ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ… ΔΑΝΕΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Στο τέλος Οκτώβρη αναμένεται η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των δομών Βοήθειας στο Σπίτι. Η χρηματοδότηση έχει λήξει προ πολλού και το πρόγραμμα μέχρι σήμερα σώζεται με το σύστημα «παράταση στην παράταση». Αυτή τη φορά όλες οι ελπίδες εναποτέθηκαν στο ΕΣΠΑ.

Έτσι, για ακόμα μία φορά 4.000 εργαζόμενοι κρέμονται από τα χείλη των υπευθύνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη συνέχιση των προγραμμάτων και τη δική τους τύχη μετά από 8 χρόνια δουλειάς. Για ακόμα μία φορά οι 130.000 γέροντες και ανήμποροι συμπολίτες μας που εξυπηρετούνται από τις συγκεκριμένες δομές, αναμένουν την έλευση ευρωπαϊκού χρήματος για να συνεχίσουν να έχουν τη φροντίδα και την παρέα που δίνει μια κάποια παρηγοριά.

Για ακόμα μία φορά Υπουργείο Εσωτερικών και Δήμοι κοιτούν άπραγοι την απαξίωση ενός θεσμού που πέρα από την πρακτική βοήθεια, παρέχει κυρίως αξιοπρέπεια στους απόμαχους της ζωής, σε εκείνους για τους οποίους δεν περισσεύει πια ούτε μια σκέψη. Και είναι πολλοί, για να τους αντέξει η καθωσπρέπει μνημονιακή ιδιοσυγκρασία μας.
Η «κανονική» (μετά από πολλές παρατάσεις) λήξη της χρηματοδότησης έρχεται στις 31 Δεκεμβρίου και μέχρι τότε οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων κλιμακώνονται. Διεκδικούν την μετατροπή των συμβάσεών τους σε ορισμένου χρόνου και τη θεσμοθέτηση της συγκεκριμένης δομής ως υπηρεσίας στους οργανισμούς των Δήμων, η οποία δεν έχει προβλεφθεί ούτε καν στη νέα και πολυδιαφημισμένη «αρχιτεκτονική δομή» της Αυτοδιοίκησης του Καλλικράτη. Ούτε και οι νέοι, αναπτυξιακά ισχυροί (sic) δήμοι έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν οργανικά τις συγκεκριμένες δομές.

«Πάγια και διαρκώς…»
Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και επί 7-8 χρόνια καλύπτουν αναμφίβολα «πάγιες και διαρκείς» ανάγκες των δήμων.
Οι κινητοποιήσεις εξαπλώνονται σε όλη την Ελλάδα. Στην Κεντρική Μακεδονία προχώρησαν την Πέμπτη σε απεργία, ενώ στις Σέρρες απαίτησαν συνάντηση με όλους τους υποψηφίους δημάρχους για να πάρουν ξεκάθαρες δεσμεύσεις για το θέμα τους. Στην Κρήτη προχώρησαν σε διαδηλώσεις έξω από το δημαρχείο του Ηρακλείου την 1η Οκτωβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας), ενώ στη Δυτική Ελλάδα έκαναν «έφοδο» στο τηλεοπτικό debate των υποψήφιων περιφερειαρχών ζητώντας και εκεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις από όλους τους υποψηφίους.
Τα αιτήματα ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή, ωστόσο, ο βασικός κορμός παραμένει κοινός: Μόνιμη και σταθερή απασχόληση, εξασφάλιση όλων των εργαζομένων που ήδη εργάζονται με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου καθώς και εξόφληση όλων των δεδουλευμένων που τους οφείλονται μέχρι σήμερα.

Ραγκούσης: Αναμένουμε αλλά… θα πάρουμε άλλους
Την αναμονή της απόφασης της Ε.Ε. συνέστησε ο υπουργός Εσωτερικών σε πρόσφατη συνάντηση με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στο πρόγραμμα Βοήθειας στο Σπίτι. Εκείνο όμως που τους έβγαλε στους δρόμους είναι η πιθανότητα να συνεχιστεί η λειτουργία των δομών αλλά χωρίς αυτούς.
Άκουσαν τον ίδιο τον κ. Ραγκούση να τους λέει πως εφόσον η Ε.Ε. δώσει θετική απάντηση για να καλύψει το 15-20% του κόστους των Δομών μέσω ΕΣΠΑ τότε η συνέχιση των προγραμμάτων θα παραταθεί έως το 2013, με το ίδιο βέβαια καθεστώς στις συμβάσεις. Αν όμως η απάντηση της Ε.Ε. είναι αρνητική τότε οι δαπάνες θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, όπως είπε ο Γιάννης Ραγκούσης, στην περίπτωση αυτή θα βγει νέα προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων των Δομών μέσω ΑΣΕΠ. Νέος διαγωνισμός δηλαδή, για νέους υπαλλήλους στις ίδιες θέσεις… Νέες στρατιές συμβασιούχων, έτοιμες για ψηφοθηρική εκμετάλλευση.
Το ενδεχόμενο αυτό απορρίπτεται κατηγορηματικά από τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα. Πολλοί από αυτούς δε θα έχουν καν δικαίωμα συμμετοχής λόγω της παρέλευσης του 24μήνου που επέβαλε ο προκάτοχος του Ραγκούση, Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ σοβαρότατο πρακτικό πρόβλημα θα προκύψει και με τη λειτουργία του προγράμματος καθώς όπως λένε τηρείται με ασφάλεια το ιστορικό όλων των βοηθούμενων και πολύ δύσκολα θα έρθει σε γνώση του νέου προσωπικού. «Θα είναι σα να χρειάζεται να πας 10 φορές στο γιατρό και κάθε φορά που μπαίνεις στο γραφείο να βρίσκεται εκεί άλλος άνθρωπος».

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 18.10.2010