ΑΡΩΜΑ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ. ΚΑΤΣΟΥΛΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολλαπλές σκιές συγκάλυψης βαραίνουν τη δίκη για τον θανάσιμο τραυματισμό του φιλάθλου του Εθνικού Κώστα Κατσούλη, η οποία συνεχίζεται στο Κακουργιοδικείο της Νεάπολης Λασιθίου.

Η προσπάθεια απόδοσης των αιτιών του θανάτου του Κατσούλη σε παθολογικά αίτια, η… αφωνία βασικών μαρτύρων κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, αλλά και εσχάτως η μεθοδευμένη προσπάθεια προστασίας συγκεκριμένου κατηγορουμένου στιγματίζουν τη δίκη για το περιστατικό στο γήπεδο του Ηροδότου, τον Σεπτέμβριο του 2014.

Η βασική κατηγορία για τους έξι έχει ήδη μετατραπεί από «ανθρωποκτονία με πρόθεση» σε«θανατηφόρα βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη».

Ιδιαίτερη σημασία έχει πως σε ολόκληρο το κατηγορητήριο γίνεται λόγος για «συμπλοκή», ενώ η οικογένεια του Κώστα Κατσούλη μιλά για απρόκλητη επίθεση προς τους φιλάθλους του Εθνικού και προς το παιδί τους.

Η Νέα Αλικαρνασσός, έδρα της ομάδας του Ηροδότου, είναι η περιοχή όπου η Χρυσή Αυγή διατηρεί τους ισχυρότερους πυρήνες της στον Νομό Ηρακλείου, ενώ εκεί βρίσκονται και τα γραφεία της οργάνωσης.

Η εξάπλωση της δράσης της στον χώρο των -νέων κυρίως- φιλάθλων της τοπικής ομάδας είναι κοινό μυστικό, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει και αντίστοιχη ταύτιση του επίσημου συλλόγου.

Εξακριβωμένες σχέσεις

Οι σχέσεις με τη Χ.Α. έχουν πλέον διαπιστωθεί για τουλάχιστον έναν από τους έξι κατηγορουμένους στην υπόθεση του Κώστα Κατσούλη και φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην «προστασία» του κατά την ακροαματική διαδικασία.

Φαίνεται μάλιστα οι σχέσεις αυτές να διαπερνούν την αντιπαράθεση μεταξύ Εθνικού και Ηροδότου και να καθορίζουν τα στρατόπεδα, στα οποία τάσσονται οι μάρτυρες.

Σχεδόν από την πρώτη μέρα της δίκης δημιούργησε εντύπωση η μεταστροφή βασικού μάρτυρα κατηγορίας, ο οποίος, ενώ είχε υπάρξει και ο ίδιος θύμα της επίθεσης, όταν έφτασε στην αίθουσα του δικαστηρίου μίλησε για«έναν εκ των κατηγορουμένων που μας βοήθησε», αναφέροντας πως έσκυψε πάνω από τον Κώστα για να δει αν είναι καλά, όταν πια εκείνος είχε πέσει αιμόφυρτος στο έδαφος.

Χαρακτηριστική επίσης ήταν η κατάθεση άλλου μάρτυρα κατηγορίας, ο οποίος, ενώ αρχικά είχε πει με σαφήνεια ότι ο συγκεκριμένος ήταν μεταξύ αυτών που τον χτυπούσαν, στο δικαστήριο είπε πως τον αναγνώρισε, όταν κάποιος άλλος τού έδειξε το προφίλ του στο facebook.

Η… κοινή ομάδα

Από όλα τα παραπάνω έχει ήδη προκληθεί σοβαρή αντιπαράθεση, όχι τόσο μεταξύ δικηγόρων της οικογένειας και των φερομένων ως δραστών όσο μεταξύ των ίδιων των συνηγόρων των έξι κατηγορουμένων.

Χαρακτηριστική ήταν η ερώτηση μιας εξ αυτών για το«αν μάρτυρες από την πλευρά του Εθνικού και ο εν λόγω κατηγορούμενος έχουν συνυπάρξει ή συνυπάρχουν σε κοινή ομάδα»ή αν αληθεύει πως«βασικός μάρτυρας κατηγορίας φιλοξενήθηκε στο σπίτι τού εν λόγω κατηγορουμένου πριν από τη δίκη».

Πάντως, για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο, το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, που συντάχθηκε με βάση τις πρώτες μαρτυρικές καταθέσεις μετά το επεισόδιο, αναφέρει πως«τον χτυπούσε [σ.σ. τον Κατσούλη] με γυμνά χέρια στο πρόσωπο και στο κεφάλι και από τις κινήσεις του έδειχνε ότι είχε ηγετικό ρόλο απέναντι στους υπολοίπους».

