Ο λόγος στα παιδιά – Ανταποκρίσεις από το μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας με φοιτητές από όλη την Ελλάδα, κυρίως από ΑΕΙ της περιφέρειας που κατεβαίνουν στα Προπύλαια δίνοντας μια τεράστια μάχη εναντίον του νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δίπλα τους ο Χρήστος Κάτσικας για την απάτη Πιερρακάκη με την Βάση Εισαγωγής στα ιδιωτικά ΑΕΙ αλλά και ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Νίκος Κατσαράκης για τη θέση των καθηγητών μπροστά στη διαχρονική καταστροφή του δημόσιου πανεπιστημίου.
Στις Πίσω Σελίδες μιλούν:
—–
Χρήστος Κάτσικας, εκπαιδευτικός και αναλυτής για εκπαιδευτικά θέματα: «ΑΠΑΤΗ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ»
Ο Χρήστος Κάτσικας, εκπαιδευτικός και αναλυτής για εκπαιδευτικά θέματα, μιλά για το σχεδιάγραμμα του νόμου που κατατέθηκε από τον υπουργό για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, χαρακτηρίζοντας κοροϊδία όσα προβλέπονται.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι η σύνδεση της εισαγωγής στα ιδιωτικά πανεπιστήμια με τις πανελλήνιες, δεν έχει ουσία καθώς με πολύ λιγότερα μόρια και αρκετές χιλιάδες ευρώ, θα μπορεί να μπει σε όποια σχολή θέλει, την ώρα που οι υπόλοιποι νέοι θα χρειάζονται 18 και 19 χιλιάδες μόρια για να μπουν σε αντίστοιχες σχολές των δημόσιων ΑΕΙ.
Παράλληλα σημειώνει ότι ουσιαστικά δεν θα έρθουν ξένα ιδρύματα στην Ελλάδα για να ιδρύσουν παραρτήματα αλλά θα ονομαστούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, κυρίως τα κολέγια τα οποία ήδη λειτουργούν στην χώρα. Τέλος τονίζει ότι η σύνδεση της εισαγωγής στα ιδιωτικά πανεπιστήμια με τις πανελλήνιες, είναι επικοινωνιακή για να δοθεί η ψευδαίσθηση της ισοτιμίας ενώ σχολιάζει την θέσπιση διδάκτρων στα δημόσια ΑΕΙ για τους αλλοδαπούς σπουδαστές, ανοίγοντας έτσι την πόρτα για δίδακτρα και στη δημόσια εκπαίδευση.
Νίκος Κατσαράκης, πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου: «ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ»
O Νίκος Κατσαράκης, πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο Κρήτης, μιλά για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ και επισημαίνει την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης και χρηματοδότησης των δημόσιων ιδρυμάτων.
Ο ίδιος τονίζει ότι εδώ και πολλά χρόνια τα πανεπιστήμια λειτουργούν υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα, με την Ελλάδα να είναι μεταξύ των χωρών που επενδύουν λιγότερο στην εκπαίδευση, υπογραμμίζοντας επίσης ότι το διδακτικό προσωπικό αποχωρεί σιγά-σιγά, χωρίς να υπάρχουν οι ανάλογες αναπληρώσεις.
Επίσης χαρακτηρίζει αχρείαστη μία τέτοια αλλαγή την ώρα που τα δημόσια πανεπιστήμια αιμορραγούν και δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα παραπάνω, ενώ ταυτόχρονα παραβιάζεται και το άρθρο 16 του Συντάγματος.
Παράλληλα αναφέρεται στις προβλέψεις για την ΕΒΕ λέγοντας ότι θα μπορεί ένας υποψήφιος να μπει π.χ. σε μια ιδιωτική ιατρική σχολή με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ενώ για το δημόσιο ένας άλλος υποψήφιος θα χρειάζεται 17, 18 ή και 19 χιλιάδες μόρια, δημιουργώντας έτσι ανισότητες.
Τέλος μιλά και για την παρέμβαση του κράτους στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων όσον αφορά τις καταλήψεις καταδικάζοντας παράλληλα την εισαγγελική παρέμβαση για το ζήτημα αυτό.
Οι φοιτητές:
Η Κατερίνα Στουραΐτη, φοιτήτρια στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, μιλά για το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, τονίζοντας τη μαζικότητα τόσο των Γενικών Συνελεύσεων, όσο και των κινητοποιήσεων.
Η Αρίθα Μπαλή, φοιτήτρια στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά, αναφέρεται στον αγώνα των φοιτητών που απ’ όλη την Ελλάδα συγκεντρώνονται στην καρδιά της Αθήνας για την υπεράσπιση του Συντάγματος.
Η Μαρία Πούρλη, φοιτήτρια της Νομικής στο Α.Π.Θ., μιλά για το αγωνιστικό κλίμα μεταξύ των φοιτητών ενώ αναφέρεται και στην διαρκή καταπάτηση του ασύλου και την αστυνομική βία με τις εισβολές στις καταλήψεις.
Η Αλκέντα Χάσκα, φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Φλώρινα, σημειώνει ότι το φοιτητικό κίνημα δίνει ισχυρή απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης, συνδέοντας την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με την οικονομική δυνατότητα τους καθενός.
Η Τζωρτζίνα Ντάβρη, φοιτήτρια της Αρχιτεκτονικής στον Βόλο, σημειώνει ότι πάνω από 160 σχολές ανά την επικράτεια τελούν υπό κατάληψη, ενώ επισημαίνει την μαζικότητα στις γενικές συνελεύσεις.
Ο Γιάννης Δέδες, φοιτητής στο τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Αθήνα, μιλά για τις κατηγορίες που δέχεται το φοιτητικό κίνημα, τονίζοντας την δημοκρατικότητα και την μαζικότητα των αποφάσεων, ενώ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που παρανομεί, παραβιάζοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος.
Συνέντευξη στον Μάριο Διονέλλη, στις 08.02.2023 – www.pisoselides.gr