ΑΠΕΙΛΗ ΔΙΩΞΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΠΕΙΔΗ… ΚΟΛΛΗΣΑΝ ΑΦΙΣΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Κλήση για εξηγήσεις στον πρόεδρο Φοιτητικού Συλλόγου του Πολυτεχνείου Κρήτης από τον κοσμήτορα της σχολής ● Καταδικάζουν τον αυταρχισμό φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.

Ρεσιτάλ αυταρχισμού εναντίον των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά δίνουν συγκεκριμένοι καθηγητές, ενώ τις τελευταίες ημέρες επικρατεί κλίμα έντασης μετά τις απειλές για πειθαρχικές διώξεις εις βάρος φοιτητών που διέπραξαν το έγκλημα της αφισοκόλλησης στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ).

Όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές, στις 12 Οκτωβρίου σημειώθηκε επεισόδιο στους χώρους της σχολής όταν καθηγητές κατέβασαν και κατέστρεψαν συνδικαλιστικό υλικό που αφορούσε την ενημέρωση του συλλόγου για ζητήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ο λόγος ήταν ότι οι αφίσες αυτές είχαν κολληθεί εκτός του προβλεπόμενου πίνακα ανακοινώσεων της σχολής και οι καθηγητές εφαρμόζοντας το γράμμα του πρόσφατου νόμου Κεραμέως απαίτησαν να μεταφερθούν εντός του προβλεπόμενου πλαισίου.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, ζητούσαν επίμονα τα ονόματα των παρόντων φοιτητών φωνάζοντας και απειλώντας: «Ασφάλεια είμαι και θα κάνω ό,τι θέλω», «θα σε διώξω από το Πολυτεχνείο», «θα φας πειθαρχικό και θα σε στείλω σπίτι σου για έξι μήνες». Αποκορύφωμα της έντασης ήταν η αποστολή λίγη ώρα αργότερα σχετικού email στον πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου της σχολής από τον κοσμήτορα του ΗΜΜΥ, κ. Καρυστινό, με το οποίο τον καλούσε να δώσει «εξηγήσεις».

Την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνεδρίασης της Συγκλήτου, δεκάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν στον χώρο απαιτώντας την ανάκληση των πειθαρχικών διώξεων προς τους συμφοιτητές τους, ωστόσο ο κοσμήτορας της σχολής φάνηκε ανένδοτος ως προς τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί λέγοντας πως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα ασκηθεί πειθαρχική δίωξη στον φοιτητή ενώ το θέμα πρόκειται να συζητηθεί και στην κοσμητεία του ιδρύματος.

Οι φοιτητές κάνουν λόγο για κρεσέντο αυταρχισμού από την πλευρά των καθηγητών και για διώξεις που στρέφονται ευθέως εναντίον της συλλογικής δράσης μέσα στον χώρο των πανεπιστημίων. Μιλούν για αυταρχικές κινήσεις που αποπνέουν «αντιλήψεις και πρακτικές της σκοτεινής εποχής της δικτατορίας, όταν το Σπουδαστικό της Ασφάλειας και οι εγκάθετοι της χούντας καταδίωκαν φοιτητές για την πολιτική τους δράση και τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα», ενώ καταγγέλλουν πως οι καθηγητές τους ευθυγραμμίζονται πλήρως με τον αντιδραστικό νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη που σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα καταδίκασε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πολυτεχνείου Κρήτης κινητοποιήθηκαν άμεσα και μαζικά, ενώ όλο και περισσότεροι φοιτητικοί σύλλογοι σε πανελλαδικό επίπεδο εκδίδουν ανακοινώσεις καταγγελίας της στάσης των καθηγητών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

«Άδειασμα» από την Πρυτανεία

Τη στάση των συγκεκριμένων καθηγητών πάντως αποδοκίμασε εμμέσως αλλά σαφώς η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες αργά το μεσημέρι, τονίζεται πως στο ίδρυμα δεν πρέπει να έχουν θέση προσβλητικές και βίαιες συμπεριφορές ενώ «θα πρέπει να αναπτύσσεται πολιτικός λόγος και συνδικαλιστικές δράσεις ελεύθερα χωρίς τον φόβο πειθαρχικών διώξεων ή αποκλεισμών».

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 15.10.2021