Σοβαρές καταγγελίες για τη λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της ΑΜΚΕ «Μετάβασις», στην Ιεράπετρα φέρνει σήμερα στο φως η «Εφ.Συν.». Οι καταγγελίες αφορούν στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στη Στέγη που λειτουργεί από το 2013 στην Ιεράπετρα, με κάποιους γονείς να αναγκάζονται ήδη να απομακρύνουν από εκεί τα παιδιά τους ενώ τεράστια είναι τα προβλήματα των εργαζομένων που παραμένουν απλήρωτοι επί ενάμιση χρόνο.
Η δομή της Ιεράπετρας στεγάζεται σε κτίριο 1350τ.μ. στο κέντρο της πόλης και φιλοξενεί 22 ενήλικες τρόφιμους με νοητική υστέρηση. Για τα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας της χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ αλλά μόλις το πρόγραμμα έληξε, η λειτουργία της παρέμεινε στον αέρα. Το προσωπικό παραμένει απλήρωτο επί 15 μήνες ενώ 6 από τους εργαζόμενους προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας για να εισπράξουν, την ακριβώς επόμενη μέρα, καταγγελία των συμβάσεών τους και μάλιστα με «προειδοποίηση» με σκοπό να τους καταβληθεί η μισή μόνο από την αποζημίωσή τους.
Εκβιασμός
Όπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος των εργαζομένων Σοφία Μακατουνάκη, «οι απολύσεις έγιναν εκδικητικά επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Μετά από προσφυγή μας στην Επιθεώρηση Εργασίας, η διοίκηση απέσυρε την προειδοποίηση και δέχτηκε να πληρώσει πλήρεις αποζημιώσεις. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει καταβληθεί ούτε ευρώ τόσο για τα δεδουλευμένα όσο και για τις αποζημιώσεις. Η επόμενη κίνησή μας είναι η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων εις βάρος της εταιρίας τις προσεχείς μέρες» λέει η ίδια.
Πέρα όμως από τα προβλήματα των εργαζομένων, το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά τη διαβίωση των τροφίμων της Στέγης. Όπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» η κ. Χρυσούλα Παράσογλου Ψαρουδάκη, μία από τις μητέρες που έχει πλέον απομακρύνει το παιδί της από τη δομή, στην αρχή οι υπεύθυνοι υποσχέθηκαν ένα πρόγραμμα με πλήρη υποστήριξη και παρακολούθηση από έμπειρο προσωπικό, με δραστηριότητες ανάπτυξης της λειτουργικότητάς τους και ιδιαίτερο βάρος στην ψυχοσυναισθηματική τους ωρίμανση. «Για κάποιο διάστημα όλα πήγαιναν καλά, υπήρξε μια φαινομενικά καλή λειτουργία. Ωστόσο πολύ γρήγορα, και ειδικά μετά τη λήξη της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ άρχισαν τα πράγματα να αλλάζουν. Μας ζητήθηκε να πηγαίνουμε μόνο με προγραμματισμένα ραντεβού να βλέπουμε τα παιδιά μας. Στα ραντεβού αυτά η Στέγη παρουσίαζε μια άρτια εικόνα αλλά όταν κάποιες φορές χρειάστηκε να πάω απροειδοποίητα συνάντησα εντελώς διαφορετική κατάσταση. Σε όλο το κτίριο ακούγονταν φωνές, ανεβαίνοντας τις σκάλες διασταυρώθηκα με έναν από τους τροφίμους ο οποίος κατέβαινε εντελώς γυμνός και η συμπεριφορά του προσωπικού ήταν κάθε άλλο παρά «υποστηρικτική» για την ωρίμανση των παιδιών».
Από το Δρομοκαϊτειο
Όπως αναφέρει η κ. Παράσογλου αντίστοιχες εικόνες συνάντησε αρκετές φορές που επισκέφτηκε απροειδοποίητα την κόρη της, η οποία αν και είχε ήπια νοητική στέρηση σταδιακά έγινε επιθετική και υποφέρει πλέον από φοβίες. «Σταδιακά είχαν αλλάξει τα πάντα από την ποιότητα του φαγητού μέχρι τις ανύπαρκτες πια οργανωμένες εξόδους των παιδιών. Χάθηκε ακόμα και ο φάκελος υγείας της κόρης μου με τα στοιχεία από τις εξετάσεις της και γενικά η Στέγη εμφανίζει πλέον εικόνα πλήρους διάλυσης».
Σημαντικό πρόβλημα επίσης, δημιουργείται από τη φιλοξενία βαρέων ψυχιατρικών περιστατικών αν και η Στέγη προορίζεται μόνο για άτομα με νοητική στέρηση. Η κ. Παράσογλου καταγγέλλει πως κάποιοι από τους τροφίμους έχουν μεταφερθεί στην Ιεράπετρα από το Δρομοκαϊτειο τονίζοντας πως επιστημονικά είναι λάθος η συμβίωση περιστατικών νοητικής στέρησης με βαριές ψυχοπαθολογίες . Το κίνητρο για την εισαγωγή βαρέων περιστατικών είναι η μεγαλύτερη ημερήσια αποζημίωση που προβλέπεται από το κράτος προς τον φορέα φιλοξενίας (σ.σ. 70 αντί για 40 ευρώ την ημέρα).
«Χωρίς χρηματοδότηση»
Απαντώντας στις καταγγελίες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Στέγη της Ιεράπετρας, ο πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Μετάβασις» Νίκος Παπαδάκης επιβεβαιώνει στην «Εφ.Συν.» το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος φορέας αναφέροντας πως βάζει πλέον και από τη δική του προσωπική περιουσία χρήματα για τη λειτουργία της Στέγης. «Από το τέλος του 2015 λειτουργούμε χωρίς καμία χρηματοδότηση καθώς λόγω γραφειοκρατίας δεν καταβάλλονται οι προβλεπόμενες πιστώσεις από τον ΕΟΠΥΥ. Μόλις πριν λίγες μέρες μας είπαν πως θα αναρτηθεί η σχετική απόφαση και θα καταβληθούν αναδρομικά χρωστούμενα συνολικού ύψους 700.000 ευρώ. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν συνολικά 27 δομές σε όλη την Ελλάδα και δεν έχει να κάνει μόνο με τον φορέα μας. Είναι φυσικό να έχουν δημιουργηθεί εκκρεμότητες, ειδικά προς τους εργαζόμενους, στο φιλότιμο των οποίων όμως οφείλεται και η συνέχιση της λειτουργίας μας» λέει ο ίδιος.
Ο κ. Παπαδάκης διαψεύδει τις καταγγελίες για κακές συνθήκες διαβίωσης τονίζοντας ότι μόλις τον περασμένο Νοέμβριο έγινε έλεγχος από τις υπηρεσίες Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης και διαπιστώθηκε η άριστη λειτουργία της δομής. Τέλος, ο κ. Παπαδάκης παραδέχεται την ύπαρξη δύο βαρέων περιστατικών στη δομή, τονίζοντας όμως πως είναι δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ της νοητικής στέρησης και των ψυχιατρικών προβλημάτων.
(Κεντρική φωτογραφία: Το κτίριο της Στέγης υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ιεράπετρας. Στην ένθετη φωτογραφία η μητέρα κ. Χρυσούλα Παράσογλου – Ψαρουδάκη).