Και σε άλλο σημείο, ότι«είπε στους υπόλοιπους που χτυπούσαν τον Κατσούλη να σταματήσουν και προσπάθησε να τον κοιτάξει στα μάτια, ενώ πριν από μισό λεπτό τον χτυπούσε και είχε δει ότι έπεσε κάτω από τα χτυπήματα και έβγαζε αίμα από το στόμα».

Οι αόρατοι αστυνομικοί

Εντύπωση προκάλεσαν στην αίθουσα του δικαστηρίου και οι καταθέσεις των δύο αστυνομικών που είχαν επιφορτιστεί με τη φύλαξη του γηπέδου στον επίμαχο αγώνα.

Ενώ περιέγραψαν με ακρίβεια τα γεγονότα μέχρι και την έναρξη του επεισοδίου, στάθηκε αδύνατο να περιγράψουν τι ακριβώς έγινε κατά τη διάρκεια της επίθεσης στον Κώστα Κατσούλη.

«Οι δύο αυτοί αστυνομικοί φαίνεται να είναι πραγματικά άφαντοι την κρίσιμη ώρα και για ένα δεκάλεπτο πραγματικά αγνοείται η τύχη τους», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Θύμιος Κατσούλης, αδελφός του θύματος.

Τα παθολογικά αίτια

Σοβαρές είναι οι καταγγελίες της οικογένειας Κατσούλη για τη συντονισμένη προσπάθεια, από την πρώτη κιόλας στιγμή, να αποδοθεί σε παθολογικά αίτια ο θάνατος του παιδιού τους.

Αφ’ ενός από την πρώτη -λανθασμένη, όπως αποδείχτηκε- διάγνωση για «ανεύρυσμα» από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, την οποία περιέργως γνώριζαν οι αστυνομικοί και μάλιστα την ανέφεραν, δημιουργώντας κλίμα κατά την εξέταση των αυτοπτών μαρτύρων.

Κυρίως όμως από τη νεότερη ένδειξη για «εγκεφαλική αμυλοειδική αγγειοπάθεια» που αποκάλυψαν οι ιστολογικές εξετάσεις, μια ασθένεια που -όπως λέει ο πατέρας του θύματος, Βασίλης Κατσούλης- ακόμα και αν υπήρχε, δεν εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των 80-85 ετών.

«Τώρα προσπαθούν να πουν ότι η ασθένεια ήταν εκεί και περίμενε να χτυπήσει τον Κώστα, στα 46 του χρόνια, ακριβώς την ώρα του ματς με τον Ηρόδοτο…», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Κατσούλης.

———————————————

Για το παραπάνω δημοσίευμα η «Εφ.Συν.» έλαβε στις 22/2/2016 την παρακάτωεξώδικη διαμαρτυρίααπό τηδικηγόρο Μαρίνα Παναγιωτάκη, εκπρόσωπο ενός εκ των έξι κατηγορούμενων στη δίκη Κατσούλη. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της διαμαρτυρίας καθώς και απάντηση του συντάκτη:

Εξώδικη διαμαρτυρία

Στις 30-01-2016 και ώρα 22:00 βραδινή αναρτήσατε, με την ιδιότητα που φέρετε στην παρούσα, στην ιστοσελίδα σας και θέσατε στη διάθεση άγνωστου αριθμού χρηστών του διαδικτυακού σας χώρου, δημοσίευμα, το οποίο διατηρείται έως σήμερα, με τον πηχυαίο τίτλο: «Αρωμα Χρυσής Αυγής στη δίκη για τον Κ. Κατσούλη», στο οποίο παραθέσατε, ισχυριστήκατε εν γνώσει σας ψεύδη από κακουβουλία εξυπηρετώντας έτερα σκοτεινά, ανήθικα συμφέροντα και μάλιστα, όχι τυχαίως, ενώ είναι εν εξελίξει η αποδεικτική διαδικασία (!!!!!!) στο Κακουργιοδικείο Νεαπόλεως. Συγκεκριμένα στο ως άνω δημοσίευμα με φωτογραφίσατε καταφανέστατα, δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία προς τούτο, μέλος της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, ισχυριζόμενος ότι λόγω της ως άνω «ιδιότητας» μου δήθεν «προστατεύτηκα» από βασικούς αυτόπτες μάρτυρες κατηγορίας ενώπιον του εκδικάζοντος αρμοδίου Δικαστηρίου.

