ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ, ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, με ανοίγματα σε όλα τα «κοινοβουλευτικά και μη κόμματα» της Κεντροαριστεράς (χωρίς να εξαιρέσει τον Γ. Παπανδρέου), αλλά και με μηνύματα προς τους «δήθεν βαρόνους» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, εγκαινίασε η Φώφη Γεννηματά από το Ηράκλειο τις διαδικασίες δημιουργίας περιφερειακών δομών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Με συνεχείς αναφορές στο δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών της Κρήτης και μιλώντας σε ακροατήριο παραδοσιακών στελεχών του κόμματος, κυρίως από την Αυτοδιοίκηση και τον αγροτικό χώρο, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως το νέο ξεκίνημα δεν γίνεται τυχαία από το νησί.

Αναφερόμενη προσωπικά στον πρωθυπουργό, είπε μεταξύ άλλων πως «κατάφερε να γυρίσει την οικονομία από την ανάπτυξη στην ύφεση, να φορτώσει στις πλάτες των Ελλήνων ένα νέο δάνειο, με το τρίτο μνημόνιο, που φέρει τη σφραγίδα και την υπογραφή του, και νέα εισπρακτικά μέτρα ύψους 13 δισ.». Επίσης του καταλόγισε ότι έδιωξε με τα capital controls χιλιάδες επιχειρήσεις από την Ελλάδα και προκάλεσε την ανεργία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων το 2015.

Το τηλεφώνημα Τσίπρα

Λίγο νωρίτερα πάντως, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τοπικούς και παραγωγικούς φορείς στην Περιφέρεια Κρήτης, η κ. Γεννηματά δέχτηκε τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό για την οριστικοποίηση της σύσκεψης της Παρασκευής υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το προσφυγικό. Επιστρέφοντας στην αίθουσα, δήλωσε πως στη σύσκεψη της Παρασκευής «δεν πάμε να επικυρώσουμε ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης, πάμε για να διαμορφώσουμε εθνική γραμμή. Εθνική γραμμή για να αποφύγουμε εθνική τραγωδία».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση ανασύνταξης της Κεντροαριστεράς, η κ. Γεννηματά πρότεινε τη διενέργεια συνδιάσκεψης, χωρίς αποκλεισμούς, ενώ ως άνοιγμα προς τον Γιώργο Παπανδρέου εκτιμήθηκε η φράση της πως «ο πολιτικός μας χώρος αποτελείται από πολύ συγκεκριμένα κοινοβουλευτικά και μη κόμματα, δεκάδες κινήσεις πολιτών, συλλογικούς φορείς και στελέχη του κοινωνικού παραγωγικού χώρου και της Αυτοδιοίκησης […] Δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια στο ερώτημα ‘‘πώς, ποιοι, πότε’’ να απαντάμε ‘‘θα δούμε, θα βρούμε τις απαντήσεις στην πορεία’’».

Μήνυμα πάντως επιφύλασσε η ομιλία της Φώφης Γεννηματά και προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας πως δεν επιθυμεί «αυτή η προσπάθεια να γίνει ένα φρούριο περίκλειστο με τιμάρια δήθεν βαρόνων. Δεν υπάρχουν τέτοιοι στον χώρο μας. Ακόμη κι αν κάποιοι το επιθυμούν ή νομίζουν ότι μπορούν».

Το «παρών» στην εκδήλωση για τη συγκρότηση των περιφερειακών οργάνων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έδωσε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος στη δική του ομιλία δήλωσε θετικός στη δημιουργία κυβέρνησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας.

(Κεντρική φωτογραφία: Η Φώφη Γεννηματά στην πολιτική ομιλία της στο Ηράκλειο. *IMAGE SERVICES).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 29.02.2016