι η πρωτιά (για πρώτη φορά) της Νέας Δημοκρατίας στον νομό Χανίων. Το πρωί της Κυριακής η οικογένεια Μητσοτάκη τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου.

Αποκαλυπτική συνέντευξη

Αποκαλυπτικός για τις προθέσεις του ως προς το μεταναστευτικό, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου αλλά και την υπονόμευση της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη.

Κατά τη διάρκεια ακόμα μίας συνέντευξής του σε ευνοϊκό για αυτόν έδαφος, στην ΚΡΗΤΗ TV και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αρνήθηκε για ακόμα μία φορά το debate με τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως δεν βρισκόμαστε σε προεδρική δημοκρατία για να μιλούν μεταξύ τους οι δύο μονομάχοι.

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό του έργο, εφόσον εκλεγεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως έχει ήδη έτοιμα τα πρώτα βασικά νομοσχέδια που χρειάζονται τις τελευταίες πινελιές από τους υπουργούς και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη διευκόλυνση των δημάρχων να ξεπεράσουν τα προβλήματα της απλής αναλογικής και στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. «Το κυβερνητικό έργο του πρώτου έτους είναι απολύτως προδιαγεγραμμένο και δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε μία εβδομάδα κοινοβουλευτικής λειτουργίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ευρώπη-φρούριο

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ξεχώρισε τους πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες χώρες από εκείνους που μεταναστεύουν για οικονομικούς λόγους, τονίζοντας πως «η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι σήμερα ανοιχτή σε οποιονδήποτε θέλει να αναζητήσει καταφύγιο για να ξαναχτίσει τη ζωή του», υπερασπίστηκε τη δημιουργία ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των συνόρων, ενώ την ίδια στιγμή εξήγγειλε αλλαγή στη διαδικασία των αιτήσεων ασύλου ώστε με συνοπτικές διαδικασίες να επαναπροωθούνται στην Τουρκία πρόσφυγες που δεν δικαιούνται άσυλο.

«Αντί για τέσσερα στάδια τα οποία υπάρχουν σήμερα, θα υπάρχουν μόνο δύο. Και όταν τελεσιδικεί μία απόφαση και δεν υπάρχει άλλο στάδιο προσφυγής και δεν έχει χορηγηθεί άσυλο, τότε ο αιτών το άσυλο, του οποίου η αίτηση έχει απορριφθεί, θα επιστρέφει στην Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά.

Παιδεία – ομάδα «Δέλτα»

Σε ερώτηση για τις προσλήψεις σε Υγεία και Παιδεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει αν εξαιρεί τους δύο αυτούς τομείς από τον κανόνα 1 προς 5. «Και εγώ θέλω να ξεφύγω από το 1 προς 5. Και όσο μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο έχουμε τόσο περισσότερους θα προσλαμβάνουμε, αλλά πάντα στοχευμένα και πάντα εκεί που έχουμε ανάγκη. Οι προτεραιότητές μας είναι ξεκάθαρες.

Υγεία, ξεκινώντας με νοσηλευτές, Παιδεία, ξεκινώντας με την Ειδική Αγωγή, και 1.500 αστυνομικούς, γιατί χρειαζόμαστε να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας στις γειτονιές μας σε όλη την Ελλάδα. Ολοι αυτοί οι αστυνομικοί θα βγουν στον δρόμο με μηχανές της ομάδας “Δίας” και της ομάδας “Δέλτα” στην Αθήνα, για να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας» ήταν επί λέξει η απάντησή του.

Ερωτώμενος από τον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη για πιθανές συνεργασίες σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να συσπειρώσει την εκλογική του βάση εμφανίζοντας ως απευκταίο σενάριο την ανάγκη συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν οδηγηθούμε σε εκλογές με απλή αναλογική.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν σήμερα πολλοί συμπολίτες μας που θέλουν ένα μεγάλο συνασπισμό Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν ένας συνασπισμός-παράλυση για τη χώρα. Αν υποθέσουμε ότι θα μπορούσε να γίνει, δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε ούτε στα βασικά. Δεν θα πήγαινε πουθενά κάτι τέτοιο. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το χρειάζεται η χώρα σήμερα. Αν, παρεμπιπτόντως, οδηγούμασταν σε εκλογές με απλή αναλογική, μπορεί να ήταν ένα πιθανό σενάριο».

(Κεντρική φωτογραφία: Από την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στο ενετικό λιμάνι στο Ηράκλειο. *EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 24.06.2019