ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ, ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πρωτοφανής καταγγελία για εργοδοτική αυθαιρεσία: εργοδότης κατήγγειλε για κλοπή και στέλνει στα δικαστήρια, μετά από ένα Σαββατοκύριακο στο κρατητήριο, την υπάλληλο που είχε ανασφάλιστη. Αφορμή; Δεν είπε ψέματα στο κλιμάκιο του ΙΚΑ.

Απίστευτη περιπέτεια συνεχίζει να ζει μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Ηράκλειο, η οποία βρέθηκε κατηγορούμενη για κλοπή από τον εργοδότη της επειδή δεν είπε ψέματα σε έλεγχο που έγινε από το ΙΚΑ, όταν οι ελεγκτές τη βρήκαν να εργάζεται ανασφάλιστη.

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο στα κρατητήρια, η φοιτήτρια παραπέμφθηκε σε τακτική δικάσιμο όπου θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν έκλεψε τον εργοδότη της, ο οποίος την είχε επί τρεις εβδομάδες ανασφάλιστη.

Οπως καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Δημόκριτος Σαλούστρος, η κοπέλα κατηγορήθηκε εκδικητικά από τον εργοδότη της για κλοπή επειδή σε έλεγχο που έγινε στην εταιρεία του από το ΙΚΑ αρνήθηκε να πει ψέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση είναι μεσιτικό γραφείο στο Ηράκλειο, στο οποίο η φοιτήτρια είχε ξεκινήσει να εργάζεται πριν από τρεις εβδομάδες, χωρίς όμως να της έχει γίνει πρόσληψη αλλά και χωρίς να έχει πληρωθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Στον έλεγχο που έγινε στην επιχείρηση από κλιμάκιο του ΙΚΑ διαπιστώθηκε η παράβαση και αναμένεται η επιβολή του σχετικού προστίμου. Ωστόσο, όταν η ίδια η εργαζόμενη ενημέρωσε τον εργοδότη της για την παρουσία των ελεγκτών, εκείνος εμφανίστηκε έξαλλος στο γραφείο, στρεφόμενος τόσο κατά των ελεγκτών όσο και κατά της υπαλλήλου του.

Θυμήθηκε… υπεξαίρεση

Το θέμα όμως δεν τελείωσε εκεί αφού, κατόπιν του ελέγχου, ο εργοδότης αποφάσισε να υποβάλει μήνυση στην εργαζόμενη για κατάχρηση, κατηγορώντας την πως είχε αποσπάσει χρηματικό ποσό από την επιχείρηση. Με βάση τη μήνυση οι αστυνομικοί μετέβησαν στο σπίτι της φοιτήτριας όπου και την εντόπισαν και τη συνέλαβαν με τη διαδικασία του Αυτοφώρου.

Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο Δημόκριτος Σαλούστρος, η αστυνομία επέδειξε υπερβάλλοντα ζήλο αφού εμφανίστηκε στο σπίτι της χωρίς ένταλμα σύλληψης και εκ του πονηρού τής ζήτησαν να βγει έξω για να της μιλήσουν, αφού δεν μπορούσαν να μπουν στην οικία. Από τη στιγμή που η κοπέλα βγήκε από το σπίτι, επιτόπου τη συνέλαβαν.

Εκπληκτη από την έκβαση της υπόθεσης η νεαρή κοπέλα πέρασε όλο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, ενώ ως απάντηση στις ψευδείς καταγγελίες του εργοδότη της υπέβαλε επίσης μήνυση εναντίον του για συκοφαντική δυσφήμηση.

Μάλιστα η ίδια υπέβαλε αίτημα προς την αστυνομία ώστε να ελεγχθούν όλες οι κάμερες ασφαλείας του μεσιτικού γραφείου από τις οποίες προκύπτει πως η ίδια δεν πραγματοποιεί χρηματικές συναλλαγές, παρά μόνο έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους πελάτες του γραφείου ή με πολίτες που βάζουν αγγελίες σε εφημερίδες για την πώληση ή ενοικίαση των ακινήτων τους.

Το θέμα έχει προκαλέσει αναστάτωση στο Ηράκλειο, με την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων να καταγγέλλει πως οι εργοδότες έχουν πλέον «ξεσαλώσει», όπως λέει χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» ο κ. Σαλούστρος, ο οποίος ζητά την εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και την επιβολή παραδειγματικά αυστηρών ποινών.

«Εδώ και χρόνια είναι γνωστό πως τα ελεγκτικά κλιμάκια στο Ηράκλειο δεν έχουν ούτε αυτοκίνητο για να μετακινηθούν», λέει ο κ. Σαλούστρος, ενώ για τους χιλιάδες εργαζόμενους του νομού Ηρακλείου, κυρίως στον τουριστικό κλάδο, αντιστοιχούν μόλις επτά ελεγκτές.

(Κεντρική φωτογραφία: Ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Δημόκριτος Σαλούστρος).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 05.07.2019