Σε σοβαρότατες καταγγελίες εις βάρος της «αμαρτωλής» ΑΜΚΕ μετάΒΑΣΙΣ, η οποία λειτουργεί στην Ιεράπετρα δύο δομές για άτομα με νοητική στέρηση, προχωρούν 6 εργαζόμενοι, διεκδικώντας εδώ και 26 μήνες τα δεδουλευμένα τους, που ξεπερνούν συνολικά τις 100.000 ευρώ.
Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι αφήνουν αιχμές και για τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη, η οποία έκρινε ότι δεν είναι επείγουσα η ανάγκη για την πληρωμή τους!
Η συγκεκριμένη ΑΜΚΕ έχει βρεθεί και στο παρελθόν στο επίκεντρο της δημοσιότητας, τόσο για τη μη πληρωμή εργαζομένων όσο και για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους… «ωφελούμενους».
Τον περασμένο Απρίλιο η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει την πρόθεση γονέων που είχαν τα παιδιά τους στη συγκεκριμένη δομή να τα απομακρύνουν λόγω των δυσμενών συνθηκών.
Η μόνιμη δικαιολογία της διοίκησης (τόσο για τις καθυστερήσεις στους μισθούς όσο και για το επίπεδο των υπηρεσιών) είναι η μη καταβολή των πόρων από τον ΕΟΠΥΥ, παρόλο που, όπως λένε οι εργαζόμενοι, η επιχείρηση χρηματοδοτείται κανονικά τόσο για τις λειτουργικές ανάγκες της όσο και για τα έξοδα μισθοδοσίας της από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας.
Εξι εργαζόμενοι που πριν από έναν χρόνο προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας απολύθηκαν εκδικητικά και σήμερα με ανακοίνωσή τους ζητούν δικαίωση από τα δικαστήρια (τα ονόματά τους στη διάθεση της «Εφ.Συν.»).
Αρνητικό το δικαστήριο
Οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν με ασφαλιστικά μέτρα να ζητήσουν από το δικαστήριο να τους επιδικαστεί, έστω προσωρινά, μέρος των οφειλόμενων δεδουλευμένων μισθών τους, «λόγω του κατεπείγοντος της υπόθεσης και του βιοτικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν, μετά τις ψεύτικες υποσχέσεις της εργοδότριάς τους ότι θα τους καταβάλει τα χρήματα που η ίδια αναγνώρισε στην Επιθεώρηση Εργασίας ότι τους οφείλει», όπως αναφέρουν οι ίδιοι σε επιστολή τους.
Οι ίδιοι προσθέτουν πως «το δικαστήριο των ασφαλιστικών μέτρων της Νεαπολέως, έξι μήνες μετά τη συζήτηση της υπόθεσης, έκρινε προκλητικά ότι δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα επιβίωσης, με το σκεπτικό ότι οι εργαζόμενοι κατάφεραν ώς τώρα έτσι κι αλλιώς να τα βγάλουν πέρα! Αγνοήθηκε πλήρως ότι οι εργαζόμενοι αυτοί αναγκάστηκαν να δανειστούν χρήματα από φίλους και συγγενείς ρίχνοντας την υπερηφάνειά τους και αξιώθηκαν έγγραφες (!!) συμβάσεις δανεισμού, λες και τέτοιες συμβάσεις υπογράφονται μεταξύ συγγενών».
Αντίστοιχες καταγγελίες απλήρωτων εργαζομένων είχαν οδηγήσει πριν από 9 μήνες στην οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας του οικοτροφείου «Καλλίπολις» στον Βύρωνα (που λειτουργούσε από την ίδια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία μετάΒΑΣΙΣ).
Με εκείνη την απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, η άδεια είχε ανακληθεί «για λόγους δημοσίου συμφέροντος, λόγω καταφανών ενδείξεων κακοδιαχείρισης της κρατικής επιχορήγησης και λόγω διακινδύνευσης της υγείας των ασθενών».
Σε ό,τι αφορά την Ιεράπετρα πάντως, η αναβολή της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων οδήγησε σε νέα άρνηση της εταιρείας να καταβάλει τα δεδουλευμένα στους εκεί εργαζομένους, που παραμένουν σε κατάσταση ομηρίας.