«ΑΡΧΑΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Τώρα που πέρασε ο θόρυβος και «κλείνει» ξανά το θέμα της Αρχαιολογικής Συλλογής Μητσοτάκη, ας θυμόμαστε τα βασικά. Ειδικά για τους κατοίκους της Κρήτης το θέμα αποτελεί μια διαρκή πρόκληση και θα είναι πρόκληση όσο το κυριότερο και σημαντικότερο μέρος των ευρημάτων που παρουσιάζονται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων θα βρίσκεται εκεί με το όνομα της οικογένειας του πρώην και του σημερινού πρωθυπουργού. Οσο θα λέγεται «Συλλογή Μητσοτάκη».

Οι νόμοι είναι σαφείς. Θέμα νομιμότητας δεν τίθεται πια και προφανώς δεν τέθηκε ποτέ. Η άδεια συλλέκτη που δόθηκε στον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ., στη σύζυγό του και κατόπιν στον υιό τους, σημερινό πρωθυπουργό, κάλυψε κάθε πιθανότητα νομικής εμπλοκής στην υπόθεση αυτή. Για το πώς δόθηκε βέβαια η άδεια, ενώ ο Κων. Μητσοτάκης ήταν υπουργός και ενώ δεν δίνονταν πλέον άδειες σε ιδιώτες, λέει πολλά ο αρχαιολόγος Αντώνης Βασιλάκης από το Ηράκλειο, που κόντεψε να απολυθεί επειδή υπερασπίστηκε την αρχαιολογική κληρονομιά.

Κατόπιν, η δωρεά από την οικογένεια σχεδόν ολόκληρης της συλλογής στο Μουσείο Χανίων –επί θητείας Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Πολιτισμού– κάλυψε και το μείζον πολιτικό ζήτημα που προφανώς προέκυπτε για μία από τις σημαντικότερες πολιτικές οικογένειες της χώρας.

Το ηθικό ζήτημα, όμως, δεν θα καλυφθεί ποτέ. Τα αρχαιολογικά ευρήματα μπορεί να θεωρούνται και να είναι «νόμιμα» ή «νομιμοποιημένα». Ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι πρόκειται για προϊόντα λαθρανασκαφής. Το απέδειξαν χρόνια πριν τόσο ο Αντώνης Βασιλάκης όσο και η πρώην γ.γ. του ΥΠΠΟ Μαρία Βλαζάκη. Και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Εκτός αν πιστέψουμε πως τα αρχαία από τη Μονή Οδηγήτριας στη Μεσαρά Ηρακλείου τα έβρισκε όντως η γιαγιά της Μαρίκας Μητσοτάκη στο χωράφι της στα Χανιά, περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά…

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 14.05.2022