ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΕΟΣ» ΚΑΙ ΤΟ «ΑΙΔΟΙΟ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Στο σκαμνί η σεξουαλική αγωγή στα Χανιά: Γονείς μήνυσαν νηπιαγωγούς επειδή, μιλώντας για το ανθρώπινο σώμα, προκάλεσαν «ψυχολογικά τραύματα» στο παιδί τους ● Εγκεκριμένο από το ΙΕΠ το πρόγραμμα, αλλά ο εισαγγελέας είχε άλλη γνώμη…

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται τέσσερις νηπιαγωγοί από τα Χανιά, έπειτα από μήνυση γονέων για τα «ψυχολογικά τραύματα» που προκάλεσαν στο παιδί τους.

Τα… «τραύματα», σύμφωνα με τους γονείς, προκλήθηκαν από την αναφορά των εκπαιδευτικών στα γεννητικά όργανα του ανδρικού και του γυναικείου σώματος, στο πλαίσιο προγράμματος σεξουαλικής αγωγής εγκεκριμένου από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής με τον τίτλο «Παίζω με τον Φρίξο – έναν σκαντζόχοιρο – και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις». Πρόγραμμα, μάλιστα, για το οποίο οι δημιουργοί του απέσπασαν, πριν από λίγες μέρες, διεθνές βραβείο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Σεξουαλική Υγεία.

Οι λέξεις «πέος» και «αιδοίο» και συνολικά η συζήτηση στην τάξη για τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, για τη σεξουαλικότητα, για το βιολογικό και κοινωνικό φύλο, την αναπαραγωγή και τις διαπροσωπικές σχέσεις πυροδότησε την οργή των συγκεκριμένων γονέων. Η υπόθεση μοιάζει βγαλμένη από άλλες εποχές, όμως έρχεται να επιβεβαιώσει τα κρούσματα οπισθοδρόμησης που ακόμα μαστίζουν την ελληνική κοινωνία. Και θα ήταν απλά γραφικό το αίτημα των γονέων για καταδίκη των εκπαιδευτικών, αν δεν έβρισκε ευήκοα ώτα στον τοπικό εισαγγελέα, που αντί να βάλει τη μήνυση στο αρχείο, την έστειλε στο ακροατήριο.

«Δώσαμε εξηγήσεις στην προανακριτική διαδικασία, τονίσαμε πως το πρόγραμμα ήταν εγκεκριμένο από τις αρχές της εκπαίδευσης και θεωρήσαμε πως η υπόθεση θα οδηγείτο στο αρχείο», λέει στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος των εκπαιδευτικών, Ράνια Μπουρδάκη. «Ηταν μεγάλη η έκπληξή μας, όταν πληροφορηθήκαμε ότι η υπόθεση οδηγείται στο ακροατήριο», συμπληρώνει.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Το παράπονό της για τον διασυρμό των συναδέλφων της εκφράζει, μέσω της «Εφ.Συν.», και η Μαργαρίτα Γερούκη, εκπαιδευτικός και μία εκ των δημιουργών του επίμαχου προγράμματος: «Κληθήκαμε περίπου 15 άνθρωποι από τον εισαγγελέα Χανίων, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων, και του εξηγήσαμε τη φιλοσοφία του προγράμματος, τα θετικά του αποτελέσματα και κυρίως την πιστοποίησή του από τους φορείς της πολιτείας. Ωστόσο εκείνος, με μόνη τη μαρτυρία των γονέων για… ψυχικά τραύματα και χωρίς άλλο στοιχείο, χωρίς καν σχετική γνωμάτευση, παρέπεμψε σε δίκη τις συναδέλφους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η δίκη των εκπαιδευτικών ήταν προγραμματισμένη για χθες, ωστόσο αναβλήθηκε για τις 16 Ιουνίου, λόγω απουσίας βασικού μάρτυρα. Η ταλαιπωρία των γυναικών συνεχίζεται επί τρία χρόνια μετά τη μήνυση που υποβλήθηκε από γονείς του 19ου Νηπιαγωγείου Χανίων.

Η κ. Γερούκη τονίζει πως, επί 20 χρόνια, δίνει αγώνα για την ένταξη του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής στο εκπαιδευτικό σύστημα: «Εχω ακούσει πολλά καλά λόγια και προθέσεις, αλλά δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Το πρόγραμμα αυτό ήταν ένα βήμα προς τα μπρος, μέχρι το 2018 υλοποιήθηκε από εκπαιδευτικούς σε πάνω από 200 σχολεία στην Κρήτη και πολύ περισσότερα σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς, η δίωξη των νηπιαγωγών δημιουργεί φόβο στους εκπαιδευτικούς που θα ήθελαν να το επαναλάβουν. Κι όμως, θα είχαμε πολύ λιγότερα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, αν τα παιδιά ήξεραν τι επιτρέπεται και τι όχι στο άγγιγμα και πώς να προφυλαχθούν».

Αυτονόητα πράγματα, δηλαδή, αλλά όχι για όλους, καθώς φαίνεται…

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 23.10.2019