ΓΑΖΑ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ (ΕΣΥ ΜΗΝ ΒΛΕΠΕΙΣ)

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ο Γιώργος Παπανδρέου υποδέχεται τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Εκείνος του ανταποδίδει την προ ημερών επίσκεψη στο Τελ Αβίβ, την ιστορική, πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού εκεί. Έχουν περάσει δυο μήνες και κάτι από τις 31 Μαΐου. Από τη δολοφονική επίθεση στον Στόλο της Ελευθερίας μέχρι σήμερα, οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ έχουν γίνει τόσο σφιχτές όσο δεν ήταν ποτέ. Άραγε τα παιδιά στη Γάζα έχουν τηλεόραση να δουν τις καλές ειδήσεις; Ντρέπομαι για τους 9 σκοτωμένους στο τουρκικό πλοίο. Θυμώνω για λογαριασμό του Πισσία που πονάει ακόμα από τα βασανιστήρια των ισραηλινών. Για τους συναδέλφους μου, τη Μαρία, την Κατερίνα και τον Άρη που είδαν από κοντά τη φρίκη. Για τον καπετάνιο τον Ζαχαρία, που είναι έτοιμος να ξαναπάει. Και για τους άλλους που δεν ξέρω προσωπικά, που φαντάζομαι πόσο θα θυμώνουν διαβάζοντας αυτές τις ειδήσεις.

Ο λαός της Ελλάδας είναι τόσο κοντά στους αποκλεισμένους της Γάζας. Και ο πρωθυπουργός της κάνει διπλωματία και δημόσιες σχέσεις. Τα καθεστωτικά ΜΜΕ λένε πως ενισχύει το ρόλο της χώρας στη Μέση Ανατολή. Τρίχες. Δηλώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πού είναι τα «συμφέροντά» μας. Πάντα με τον ισχυρό. Ελπίζω η Γάζα να μη βλέπει.

Να μη βλέπει τη διπλωματία στην πλάτη των σκοτωμένων παιδιών της. Στο ίδιο τραπέζι με τον σφαγέα τους, τον Εχούντ Μπάρακ, αντιπρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, με πρόεδρο τον δικό μας πρωθυπουργό. Ντροπή και θυμός. Άραγε μια που πήγε εκεί, μήπως απαίτησε να επιστραφούν τα ελληνικά πλοία και οι προμήθειες που κατάσχεσαν οι Ισραηλινοί; Ντροπή. Χειραψίες. Χαμόγελα. Ξεφτίλα.

Θυμώνω μέσα από την ασφάλεια του γραφείου μου. Αναρωτιέμαι πόσα περιθώρια θα μου είχαν μείνει αν ζούσα εκεί. Ξαναδιαβάζω τις ειδήσεις για τους ζωσμένους με εκρηκτικά Παλαιστίνιους «τρομοκράτες». Αναρωτιέμαι για τα περιθώρια που έχουν αυτοί κάθε φορά που βλέπουν χαμόγελα και χειραψίες. Ελπίζω να μη βλέπουν. Βρείτε στο Youtube και δείτε το «Γάζα Ερχόμαστε». Γιώργο και ‘σύ. Δείξε το και στον Δρούτσα…

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 16.08.2010

Δείτε το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου και του Γιάννη Καρυπίδη «Γάζα Ερχόμαστε». Σενάριο Νικόλας Ζηργάνος, έρευνα – οργάνωση Νασίμ Αλάτρας.