ΑΠΟ ΠΛΟΙΟ ΣΕ… ΠΛΟΙΟ 450 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Τους μετέφεραν σε ανοιχτό φέρι μποτ και υπό βροχή στην Παλαιόχωρα, καθώς δεν βρέθηκε χώρος αξιοπρεπούς φιλοξενίας. Γυναίκες και παιδιά μεταξύ των διασωθέντων.

Την… περίεργη λύση της «φιλοξενίας» σε ένα φέρι μποτ ανοιχτού τύπου επέλεξαν οι Αρχές της Κρήτης για τους περίπου 450 πρόσφυγες, κυρίως Σύρους, που διασώθηκαν χθες στο Λιβυκό πέλαγος και μεταφέρθηκαν στην Παλαιόχωρα Χανίων.

Στεγασμένος χώρος για την παραμονή τόσων ανθρώπων δεν υπήρχε στην περιοχή και έτσι επελέγη η λύση του πλοίου, στο οποίο όμως δεν ήταν μέχρι αργά το βράδυ σαφές αν θα μπορούσαν όλοι να βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο ή αν θα διανυκτέρευαν στο ανοιχτό κατάστρωμα. Η κατάσταση έγινε δραματική όταν το απόγευμα της Τρίτης ξέσπασε και καταιγίδα, με τους ανθρώπους να βρέχονται, χωρίς να μπορεί κάποιος να δώσει μια πιο αποτελεσματική λύση.

Η επιχείρηση διάσωσης είχε ξεκινήσει από το βράδυ της Δευτέρας όταν το 25 μέτρων αλιευτικό σκάφος που είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη εξέπεμψε σήμα κινδύνου καθώς έμεινε ακυβέρνητο ενώ έπλεε νότια της Κρήτης. Προς βοήθειά του έσπευσαν δύο φορτηγά πλοία και ένα δεξαμενόπλοιο, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχε και η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Κανάρης» που κατέπλευσε στο σημείο από τη Σούδα.

Το σκάφος των προσφύγων έδεσε στη σκάλα της Παλαιόχωρας περίπου στις 2 χθες το μεσημέρι ενώ λόγω κακής συνεννόησης οι 450 άνθρωποι έμειναν για πάνω από τρεις ώρες στοιβαγμένοι αφού δεν μπορούσε να βρεθεί λεωφορείο για να τους μεταφέρει στο άλλο πλοίο στο λιμάνι, σε μια απόσταση περίπου 300 μέτρων. Τελικά η επιχείρηση μεταφοράς έγινε γύρω στις 5 το απόγευμα και υπό καταρρακτώδη βροχή, ενώ όσοι έβγαιναν από το αλιευτικό σκάφος υποβάλλονταν σε στοιχειώδη ιατρική εξέταση.

Υπό καταρρακτώδη βροχή οι πρόσφυγες μεταφέρονται στο πλοίο «Σαμαριά»

Δύο άτομα χρειάστηκε να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Χανίων, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους, ενώ σε ακόμα τρεις παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες από τους γιατρούς και νοσηλευτές που έσπευσαν στο σημείο. Στο σύνολό τους πάντως οι πρόσφυγες είναι εξαντλημένοι καθώς ταξίδευαν για 4 μερόνυχτα, ενώ μεταξύ αυτών βρίσκονται 20 γυναίκες και 25 παιδιά.

Σε ό,τι αφορά τη διαμονή τους τη νύχτα, ο δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου, Αντώνης Περράκης, δήλωσε στην «Εφ.Συν.» πως το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να παράσχει τρόφιμα και κουβέρτες, ενώ ήταν αδύνατον να βρεθεί στεγασμένος χώρος για τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων στην Παλαιόχωρα.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να εξετάστηκαν άλλες λύσεις, όπως μεταφορά τους στα Χανιά (π.χ. στις κατασκηνώσεις Καλαθά, όπως είχε γίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις παλαιότερα). Μέχρι αργά χθες το βράδυ γίνονταν διαπραγματεύσεις με τους πρόσφυγες καθώς μετά την αρχική μεταφορά των πρώτων 22 ανθρώπων στο «Σαμαριά 1», οι υπόλοιποι αρνήθηκαν να μεταφερθούν και ζητούσαν να μείνουν μέσα στο αλιευτικό σκάφος.

EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Το βασικό αίτημά τους ήταν να τους δοθεί η δυνατότητα να επισκευάσουν τη βλάβη με το πηδάλιο και να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ιταλία. Σε πανηγυρικούς τόνους ήταν η ανακοίνωση του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη για την όντως έγκαιρη αυτή τη φορά κινητοποίηση του Λιμενικού, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της ολιγωρίας και της άρνησης παροχής βοήθειας ή των επαναπροωθήσεων. «Το Λιμενικό Σώμα για άλλη μια φορά απέδειξε όχι μόνο το επίπεδο των ικανοτήτων του, αλλά και το ότι αντιλαμβάνεται ως προτεραιότητα την αποστολή του για τη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Πλακιωτάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων σε ανακοίνωσή του κατήγγειλε την κατάργηση των προγραμμάτων στέγασης για τους πρόσφυγες όπως το ESTIA, που είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, ενώ τονίζει πως η ένταξή τους δεν γίνεται από τα camp, παρά μόνο με τη διαβίωση μέσα στην τοπική κοινωνία και την ανάπτυξη των σχέσεων εκεί. «Ας σκεφτούμε πού οδηγούν αυτές οι πολιτικές. Τα άτομα σε απελπισία, χωρίς μέλλον, και την κυβέρνηση να χτίζει τείχη παντού» καταλήγει.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 23.11.2022