Με αναφορές στην αντιδικτατορική δράση του αλλά και στο εξαιρετικό έργο του στη Βικελαία Βιβλιοθήκη του Ηρακλείου, αποχαιρέτησαν το πρωί του Σαββάτου, φίλοι, συγγενείς και συναγωνιστές τον Ανδρέα Σαββάκη. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από το πρωί στην εκκλησία του Αγίου Τίτου στο κέντρο της πόλης για το ύστατο χαίρε σε έναν σεμνό και εργατικό άνθρωπο της Αριστεράς.
Τόσο στους επικήδειους λόγους όσο και στα πηγαδάκια οι αναφορές όλων είχαν να κάνουν με τα δύο μεγάλα κεφάλαια της ζωής του Ανδρέα Σαββάκη, την αντιδικτατορική του δράση και τα βασανιστήρια που υπέστη, αλλά και την πολυσχιδή του δραστηριότητα στον χώρο των γραμμάτων, πλάι στον αείμνηστο έφορο της Βικελαίας Βιβλιοθήκης και στενό του φίλο, Νίκο Γιανναδάκη.
Στο Ηράκλειο βρέθηκαν οι συναγωνιστές του από τον Ρήγα Φεραίο, άνθρωποι που συνελήφθησαν και βασανίστηκαν όπως και εκείνος. Ο Νίκος Κιάος, ο Παύλος Κλαυδιανός, ο Κωστής Γιούργος, ο Δημήτρης Μαρκάκης, η Αση Κλαυδιανού και από το Ηράκλειο μεταξύ άλλων η Κλαίρη Μητσοτάκη και ο Νικηφόρος Σταματάκης, που εκφώνησε και τον βασικό επικήδειο με τη βιογραφία του Ανδρέα Σαββάκη.
Επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο σημερινός προϊστάμενος της Βικελαίας Βιβλιοθήκης Δημήτρης Σάββας (επί χρόνια συνεργάτης του εκλιπόντος), ενώ συλλυπητήρια μηνύματα αναγνώστηκαν εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου και εκ μέρους της Ν.Ε. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ.
Το παρών στην εξόδιο ακολουθία έδωσαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, οι βουλευτές Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Συντυχάκης (ΚΚΕ) και Σπύρος Δανέλλης (ΠΟΤΑΜΙ) καθώς και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης.
Η ταφή του Ανδρέα Σαββάκη τελέστηκε στο κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου.
(Κεντρική φωτογραφία: Από την κηδεία του Ανδρέα Σαββάκη στο Ηράκλειο. *Εφ.Συν. – Μάριος Διονέλλης).