Δύο μέλη του συγκροτήματος Grup Yorum συνελήφθησαν μόλις έφτασαν στα Χανιά. Επρόκειτο να δώσουν συναυλία στο πλαίσιο του 18ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ.
Στο στόχαστρο των ελληνικών αρχών μπήκαν τα μέλη του συγκροτήματος «Grup Yorum» που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν συναυλία στο πλαίσιο του 18ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Χανίων. Χθες το απόγευμα, μόλις έφτασαν στο αεροδρόμιο «Ι. Δασκαλογιάννης» των Χανίων, δύο από τα μέλη του συγκροτήματος, η Sena Erkoç και ο Umut Gültekin, συνελήφθησαν από άνδρες της Ασφάλειας και τέθηκαν άμεσα υπό κράτηση. Οι δύο νέοι μουσικοί είναι τουρκικής καταγωγής αλλά έχουν την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη καθώς η Sena έχει γερμανική και ο Umut αυστριακή υπηκοότητα.
Αν και δεν εκκρεμεί καμία κατηγορία εναντίον τους, οι δυο τους κρατήθηκαν για ώρες και τους απαγορεύτηκε ρητά η είσοδος στη χώρα, χωρίς αρχικά να δίνεται καμία εξήγηση. Κατόπιν, και αφού στο αεροδρόμιο έσπευσαν μέλη της οργανωτικής επιτροπής του αντιρατσιστικού φεστιβάλ, έγινε γνωστό πως και οι δύο βρίσκονται στην κοινή «λίστα ανεπιθύμητων προσώπων» που έχουν καταρτίσει Ελλάδα και Τουρκία. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στο πλαίσιο της Συνθήκης Σένγκεν που τους απαγορεύει την είσοδο.
Σε έκτακτη ανακοίνωσή της η οργανωτική ομάδα του φεστιβάλ τονίζει πως προ καιρού τα ίδια άτομα είχαν συμμετάσχει σε εκδήλωση στο νησί της Λέσβου χωρίς να υπάρξουν οι υφιστάμενες απαγορεύσεις. «Αραγε τι άλλαξε στο μεταξύ; Μαθαίνουμε συνεχώς για βελτίωση και σύσφιγξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων με συμφωνίες που γίνονται υπογείως. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτές προβλέπουν, μεταξύ άλλων, και τη φίμωση οποιασδήποτε φωνής αντίστασης», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Επειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, στο αεροδρόμιο των Χανίων οι δύο νέοι μουσικοί, που είχαν φτάσει προερχόμενοι από το Λονδίνο, έβγαλαν εισιτήρια με πτήση για τη Γερμανία και υπό τον συνεχή έλεγχο της Ασφάλειας του αεροδρομίου ολοκληρώθηκε η απέλασή τους καθώς κρίθηκαν «επικίνδυνοι για την ασφάλεια του ελληνικού κράτους». Σημειώνεται πως ακόμα δύο μέλη της μπάντας είχαν φτάσει νωρίτερα με άλλη πτήση στα Χανιά, χωρίς να υπάρξει πρόβλημα, ενώ η συναυλία στο πλαίσιο του φεστιβάλ είναι προγραμματισμένη για το βράδυ του Σαββάτου.
«Καταδικάζουμε αυτού του είδους τις πολιτικές που προσπαθούν να καταστείλουν και να ποινικοποιήσουν την πολιτική δράση και έκφραση μέσω της μουσικής και τους διαρκείς αγώνες για δίκαιη ζωή και ελευθερία. Στεκόμαστε στο πλάι τους, δηλώνοντας απερίφραστα την αλληλεγγύη μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του φεστιβάλ. Σε ανάρτηση στη σελίδα facebook του συγκροτήματος, που συνοδεύεται από τις φωτογραφίες των δύο μελών του, αναφέρεται: «Δεν δεχόμαστε αυτή την κατάσταση, οι συναυλίες μας δεν μπορούν να αποτραπούν από απαγορεύσεις εισόδου!».
Ποιοι είναι
Το σχήμα Grup Yorum ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1985 από φοιτητές του Πανεπιστημίου, εμπνευσμένους από τον σύλλογο TAYAD (σύλλογος των οικογενειών των πολιτικών κρατουμένων) και την αλληλεγγύη στην αντίσταση των φυλακισμένων και απεργών πείνας μέχρι θανάτου, που έλαβε χώρα ως αντίδραση στο στρατιωτικό πραξικόπημα της Τουρκίας στις 12 Σεπτεμβρίου 1980 και στις πολιτικές αποπολιτικοποίησης και εκφοβισμού που προσπάθησαν να επιβληθούν στον λαό.
Τα μέλη του συγκροτήματος έχουν υποστεί πολιτικές διώξεις από το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία καθώς για χρόνια βρίσκονταν στις λίστες των «τρομοκρατών», ενώ τρία μέλη του συγκροτήματος έχασαν τη ζωή τους ύστερα από πολυήμερες απεργίες πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το καθεστώς απαγορεύσεων που τους είχε επιβληθεί στην Τουρκία.
Συγκεκριμένα, η Χελίν Μπολέκ (Helin Bölek) έχασε τη ζωή της στις 3/4/2020 έπειτα από 288 μέρες απεργίας πείνας. Ο Μουσταφά Κοτσάκ (Mustafa Koçak) έχασε τη ζωή του στις 23/4/2020 ύστερα από 297 μέρες απεργίας πείνας και ο Ιμπραχίμ Γκιοκτσέκ (İbrahim Gökçek) έχασε τη ζωή του στις 7/5/2020. Επειτα από 323 μέρες απεργίας πείνας και ύστερα από συλλογή χιλιάδων υπογραφών σταμάτησε την απεργία και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, ωστόσο δύο μέρες μετά κατέληξε.