Την αυτή μέρα το εν λόγω δημοσίευμα προωθήθηκε σε όλη την περιοχή της Αλικαρνασσού και κατ’επέκταση γνωστοποιήθηκε και σε εμένα, παρότι είμαι έγκλειστος στην κλειστή φυλακή Νεαπόλεως-Λασιθίου. Την επόμενη κιόλας ημέρα σας κάλεσα στον αριθμό (2810) 330.033 σταθερής τηλεφωνίας και απαίτησα, στο μέρος του δημοσιεύματος που με αφορά, την παύση της δημοσίευσης-αναδημοσίευσης του, διότι πλήττεται κατάφωρα η προσωπικότητα μου και τα συνταγματικά υπερασπιστικά μου δικαιώματα, έχοντας την πεποίθηση ότι το εν λόγω κατασκευασμένο, ψευδέστατο άρθρο θα χρησιμοποιηθεί εναντίον μου κατά την πορεία της ακροαματικής διαδικασίας.

Και προς επίρρωση των ως άνω εύλογα διερωτώμαι, (όπως θα έκανε ο κάθε μέσος συνετός άνθρωπος), πώς είναι δυνατόν να μου αποδίδεται την κατηγορία μέλους της Χρυσής Αυγής χωρίς προηγουμένως να έρθετε σε επικοινωνία τουλάχιστον με εμένα ή με την συνήγορο μου, κα. Μαρίνα Παναγιωτάκη, ως θα έκανε κάθε συνετός, σοβαρός επαγγελματίας του δημοσιογραφικού χώρου, προκειμένου να αποτυπώσετε, αναγκαστικώς, βάσει του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, την δική μου δήλωση επί των ως άνω μυθευμάτων, που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα

Επειδή, στην πράξη δε αυτή προβήκατε με αποκλειστική πρόθεση συκοφάντησής μου, και εξυπηρέτησης έτερων συμφερόντων.
Επειδή, ουδεμία σχέση είχα ή έχω με την «χρυσή αυγή» ή μέλη μέλη αυτής, λαμβανομένου υπόψιν ότι για μένα αποτελεί ύβρις να είναι ο οιοδήποτε μέλος τέτοιας ομάδας

Για τον λόγο αυτό – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΣ ΕΝΤΟΝΑ για την απαράδεκτη συμπεριφορά σας – ΣΑΣ ΚΑΛΩ, ΑΜΕΣΑ να προβείτε σε δήλωση αποκατάστασής μου με νέο δημοσίευμα που θα αναρτήσετε στην ίδια θέση και με τα ίδια στοιχεία (γραμματοσειρά, χρώμα κειμένου κλπ.) στο οποίο θα περιέχεται απερίφραστη δήλωσή σας για εμένα ότι δεν ήμουν και δεν είμαι μέλος της Χρυσής Αυγής και δεν ανήκω ούτε ΠΟΤΕ ανήκα στον ακροδεξιό χώρο και αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιος ισχυρισμός δεν υποβλήθηκε ΠΟΤΕ (!!!!!) στην επί ακροατηρίου προφορική διαδικασία.

Σε αντίθετη περίπτωση -προς άρση τυχόν αμφισβητήσεων- ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΩ ότι θα ασκήσω εναντίον σας κάθε νόμιμο δικαίωμά μου, για το οποίο και ρητά επιφυλάσσομαι.

Ηράκλειο, 10-02-2016
Ο Εξωδίκως Δηλών και Προσκαλών


Η απάντηση του συντάκτη μας Μάριου Διονέλλη

Αγαπητή κ. Παναγιωτάκη,

τα στοιχεία «περί κοινής ομάδας κατηγορούμενου – μαρτύρων κατηγορίας» αναφέρθηκαν ρητώς στο ακροατήριο από συνήγορο άλλου κατηγορουμένου με σαφείς υπαινιγμούς για την εν λόγω εγκληματική οργάνωση, χωρίς όμως πράγματι, αυτή να αναφερθεί ονομαστικά στο ακροατήριο παρά μόνο στο περιθώριο της δίκης. Ωστόσο το συγκεκριμένο ρεπορτάζ προέκυψε από τη χρήση ευρύτερων πηγών για τη συνολική εμπλοκή της Χρυσής Αυγής με τον χώρο του σωματειακού αθλητισμού στη Νέα Αλικαρνασσό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σας δηλώνω ρητώς πως έως την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, το τεκμήριο αθωότητας όλων των κατηγορουμένων, για όλες τις κατηγορίες, είναι αυτονόητα απολύτως σεβαστό.

(Κεντρική φωτογραφία: Ο τραυματίας φίλαθλος του Εθνικού, Σταύρος Πόλης (αριστερά) από τα επεισόδια στον αγώνα Ηρόδοτος-Εθνικός, καθώς και η φίλη του Ανέλια (κέντρο) που βρισκόταν στο γήπεδο στο συγκεκριμένο ματς, προσέρχονται στο Δικαστικό Μεγάρο Ηρακλείου Κρήτης. *ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ (φωτ. αρχείου 2/10/2014)).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 30.01.2016