ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΙ ΚΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Η παράσταση που παίχτηκε από το ΥΠΕΚΑ με την κατεδάφιση των αυθαίρετων την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε ξανά το θέμα της ίσης αντιμετώπισης όλων των πολιτών από τον νόμο.

Συζητήσαμε και πάλι αν υπάρχουν οι ίδιες πιθανότητες να μπει μπουλντόζα στην παράνομη πισίνα ενός μεγάλου ξενοδόχου και στην (επίσης παράνομη) ταβέρνα ενός φτωχοδιαβόλου αυθαιρετούχου του αιγιαλού.

Για ακόμα μία φορά, όσοι (νομίζουμε πως) διαθέτουμε την κοινή λογική και το ελάχιστο αίσθημα δικαίου είπαμε: Τήρηση του νόμου για όλους, άμεσο γκρέμισμα των αυθαιρέτων, αυστηρή αλλά ίση αντιμετώπιση για τα μικρά και τα μεγάλα «ψάρια».

Οι δύο φετινές κατεδαφίσεις στην Κρήτη φάνηκαν δίκαιες. Αφορούσαν όντως έναν μικρό ταβερνιάρη και έναν μεγαλοξενοδόχο (Μαντωνανάκης), ο οποίος μάλιστα συνελήφθη επειδή αντιστάθηκε στις Αρχές. Τα πράγματα όμως είχαν και συνέχεια…

Τον ταβερνιάρη δεν τον υπερασπίστηκε κανείς. Για τον μεγαλοξενοδόχο όμως έσπευσαν οι τουριστικοί φορείς του νησιού. Μίλησαν για πλήγμα στον τουρισμό και για εικόνες που τους θύμισαν… Συρία. Ταράχτηκαν, είπαν, βλέποντας τις μπουλντόζες στις αυλές ξενοδοχείων. Μας είπαν πως οι τουρίστες από το εξωτερικό θα ταραχθούν κι αυτοί και δεν θα έρθουν φέτος και ζήτησαν να συνεχιστεί η παρανομία λόγω… θερινής σεζόν.

Το ακόμα πιο αστείο είναι ότι η κυβέρνηση τους άκουσε. Αντέδρασε αστραπιαία η όμορφη υπουργός και ζήτησε να ανασταλούν όλες οι κατεδαφίσεις μέχρι τον Νοέμβριο. Όπως και έγινε.
Τα αυθαίρετα λοιπόν στις παραλίες θα σωθούν και φέτος από τους ξένους τουρίστες που στενοχωριούνται όταν βλέπουν κατεδαφίσεις. Πολύ βολικά τα πελατάκια, ε;

Με το μπαρδόν αλλά αυτοί οι τουρίστες πρέπει να είναι εντελώς ηλίθιοι. Κάν’ το λίγο δικό σου: έχεις κανονίσει διακοπές σε άλλη χώρα και τις ακυρώνεις επειδή μαθαίνεις ότι εκεί γκρεμίστηκε ο αυθαίρετος μαντρότοιχος ενός ξενοδοχείου; Και επειδή οι τουρίστες μάλλον τα έχουν τα λογικά τους, πιο ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι κάποιοι άλλοι συνήθισαν να μιλούν σε ντόπιους ηλιθίους.

ΥΓ. Η υπουργός Τουρισμού, που άκουσε αστραπιαία την οργή των ξενοδόχων, είναι η ίδια που επί οκτώ μήνες στο υπουργείο δεν έχει βρει ακόμα το χρόνο να δει τους ξενοδοχοϋπαλλήλους…

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 16.03.2013