ΑΠΛΗΡΩΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΡΓΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ

AP Photo / Petros Giannakouris
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Στην Κρήτη μεθοδεύτηκε ο αργός θάνατος του προγράμματος ESTIA καθώς τον τελευταίο χρόνο η κυβέρνηση «ξέχασε» να βγάλει πιστώσεις για τη μετακίνηση των μεταναστών και έτσι δεν καλύπτονταν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Με τον τρόπο αυτό οι ωφελούμενοι του προγράμματος σταδιακά φθίνουν και τα σπίτια που έχουν νοικιαστεί μένουν άδεια, παρά το γεγονός ότι στα καμπ συνεχίζουν να συνωστίζονται οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο.

Στα Χανιά υπήρξε τεράστια μείωση των ωφελούμενων (από τις 192 θέσεις έπεσαν στις 70 – μείωση 63%) και πλέον έχουν μείνει μόνο 50 ωφελούμενοι. Ηδη υπάρχουν ιδιοκτήτες κατοικιών που θα μείνουν απλήρωτοι από την 1η Αυγούστου και μέχρι τουλάχιστον τον Οκτώβριο, καθώς με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες πιστώσεις μέχρι τότε. Το ίδιο ισχύει και για τις μισθοδοσίες του προσωπικού που εργάζεται στην υλοποίηση του προγράμματος, οι οποίοι ήδη γνωρίζουν πως θα μείνουν απλήρωτοι όλο το καλοκαίρι ενώ, όπως είναι φυσικό, δεν μπορεί να βγει οποιαδήποτε προκήρυξη για τις αναγκαίες επισκευές στα διαμερίσματα ή άλλες συνοδευτικές δράσεις.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο Ηράκλειο, όπου τον περασμένο μήνα, έπειτα από πολλές προσπάθειες των στελεχών της Αναπτυξιακής Ηρακλείου που έχει αναλάβει το πρόγραμμα, κατάφεραν να πληρωθούν το 5% των καταβολών του 2021 ως ποσοστό ολοκλήρωσης/κλεισίματος του προγράμματος. Κατόπιν το πρόγραμμα μπήκε σε παράταση μέχρι 15/4 και για αυτή την περίοδο στο Ηράκλειο δεν έχει καταβληθεί καμία πίστωση, ενώ πλέον τρέχει (υποτίθεται) νέο πρόγραμμα και το υπουργείο Μετανάστευσης ζήτησε από όλους τους φορείς να ξανακαταθέσουν αιτήσεις για την περίοδο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ειδικά στην Κρήτη, όπου υπήρξε υποδειγματική η λειτουργία του προγράμματος, χωρίς αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, είναι πλέον κοινή διαπίστωση πως το κλείσιμο του ESTIA ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης στο δόγμα «να μην περνούν καλά οι πρόσφυγες στην Ελλάδα».

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 30.07.2022