ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ… ΑΥΤΟ-ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αποφασισμένοι για μαζική και συλλογική αντίδραση στην εντολή για… αυτο-απόλυσή τους εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια. Τα μηνύματα από όλη την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων είναι προς την κατεύθυνση άρνησης της αποστολής στοιχείων παρά την έντεχνη μετακύλιση της ευθύνης από τους πρυτάνεις στους ίδιους τους εργαζόμενους. Με ειδική ρύθμιση ζητήθηκε από τους ίδιους τους διοικητικούς υπαλλήλους να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ τα στοιχεία τους προκειμένου να φτιαχτεί ο κατάλογος των προς διαθεσιμότητα, και όποιος δεν το κάνει θα τελέσει πειθαρχικό παράπτωμα με συνέπεια να τεθεί σε αργία.

«Όλα δείχνουν ότι θα πάμε για 7η εβδομάδα απεργίας», έλεγε χθες στον Δρόμο συνδικαλιστής της Ομοσπονδίας Διοικητικών Υπαλλήλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, συμπληρώνοντας ότι «αντέχουμε γιατί δεν είμαστε μόνοι μας στον αγώνα υπεράσπισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και γιατί αισθανόμαστε ότι οδηγούμε σε αδιέξοδο το σχέδιο της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και το τροποποιεί, εξατομικεύοντας τώρα την ευθύνη».

Στον εκβιασμό της… αυτό-απόλυσης, οι εργαζόμενοι απαντούν εκτός από τον αγώνα τους και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας εξώδικο προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο εξώδικο αναφέρεται πως οι ενέργειες του υπουργού στην ουσία καταπατούν το δικαίωμα στην απεργία, αφού τους υποχρεώνει να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους και ενώ βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Επιπλέον, τονίζουν πως είναι πρακτικά αδύνατη η συμπλήρωση των στοιχείων από τους ίδιους τους υπαλλήλους αφού δεν έχουν πρόσβαση στους υπηρεσιακούς τους φακέλους και είναι αδύνατον να θυμούνται π.χ. με ακρίβεια τη βαθμολόγησή τους στις εκθέσεις αξιολόγησης των τελευταίων 8 ετών ή τον ακριβή βαθμό πτυχίου τους.

Στην τελευταία αυτή διαπίστωση βασίζεται και η γνωμοδότηση που έλαβαν από νομική σύμβουλο ώστε να μη συμπληρώσουν προς το παρόν το απογραφικό δελτίο, παρά μόνο να στείλουν μία γραπτή δήλωση ο καθένας προς το Υπουργείο δηλώνοντας ότι δεν ενθυμάται τα πλήρη και ακριβή στοιχεία που του ζητούνται.    

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 21.10.2013