ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΚΠΙΤ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Έναν πιλότο μαχητικού F-16 είχαν την «τύχη» να συναντήσουν χθες μαθητές σε τρία σχολεία του Ηρακλείου. Ο Ηρακλειώτης σμηναγός Γιώργος Ανδρουλάκης βρέθηκε κοντά στα παιδιά και τους μίλησε για τα υψηλά ιδανικά της Πολεμικής Αεροπορίας και για τα συναισθήματά του, όταν πιλοτάρει κάτω από δύσκολες συνθήκες το μαχητικό αεροσκάφος.

Η επίσκεψη του σμηναγού εντάσσεται σε ένα μπαράζ εκδηλώσεων προβολής τηςΠολεμικής Αεροπορίαςστην περιοχή, που ξεκίνησε από τη γιορτή του πολιούχου της πόλης, Αγίου Μηνά, όταν ο σμηναγός έκανε επίδειξη με F-16, εκτελώντας επικίνδυνους ελιγμούς σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από την πόλη, αποδίδοντας τιμές την ώρα της λιτάνευσης της εικόνας του Αγίου. Μάλιστα, στην παραλία του Ηρακλείου είχε οργανωθεί από την Περιφέρεια Κρήτης τελετή για την επίδειξη, ενώ υπήρχε και «πάγκος», όπου οι πιλότοι πωλούσαν αναμνηστικά και σουβενίρ τηςHellenic Air Force.

Εκτός από τους εκατοντάδες κατοίκους που χειροκρότησαν την επίδειξη, υπήρξαν και αυτοί που αναρωτήθηκαν για τη χρησιμότητα, αλλά και για το κόστος της, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο για τους πολίτες, ενώ η συνέχεια της «περιφοράς» του πιλότου προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις. Τουλάχιστον δύο δάσκαλοι στα σχολεία όπου βρέθηκε, αρνήθηκαν να σταματήσουν το μάθημά τους, δείχνοντας πως δεν εγκρίνουν τον μιλιταριστικό χαρακτήρα και τα πρότυπα «ηρώων» που μεταφέρει στα παιδιά η συγκεκριμένη ενέργεια, η οποία γινόταν υπό τη σκέπη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης.

Ακολούθησαν επισκέψεις του σμηναγού στον περιφερειάρχη Κρήτης και στον δήμαρχο Ηρακλείου, όπου επίσης τονίστηκαν το υψηλό σθένος και τα ιδανικά της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και η ετοιμότητα των πιλότων μας έναντι κάθε είδους απειλής. Ο πατριωτικός παροξυσμός των τελευταίων ημερών στο Ηράκλειο συνέπεσε ατυχώς με τον ποταμό των αποκαλύψεων για τις offshore εταιρείες και τις μίζες πολιτικών και στρατιωτικών στα εξοπλιστικά και έκανε πολλούς να αναρωτιούνται για το πόσο ακριβά κοστίζει στους πολίτες το υψηλό φρόνημα έναντι των εθνικών κινδύνων.

(Στην φωτογραφία ο Γιώργος Ανδρουλάκης μιλάει στα παιδιά για τα υψηλά ιδανικά της Πολεμικής Αεροπορίας. Φωτ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ)

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 21.11.2014