Την αντίδραση των δύο συνεταιριστικών τραπεζών της Κρήτης προκάλεσε το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» της 1ης Δεκεμβρίου με τίτλο«Πρώτα θύματα οι μικρο-ομολογιούχοι, τώρα οι μικρομέτοχοι», σχετικά με την πρόσφατη θυελλώδη γενική συνέλευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων και τις αντιδράσεις των μετόχων στην πτώση της τιμής των συνεταιριστικών τους μερίδων από τα 35 στα 3 ευρώ εν όψει της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης.
Με επιστολή της προς την «Εφ.Συν.» η τράπεζα διευκρινίζει πως η τιμή δεν έπεσε στα τρία ευρώ αλλά θα κυμανθεί από 3 έως 6, καθώς «η τελική τιμή θα ορισθεί ουσιαστικά από τη ζήτηση για νέες μερίδες».
Στο ίδιο κείμενο η τράπεζα, η οποία χθες ανακοίνωσε ότι έκλεισε συμφωνία με «θεσμικό επενδυτή», αναφέρει πως μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης «η πραγματική αξία της μερίδας θα διαμορφωθεί σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο από την τιμή διάθεσης της αύξησης».
Ωστόσο, και στο δικό μας ρεπορτάζ είχαμε δώσει αυτή τη διάσταση και μάλιστα ακόμα πιο συγκεκριμένα, με βάση όσα ακούστηκαν στη γενική συνέλευση.
Γράφαμε την 1η Δεκεμβρίου πως τα στελέχη της τράπεζας εκτίμησαν ότι «εφόσον ευοδωθεί η προσπάθεια συγκέντρωσης των απαραίτητων πόρων, η τιμή της μετοχής θα ανέλθει περίπου στα 14 ευρώ. Και σε αυτό το “καλό” σενάριο, όμως, η απώλεια για τους συνεταιριστές θα είναι μεγάλη».
Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια για τη ζημία των 25.000 συνεταιριστών της Τράπεζας Χανίων από την πτώση της τιμής της μετοχής δεν μπορεί να αμφισβητηθεί (επί της ουσίας δεν την αμφισβητεί ούτε και η τράπεζα στην απάντησή της).
Στο ίδιο κείμενο η τράπεζα αναφέρει πως «…το προτεινόμενο εύρος τιμών των μερίδων μας σε σχέση με την τρέχουσα τιμή τους αντιπροσωπεύει μείωση σαφώς μικρότερη από τη διαφορά της χρηματιστηριακής τιμής με την τιμή του δικαιώματος κατά τις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών».
Ασφαλώς η τράπεζα επ’ αυτού έχει δίκιο. Ομως το γεγονός ότι οι μέτοχοι των συστημικών τραπεζών ζημιώθηκαν περισσότερο, δεν κάνει καλύτερη τη ζωή των ζημιωθέντων (και) των κρητικών τραπεζών.
Ομοίως και για την Παγκρήτια Συνεταιριστική, η οποία μας ζητά να διορθώσουμε τη φράση σύμφωνα με την οποία «δεν την αφήνουν αδιάφορη οι εξελίξεις στη Χανίων», οφείλουμε να πούμε πως η διαχρονική ζημιά που έχουν υποστεί οι 80.000 μέτοχοί της είναι επίσης πολύ μεγάλη (μετοχές που αγοράστηκαν έως και 150 ευρώ προ κρίσης, σήμερα τιμώνται 13 ευρώ).
Υπό αυτή την έννοια οι εξελίξεις ασφαλώς και δεν αφήνουν αδιάφορο το Σώμα της τράπεζας, που δεν είναι άλλο από τους συνεταιριστές της.
Οι συνεταιριστικές τράπεζες καλούνται σήμερα να παίξουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και ευχόμαστε πραγματικά να το καταφέρουν.
Για τον στόχο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ασφαλώς η «Εφ.Συν.» όχι μόνο δεν επιθυμεί να δυσχεράνει την προσπάθεια αλλά, αντίθετα, εύχεται και για τις δύο τράπεζες να ολοκληρωθεί με επιτυχία, εκτιμώντας τόσο το κοινωνικό πρόσωπο των συνεταιριστικών τραπεζών αλλά και τον ιδιαίτερο ρόλο τους για τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Ασφαλώς θεωρούμε απαραίτητο να ανακεφαλαιοποιηθούν, να είναι ισχυρές, να εκσυγχρονιστούν και να υπάρχει ουσιαστική εποπτεία από την ΤτΕ.
Στόχος του ρεπορτάζ ήταν να αναδείξει την αγωνία των συνεταιριστών και τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον.
(Κεντρική φωτογραφία: Η «Εφ.Συν.» και ο ιδιαίτερος ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών στον τραπεζικό χάρτη της χώρας).